YÖK Atlas'ı 297 Bin 701 Kişi Kullandı

Üniversite adaylarının, hedefledikleri bölüme girebilmek için hangi testte kaç net yapmaları gerektiğine ilişkin verileri de içeren Yükseköğretim Program Atlası ve Net Sihirbazı'nı 13 günde 297 bin 701 farklı kişi kullandı.

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK) Yükseköğretim Program Atlası ve Net Sihirbazı'nın 13 günde 297 bin 701 farklı kişi tarafından kullanıldığı bildirildi.

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, YÖK Yükseköğretim Program Atlası ve Net Sihirbazı'nın 10 Mart'ta YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç tarafından düzenlenen basın toplantısıyla tanıtıldığı anımsatıldı.

2015 ÖSYS'de merkezi yerleştirme ile öğrenci alan lisans ve ön lisans programlarının 'detaylı tomografisi' niteliğindeki YÖK Atlas'la ilgili 13 günlük oranların, sistemin bilinçli şekilde kullanıldığının somut göstergesi olduğu kaydedilen açıklamada, şu bilgiler verildi:

'(YÖK Atlas) 10 Mart-22 Mart arasındaki 13 günlük süre zarfında 297 bin 701 farklı kişi tarafından kullanıldı. Her ziyaret ortalama 7 dakika 45 saniye sürdü. Ziyaret başına kullanıcılar ortalamada 10 farklı üniversiteyi/programı inceledi. Kullanıcıların yüzde 27,6'sı İstanbul, yüzde 14,3'ü Ankara, yüzde 6,5'i İzmir, yüzde 5,1'i Bursa, yüzde 4,9'u Antalya, yüzde 3,9'u Adana, yüzde 2'si Konya ve yüzde 2'si de Diyarbakır'dan sisteme ulaştı. YÖK Atlas'a girenlerin yüzde 37'si bilgisayar, yüzde 63'ü cep telefonu ya da tableti kullandı.'

Açıklamada, https://yokatlas.yok.gov.tr adresinde Yükseköğretim Program Atlası ve Net Sihirbazı'nda en çok incelenen üniversiteler ve programlara da yer verildi. Buna göre, İstanbul, Boğaziçi ve Ankara üniversiteleri en çok incelenen üniversiteler, hukuk, tıp ve diş hekimliği ise en çok incelenen programlar oldu.

- Sisteme 'YÖK Başarı Sırası Sihirbazı' eklendi

Açıklamada, YGS sonuçlarının yarın ÖSYM tarafından açıklanmasının planladığı hatırlatılarak, YÖK Program Atlası'na adaylardan gelen öneri ve talepler de dikkate alarak 'YÖK Başarı Sırası Sihirbazı' eklendiği bildirildi.

Lisans programlarını hedefleyenler için üniversiteye giriş sürecinin 'iki devreli bir müsabakaya benzediği' ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

'Yarın sonuçları açıklanacak olan YGS, müsabakanın ilk yarısıdır. Maçın ilk devresinin sonunda gençler, hedeflerine ne kadar yakın, ne kadar uzak olduklarını merak edeceklerdir. YÖK Başarı Sırası Sihirbazı ile adaylar, hedefledikleri programa geçen sene yerleşenlerin 2015-YGS’de ortalama kaçıncı başarı sırasında yer aldıklarını görebilecek ve kendi durumlarını (başarı sıralarını) kıyaslayabilecekler. Örnek vermek gerekirse, Ankara Hukuk Fakültesini hedefleyen bir aday, yarın ÖSYM internet sitesinden YGS sonuçlarını öğrendiğinde, YGS-5 ve YGS-6 puan türündeki başarı sırasının Ankara Hukuk için yeterli olup olmadığını merak edecektir. Bu konuda yapması gerek şey YÖK Başarı Sırası Sihirbazını kullanmaktır. Zira burada, 2015'te Ankara Hukuk'a yerleşen 650 kişinin 2015-YGS'deki hem ortalama hem de en düşük başarı sırasını görebilecek, kendi durumunu en gerçekçi şekilde değerlendirebilecek, çalışma programını en akılcı şekilde yapabilecektir.'

YÖK Başarı Sırası Sihirbazı'nın en önemli özelliğinin gerçek verilere dayanması olduğuna dikkat çekilerek, YÖK Başkanı Saraç'ın YÖK Atlası'nın tanıtım toplantısındaki şu ifadelerine de yer verildi:

'YÖK, yıllar yılı, gençlerin gözünde soğuk, uzak, sevimsiz bir kurum hüviyetinde idi. Geçmişin kötü algısını artık sırtımızda taşımak istemiyoruz. Yeni ve yenilikçi YÖK olarak gençlerimizi gözünde onları kucaklayan, fayda sağlayan, yol gösteren bir yere gelmeyi hedefliyoruz… YÖK olarak, adaylar yanlış kapıları çalmasınlar, yanlış arayışlara girmesinler, 'bilinçli tercihler' yaparak gerçekten istedikleri programlara yerleşsinler istiyoruz. Yerleştirildikleri programlara hatalı tercih nedeniyle kaydını yaptırmayan öğrencilerden kaynaklanan 'kontenjanların yanması' hadisesinin yaşanmamasını arzu etmekteyiz.'

Kaynak: AA