Spor Engelini 'Oturarak' Aşıyorlar

Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu tarafından bu yıl kurulan Türkiye Oturarak Voleybol Ligi'nde mücadele edecek olan engelli sporculardan oluşan Fethiye Gençlik Hizmetleri Spor Kulübü Oturarak Voleybol Takımı'nda cam kemik, spastik ve geçirdikleri kazalar sonucu engelli olan 15 sporcu yer alıyor Engeli nedeniyle kimisinin dirseğiyle servis kullandığı antrenmanda, kolları olmayan bir sporcu da rakipten gelen topları başıyla vurarak karşılıyor Antrenör İnaluk: 'Koluyla, kafasıyla, bacağıyla hiç önemli değil, önemli olan engellilerin bu sporu yapmak için gönül vermiş olmaları' Oyunculardan cam kemik hastası Özkaraca: 'Engellilerimiz evlerine kapanmasınlar. 'Bir yerim kırılacak' demesinler. Cam kemik hastasıyım ve vücudumda 500 kırık var. Bu ortama elimden geldiği kadar arkadaşlarıma destek amacıyla katılıyorum'

UTKU UÇRAK - Fethiye ilçesinde bedensel engelli sporculardan oluşan oturarak voleybol takımı, Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu tarafından bu yıl kurulan Türkiye Oturarak Voleybol Ligi'ne hazırlanıyor.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü bünyesinde geçen yıl kurulan Fethiye Gençlik Hizmetleri Spor Kulübü Oturarak Voleybol Takımı'nda, cam kemik, spastik ve geçirdikleri kazalar sonucu engelli olan 15 sporcu yer alıyor.

Fethiye Atatürk Spor Salonu'nda hazırlanan 10x6 metrelik özel sahada, 1 metre 15 santimetre yüksekliğindeki filede voleybol oynayan sporcular, Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu tarafından bu yıl kurulan Türkiye Oturarak Voleybol Ligi'nin ilk müsabakası için çalışıyor.

Engeli nedeniyle kimisinin dirseğiyle servis kullandığı antrenmanda, kolları olmayan bir sporcu da rakipten gelen topları başıyla vurarak karşılıyor.

Fethiye Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürlüğü Oturarak Voleybol Takımı Antrenörü Aycan İnaluk yönetiminde antrenmanlarını sürdüren sporcular, haftada iki gün tekerlekli sandalyeleriyle geldikleri spor salonunda 1,5 saat boyunca ter döküyor.

- 'Oturarak voleybol Türkiye'de yeni bir branş'

Antrenör Aycan İnaluk, AA muhabirine, takım olarak Türkiye'de ilk kez düzenlenecek lig maçlarına hazırlandıklarını söyledi.

İlk müsabakalarına geçtiğimiz yıl Konya'da düzenlenen Oturarak Voleybol Türkiye Şampiyonası'nda çıktıklarını belirten İnaluk, orada engel derecesi en yüksek takım seçilip, onur madalyası aldıklarını anımsattı.

İnaluk, takımdaki oyuncuların çoğunun ortopedik engelli olduğunu, aralarında cam kemiği ve spastik engelli sporcuların da yer aldığını dile getirerek, 'Oturarak voleybol Türkiye'de yeni bir branş. Bu konuda engellileri spora yönlendirerek topluma kazandırmayı hedefliyoruz. Koluyla, kafasıyla, bacağıyla hiç önemli değil, önemli olan engellilerin bu sporu yapmak için gönül vermiş olmaları' diye konuştu.

Sporcularının emek sarf edip, çok çalışarak ligin en iyisi olmayı amaçladığının altını çizen İnaluk, haftada iki gün yapılan antrenman sayısını 3'e yükselteceklerini belirtti.

Lige çok iyi hazırlandıklarını vurgulayan İnaluk, şunları kaydetti:

'Lig yeni başlayacağı için nasıl yapılacağını bilmiyoruz. Muhakkak deplasmanlar da olacaktır. Bu konuda herkesin desteğini bekliyoruz. Yapılabilecek her türlü yardıma açığız. Ligin ilk maçını Fethiye'de yapmak için girişimlerde bulunduk. İlçemizdeki spor tesisimiz de yeni yapıldı. İnşallah ilk maçı burada yaparız ve bölgemizin tanıtımını da katkı sunmuş oluruz.'

İnaluk, takıma kısa bir süre önce bedensel engelli İrlandalı bir sporcunun da katıldığını, kendisiyle güzel işler yapmayı hedeflediklerini ifade etti.

- 'Vücudumda 500 kırık var'

Cam kemik hastası Hamza Özkaraca da voleybol oynamaya bir yıl önce başladığını ve arkadaşlarıyla bu sporu devam ettirmek için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı.

Kendisi gibi engellileri oturarak voleybol yapmaya davet eden Özkaraca, 'Engellilerimiz evlerine kapanmasınlar. 'Bir yerim kırılacak' demesinler. Cam kemik hastasıyım ve vücudumda 500 kırık var. Bu ortama elimden geldiği kadar arkadaşlarıma destek amacıyla katılıyorum. Böyle bir spor dalını açarak bizi evlerimizden çıkardığı için Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürümüze de teşekkür ediyorum.' dedi.

Özkaraca, geçen yıl ilk müsabakalarına çıktıklarını ancak çok fazla başarı gösteremediklerini aktararak, takımlarına yapılacak destekle bundan sonra daha başarılı olabileceklerini kaydetti.

- Takımın İrlandalısı

Takımın İrlandalı sporcusu 51 yaşındaki Alan Askin ise bu spora yeni başladığını ve çok sevdiğini anlattı.

Yirmi yıl önce ülkesinde geçirdiği trafik kazasından sonra tekerlekli sandalyeye mahkum olduğunu ifade eden Askin, 'Kaza geçirmeden önce spor amaçlı bisiklet kullanıyordum. Buraya geldikten sonra ilçede engellilere yönelik bir takım olduğunu duydum. Voleybol çok eğlenceli ve güzel bir spor.' diye konuştu.

Kaynak: AA