Down Sendromlu Çocuklar Başarıdan Başarıya Koşuyor

Kocaeli’de bulunan bir özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi, down sendromlu çocuklara verdiği özel eğitimler kapsamındaki spor dersleri ile Dünya ve Avrupa şampiyonalarında madalya kazanmalarını sağlıyor. Eğitim alan down sendromlu çocuklar, yaptıklarıyla görenleri şaşkına çeviriyor.

Kocaeli’nin Başiskele ilçesinde yer alan Atlantis Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, down sendromlu çocuklara uyguladığı kişisel programlarla, öğrencilerinin hem sosyalleşmesini hem de gelişen yetenekleriyle topluma kazandırıyor. Genetik bir rahatsızlık sonucu down sendromlu olarak dünyaya gelen çocuklarının sosyalleşmesinde zorluk çeken aileler, artık çocuklarını Dünya ve Avrupa Şampiyonalarında madalya kazanır hale geliyorlar. Atlantis Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde profesyonel branş eğitmenleri ile oluşturulan özel eğitimlerle birlikte verilen spor derslerinde başarılı olan down sendromlu çocuklar, Özel Sporcular Federasyonu’nun desteğiyle gittikleri uluslararası şampiyonlarda Türkiye’yi temsil ederek madalya için mücadele ediyorlar.

DOWN SENDROMLU ÖĞRENCİLER DÜNYA ŞAMPİYONALARINDA

Atlantis Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nde eğitim alan down sendromlu öğrencilerden Mücahit ve Anıl Demir, Büyük Atlantis Özel Sporcular Derneği bünyesinde hazırlandıkları şampiyonalarda başarıdan başarıya koşuyorlar. Dernek bünyesinde hazırlanan sporculardan Anıl Demir, Dünya Şampiyonası’nda gülle atma dalında ikincilik, ilk Downlu Erkekler Milli Takım sporcusu olma özelliğine sahip Mücahit Açıkgöz ise Avrupa Şampiyonası’nda koşu dalında üçüncülük kazanan isimlerden oldu.

"DOWN SENDROMU HASTALIK DEĞİL"

Down sendromunun tanımını yapan Atlantis Özel eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Çocuk Gelişim ve Eğitim Uzmanı Arzu Güçlü, “İnsan vücudundaki hücrelerde 46 kromozom bulunmaktadır. Down sendromlu çocuklar ise 47 kromozoma sahip çocuklar. Ama düşündüğümüz zaman bu bir hastalık değil, sadece genetik bir bozukluk. Yani insanların sarışın, esmer olması genleriyle nasıl alakalıysa, bu çocukların da down sendromlu olması sadece genetik yapılarıyla alakalı” dedi.

"GELİŞİMLERİNDE ÇEVRE VE EĞİTİM ŞARTLARI ETKİLİ"

Genetik farklılıkların down sendromlu çocukların gelişimlerini çok fazla etkilediğini söyleyen Güçlü, “Öğrenme yaşantılarıyla ilgili güçlükler yaşamaktadırlar. Ama biz şunu da biliyoruz; bir çocuğun öğrenmesi için, gelişmesi için sadece genetik faktörler etkili değil. Aynı zamanda çevre ve öğrenme yaşantıları da çocuğun gelişiminde çok büyük etkiye sahip. Biz kurum olarak bu farklılıkları desteklemeye çalışıyoruz. Zaten bu çocuklar tanı aldıkları andan itibaren çok yoğun eğitimler görüyorlar. Akademik alandan, konuşma alanına bir sürü eğitim alıyorlar” diye konuştu.

"NORMAL ÇOCUKLARIN İHTİYAÇ DUYDUKLARI HER ŞEYE İHTİYAÇLARI VAR"

Down sendromlu çocukların sadece akademik eğitimlere ihtiyaçlarının olmadığını söyleyen Çocuk Gelişim ve Eğitim Uzmanı Arzu Güçlü, “Bu çocukların ihtiyaçları aslında normal gelişim gösteren çocukların ihtiyaçlarından çok da farklı değil. Normal gelişim gösteren bir çocuk oyun oynamak, ailesiyle vakit geçirmek, farklı deneyimler yaşamak gibi vesairelere ihtiyaç duyuyorsa, down sendromlu çocuklar da bunlara ihtiyaç duyuyor. Bu kurumu oluştururken bizler bunun farkındaydık. Bu çocukları bu alanlarda da desteklemek istedik. Kurumumuz zaten yüzölçümü olarak Türkiye’nin en büyük kurumu. Bunu avantaja çevirmeye çalışıyoruz. Çocuklara atla terapi, havuzda terapi imkanı sunuyoruz. Çocuklar burada çok güzel vakit geçiriyorlar. Oyun parklarımız çocukların spor yapabilecekleri alanlarımız mevcut. Mevsimine göre organik bahçelerimizde istedikleri gibi zaman geçiriyorlar. Arkadaşlarıyla beraber olarak sosyalleşiyorlar” şeklinde konuştu.

DOWN SENDROMLULAR DÜNYA 2.’LİĞİ AVRUPA 3.’LÜĞÜ KAZANDILAR

Eğitimlerde spor faaliyetlerine önem verdiklerini söyleyen Arzu Güçlü, “Down sendromlu çocuklarımızda Dünya 2.’liği, Avrupa 3.’lüğü almış çocuklarımız var. Onları spor disiplini ile yetiştirmeye çalışıyoruz. Zaten bu disipline sahip olan çocukların sosyal hayatları kendiliğinden düzelebiliyor. Kendilerine güvenleri gelişerek insanlarla iletişimi daha farklı bir boyut kazanabiliyor. Zaten down sendromlu gruplar, özel gereksinime gerek duyan gruplar içerisinde iletişime en açık guruplardan bir tanesi. Bunun farkında olarak kurumumuzun tüm imkanlarını seferber ediyoruz” ifadelerini kullandı.

YENİ MADALYALAR İÇİN HAZIRLANIYORLAR

Öte yandan son olarak Antalya’da Özel Eğitimli Sporcular Federasyonu tarafından düzenlenen Marmara Seçmeleri’ne, Büyük Atlantis Özel Sporcular Derneği bünyesinde yaptıkları hazırlıklarla katılan Anıl Demir, Downlu Erkekler Gülle Atma Marmara bölge birinciliği ve 100 metre koşu Marmara bölge birinciliği kazanarak Haziran 2016’da ayında Milli takım ile Avrupa Şampiyonası’na katılmaya hak kazandı. Mücahit Açıkgöz ise 200 metre koşu ve uzun atlamada Marmara Bölge ikincisi oldu.

Kaynak: İHA