UWW Başkanı'ndan Türk Federasyonuna Tavsiye

Dünya Güreş Birliği Başkanı Lalovic:'Türkiye'ye şiddetle kadın güreşine devam etmelerini tavsiye ediyorum' 'Güreş, kötü bir spor olduğu veya popülaritesi olmadığı için değil, kötü bir yönetimden dolayı olimpiyatlardan çıkarılma konumuna düştü'.

Dünya Güreş Birliği (UWW) Başkanı Nenad Lalovic, Türkiye Güreş Federasyonuna, kadın güreşine devam edilmesi yönünde tavsiyede bulundu.

Letonya'nın başkenti Riga'da AA muhabirine konuşan Lalovic, Uluslararası Olimpiyat Komitesinin (IOC) yeni dönemde eşitlik politikasını benimsediği söyledi.

'Türkiye'ye şiddetle kadın güreşine devam etmelerini tavsiye ediyorum' diyen başkan Lalovic, şöyle devam etti:

'Birincisi IOC'nin temel politikalarından bir tanesi eşitliktir. Son dönemde bununla ilgili çok fazla çalışıyorlar. Tüm sporlarda erkek ve kadın sporcuların eşit katılımına önem veriyorlar.'

Sırp spor adamı, bir sonraki Gençlik Olimpiyatları'nda erkek ve kadın sporcu sayılarının aynı olacağını belirterek, 'Şu anda büyükler Yaz Olimpiyat Oyunları'nda böyle bir şey yok. 2024 yılından sonra bunun olma ihtimali çok yüksek. Bu yüzden büyük ülkeler kadın güreşine çok büyük yatırım yapmak zorunda. Çünkü madalya şansları azalacak' diye konuştu.

- Türk federasyonuna övgü

Lalovic, Türkiye Güreş Federasyonu ile son 1,5 yıl içinde iyi çalıştıklarını, Türk sporcuların Rio'da iyi sonuçlar alacaklarına inandığını dile getirdi.

Türkiye Güreş Federasyonunun bu süre içinde çok geliştiğini anlatan Lalovic, 'Maalesef 2012 Londra'da Türkiye beklediği madalyaları alamadı. Umarız ki önümüzdeki olimpiyatlarda çok daha iyi sonuçlar alacak. Çünkü bizi dinliyorlar ve bizimle beraber çalışıyorlar' ifadelerini kullandı.

- Olimpiyatlarda güreşin durumu

Nenad Lalovic, güreşin diğer sporlarla eşit konuma geldiğini ancak olimpiyatlardan çıkarılma tehlikesinin sürdüğünü söyledi.

Yeni dönemde IOC kurallarının değiştiğini anlatan Lalovic, şöyle devam etti:

'Bundan sonra güreşin diğer sporlarla eşit seviyede şansı var. Her olimpiyat sonrası denetleme komisyonu tarafından bir karar alınacak. Biz artık olimpiyatlar içindeki diğer sporlar gibiyiz. Hiçbir sorunumuz yok ama her zaman, her spor için bir tehlike vardır. Bugüne kadar güreş, kötü bir spor olduğu veya popülaritesi olmadığı için değil, kötü bir yönetimden dolayı olimpiyatlardan çıkarılma konumuna düştü.'

- Doping konusu

Dünya Dopingle Mücadele Ajansına (WADA) 4 ay önce seçildiğini hatırlatan Lalovic, güreşin, resmi müsabakalarda en az doping çıkan branşlardan biri olduğunu vurguladı.

Seçildikten sonra doping konusunda daha fazla şeyler öğrendiğini ifade eden Lalovic, şunları kaydetti:

'Yönetime geldiğimden günden bu yana, resmi müsabakalar dışında da doping testleri yapmaları konusunda tüm ulusal federasyonları aradım. Son 2 yılda bunu çok fazla yaptığımız için uluslararası ve resmi müsabakalarda doping az çıktı. Çünkü dünyadaki tüm federasyonlar bizim politikamızı anladı. Resmi müsabakalarda en az doping çıkan uluslararası federasyonlardan biri haline geldik.'

Kaynak: AA