'Avrupa'nın En İyi Oyuncuları Burada Görev Yapıyor'

FIBA Avrupa Başkanı Demirel: 'Hidayet, bugüne kadarki hayatını Türk basketboluna vermiş biri' 'Türk basketbolu, Avrupa'da ekonomik krizlerden etkilenmeden, kuvvetli şekilde ilerlemeye devam ediyor' 'Avrupa Ligi'nde şampiyonluk için büyük şansımız var'.

BUĞRA ERSAVAŞ - FIBA Avrupa Başkanı Turgay Demirel, Avrupa'nın en iyi oyuncuları ve antrenörlerinin Türkiye'de görev yaptığını belirtti.

Demirel, Türkiye Basketbol Federasyonu'nun (TBF) olağan seçimli genel kurulunda AA muhabirine yaptığı açıklamada, TBF Başkanı seçilen Hidayet Türkoğlu ve ekibine başarı dileğinde bulundu.

2012 yılında yapılan seçimde 4 yıllığına göreve geldiğini ancak FIBA Avrupa Başkanı seçilmesinin ardından 30 Mayıs 2015 tarihinde görevinden ayrıldığını hatırlatan Demirel, 'Kalan süre için seçim yapılmış ve Harun Erdenay seçilmişti. Olimpiyat sonrası her 4 yılda bir olduğu gibi basketbolun olağan seçimli genel kurulunu yapıyoruz. Sanıyorum Harun Erdenay ve Hidayet Türkoğlu, birlikte belli bir karara vararak, Hidayet'in tek aday olmasını sağladılar.' dedi.

Basketbol camiasına yakışan bir genel kurul yapıldığını dile getiren Demirel, 'Hidayet, bugüne kadarki hayatını Türk basketboluna vermiş biri. 1993 yılında Yıldız Milli Takımlar projesine başladığımız zamanki jenerasyonun içinde olan bir isim. Türk basketbolunda eski alışkanlıkları değiştirip gençlere yer vererek, çok önemli bir hamle başlatmıştık. 2001 yılında 78-79 jenerasyonu ve 2010 senesinde 86-87 ve 79-80 jenerasyonu bir aradaydı. Hidayet, milli sporcu ve NBA'de ülkemizi başarıyla temsil etmiş bir isim olarak yöneticilik hayatına başlıyor. TBF başkanlığı sorumluluğunu üstleniyor.' diye konuştu.

Türkoğlu'nun arkadaşlarıyla Türk basketbolunun bayrağını daha yukarı taşımak için göreve geldiğinin altını çizen Demirel, 'Dünya basketbol sıralamasında Türkiye, erkeklerde sekizinci, kadınlarda yedinci, altyapılarda dünya beşincisi durumunda bulunuyor. Gönül arzu eder ki önümüzdeki 4 yıl sonunda her kategoride daha ileri gidelim. Kendilerine başarılar diliyorum.' ifadelerini kullandı.

- 'Avrupa'daki tüm ligler içinde ekonomisi en güçlü ülke Türkiye'

Turgay Demirel, Türkiye basketbol liglerinin çok üst düzeyde olduğunu dile getirerek, 'Avrupa'nın en iyi oyuncuları ve antrenörleri burada görev yapıyor. Avrupa'daki tüm ligler içinde ekonomisi en güçlü ülke Türkiye.' değerlendirmesinde bulundu.

Ekonomik gücün sadece kulüp bütçelerinden, televizyon yayınlarından veya sponsorlarından belli olmadığını vurgulayan Demirel, şöyle devam etti:

'Gelirlerin basketbola pozitif olarak yansıması takımlarımızı güçlü kılıyor. Avrupa Ligi'nin en önemli sponsorları, yüzde 80-90 oranında Türkiye'den geliyor. Avrupa Ligi'nin Dörtlü Final'i İstanbul'da, Avrupa Şampiyonası Türkiye'de oynanacak. Türk basketbolu, Avrupa'da ekonomik krizlerden etkilenmeden, kuvvetli şekilde ilerlemeye devam ediyor. Bu başarıyı sağlayan kulüp yöneticilerine, sponsorlara ve Türk basketboluna olumlu katkı veren herkese teşekkür ediyorum. Türk basketbolunun hem liglerde hem milli takım düzeyinde hem de altyapılarda ileri gitmesi beni mutlu ediyor. Türk basketbolseverler bunun keyfini doya doya çıkarabilir.'

- 'Umuyorum ki bir Türk takımı tekrar finale kalır ve kazanır'

FIBA Avrupa Başkanı Turgay Demirel, bu sezon Avrupa Ligi'nde tarihte olmayan bir olayın gerçekleştiğini ifade ederek, ligde yer alan 16 takımdan 4 tanesinin Türk takımı olduğunu belirtti.

Ligin daha önce 24 takımla oynandığını hatırlatan Demirel, şunları söyledi:

'İspanya'nın 5 takımla oynadığı dönemde bile katılım oranı yüzde 20'de kalıyordu. Bu sene ligin dörtte biri Türk takımı, bu da Türk basketbolunun geldiği noktayı gösteriyor. Avrupa Ligi'nde şampiyonluk için büyük şansımız var. 4 takım da kalırsa hiç sorun olmayacak, sadece 1 veya 2 takım kalırsa kendileri gibi Avrupa'nın güçlü takımlarıyla eşleşecek. Sahada 40 dakika sonunda çok ufak hatalarla, sonuç 1, 2, 3 sayıyla belli olabiliyor. Buralarda da birikim gerekiyor. Ne kadar çok final maçı oynarsanız, kazanma şansı artıyor. 10 senede bir kez final oynarsanız, ikincilikle bile yetinebiliyorsunuz. Umuyorum bir Türk takımı tekrar finale kalır ve kazanır. Hedefi finali kazanmak üzerine koymamak lazım. Oralarda sürekli bulunmak amaç olmalı. Bunu başarınca zaten kupalar gelecektir.'

Kaynak: AA