Senkronize Yüzmede Olimpiyat Hedefi

Senkronize Yüzme Milli Takımı Antrenörü Mashchuk:'Düet kategorisinde kota almak için yoğun bir şekilde çalışıyoruz' 'Birçok ülkenin milli takımını çalıştırdım. Bu ülkede ise her şey çok çabuk olsun istiyorsunuz ama sabır gerek. Daha çok kulüp, daha çok sporcuya ihtiyaç var' Milli sporcu Defne Bakırcı:'2012 Londra Olimpiyatları'nda milli takım, ön elemelerden dönmüştü. İnşallah bu yıl bunu başaracağız' Milli sporcu Mısra Gündeş:'Hedefimiz büyük, motivasyonumuz yüksek'

İLKNUR ÇETİNBAŞ - Senkronize Yüzme Milli Takımı'nda 2016 Rio Olimpiyatları'na kota almak için hazırlıklar devam ediyor.

Eryaman Olimpik Hazırlık Merkezi'nde kamp yapan milli takımın Rus antrenörü Natalya Mashchuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, düet kategorisinde kota almak için yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyledi. Takım olarak olimpiyatlara gitme şanslarının bulunmadığını kaydeden Mashchuk, 'Düette ise hala şansımız var. Defne Bakırcı ve Mısra Gündeş çiftiyle kota almaya çalışacağız' dedi.

Kota müsabakalarında son bir aya girdiklerini belirten Rus antrenör, 'Gelecek hafta Paris'te yapılacak yarışta, olimpiyat elemelerindeki muhtemel rakiplerimizle karşılaşacağız. Orada hem kendi performansımızı hem de rakipleri göreceğiz. Ardından mart ayında Rio'da ön elemeler olacak. Orada ilk 24 takım arasına girebilirsek kota alacağız' diye konuştu.

Türk Milli Takımı ile 2,5 yıldır çalıştığını aktaran Mashchuk, şöyle devam etti:

'Senkronize yüzmede bu kadar üst düzey bir hedefiniz varsa çok fazla desteğe ihtiyacınız oluyor. Yüzme Federasyonu bize bu desteği sağlıyor. Bunun yanında, bu sadece başlangıç. İlerleyebilmek için bu çalışma şeklinin uzun yıllar devam etmesi gerekiyor. Sadece havuz yetmiyor. Bizim kulvarsız bir havuza, dans eğitmenlerine, çok daha fazla çalışma saatine ve kampa ihtiyacımız var. Çok istikrarlı olmak gerek.'

- 'Bir anda madalya beklenmemeli'

'Türkiye bu yolda devam edecekse sabırlı ve istikrarlı olmalı' diyen Mashchuk, 'En ufak bir yavaşlama bizi 2 ay geriye atıyor. Sürekli olarak yeni koreografiye, müziğe, motivasyona ihtiyacımız var. Bu sporda, buz pateni ve ritmik cimnastik gibi sürekli göz önünde bulunmalı ve 'biz de bu sporda varız' demelisiniz. Bir anda madalya beklenmemeli. Ağır ilerlenen bir spor yapıyoruz. 2,5 yılda sadece 3 puan yükseldik. Büyük başarı için yıllar gerekiyor' ifadelerini kullandı.

Bunun yanında diğer ülkelere bakıldığında hızlı ilerleme kaydettiklerini vurgulayan Mashchuk, 'Sadece 2,5 yılda Dünya Gençler ve Avrupa Büyükler Şampiyonalarında finale kaldık. Yarıştığımız ülkeler bu sporu 30-40 yıldır yapıyor. Bu açıdan bakıldığında büyük başarı elde ettiğimizi söyleyebilirim. Olimpiyat elemelerinde yaklaşık 10 ülke ile çok yakın puanlara sahibiz. Macaristan, Hırvatistan, İngiltere, Slovakya, Azerbaycan, Özbekistan, Portekiz gibi ülkelerle yarışacağız' değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'nin 2020 Olimpiyatları'nda çok daha iyi başarılara imza atacağına inandığını anlatan Mashchuk, şöyle devam etti:

'Biz yolu açıyoruz. Önemli olan tabanı iyi oluşturmak. Arkadan gelenler çok daha başarılı olacaktır. Birçok ülkenin milli takımını çalıştırdım. Bu ülkede ise her şey çok çabuk olsun istiyorsunuz ama sabır gerek. Daha çok kulüp, daha çok sporcuya ihtiyaç var.'

- Defne: 'Senkronize yüzme oldukça zor bir branş'

Olimpiyat elemelerine katılacak düet takımının sporcularından Defne Bakırcı, Paris'teki Makeup Forever yarışında 30 düet takımıyla yarışacaklarını ve hedeflerinin ilk 12'ye girip finale kalmak olduğunu söyledi.

İspanya Milli Takımı ile İspanya'da yaptıkları kampın ardından çalışmalarına Eryaman'da devam ettiklerini anlatan Defne, 'Yaşımız biraz küçük. 20 yaş ve üstü sporcularla yarışacağız ama kendimize güveniyoruz. 2012 Londra Olimpiyatları'nda milli takım, ön elemelerden dönmüştü. İnşallah bu yıl bunu başaracağız' diye konuştu.

Senkronize yüzmenin oldukça zor bir branş olduğuna dikkati çeken Defne, 'Yüzmenin yanında aynı zamanda bir tekniğe ve artistiğe sahip olmalıyız. Yüzücülerden daha güçlü olmalıyız çünkü suya karşı koyup yukarı çıkmamız gerekiyor. Herkesin kendine özgü artistik anlayışı var. Eşimle bunu mümkün olduğunca biribirine yakın tutmaya çalışıyoruz. Altı yıldır beraber çalşıyoruz. Artık birbirimizi hissedip, ona göre hareket ediyoruz' ifadelerini kullandı.

Yüzme Federasyonu ve antrenörlerine, kendilerine inandıkları için teşekkür eden milli sporcu, 'Ailemiz de başarılı olmamız için çok fedakarlık yapıyor. Onlar olmasa buraya kadar gelemezdik' şeklinde görüşünü dile getirdi.

- Mısra: 'Hedefimiz büyük, motivasyonumuz yüksek'

Defne'nin eşi Mısra Gündeş ise 9 senedir su balesi yaptığını, çok yorucu ve yoğun günler geçirdiklerini ancak buna değdiğini söyledi.

'Hedefimiz büyük, motivasyonumuz yüksek' diyen Mısra, şöyle devam etti:

'Bu yıl yurt dışından İtalyan ve İspanyol koreograf geldi. İki farklı balemiz var. Bizim hem iyi yüzüp hem de iyi dans etmemiz gerekiyor. Esnek ve kondisyonlu olmalıyız. Dansı müziğin ritmine göre yapıyoruz. Hareketi aynı anda aynı şekilde ve aynı açıyla yapmak zorundayız. Bu nedenle yüzmeden biraz daha zor bir branş.'

Bu yıl üniversite sınavına gireceklerini anlatan Mısra, 'Ailelerimiz çok destek oluyor. Okula çok devam edemiyoruz. Derslere kendimiz hazırlanıyoruz. Kolay olmuyor ama bunu severek yapıyoruz' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA