Erzurum, Gözünü Yüksek İrtifa Futbol Turizmine Dikti

Kış Sporlarının önemli merkezlerinden biri olan ve doğal güzelliklerini spor turizmiyle birleştiren Erzurum, gözünü yaz dönemi kamplar ve yayla turizmine dikti.

Türk Hava Yolları (THY) ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TURSAB) sponsorluğunda Seyahat Acenteleri Yöneticileri Derneği (SAYD) işbirliğiyle düzenlenen organizasyonda Antalyalı seyahat acenteleri temsilcileri Erzurum’da tesisleri gezip potansiyellerini inceledi. TURSAB Kuzeydoğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen gezide Erzurum’un yazın da özellikle futbol takımlarının yüksek irtifa kamp merkezi yapılabilmesi için çalışmalar gerçekleştirildi.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi yüksek irtifa kamp merkezi, 2015-2016 futbol sezonunda yerli ve yabancı takımlara ev sahipliği yaptı. Kamp Merkezi, bu sene yabancı kulüpler Qabala, Sentridya, Poti, Shukura, Zire, Kapaz, Süper Lig ekiplerinden Torku Konyaspor ve Akhisar Belediyespor, 1., 2. ve 3. Lig futbol takımlarından Göztepespor, Karşıyakaspor, Samsunspor, 1461 Trabzonspor, Tarsus İdman Yurdu, Kocaeli Birlikspor, Anadolu Selçukluspor, Giresunspor, Yeni Amasyaspor, Ofspor, Yumraspor ve Bayburtspor’u ağırladı. Tarihi ve turistik önemli merkezleriyle de dikkati çeken kent, önümüzdeki yıl kamp yapan takım sayısında önemli bir artış bekliyor.

Türkiye’de nüfus yoğunluğu bakımından faal lisanslı 18 bin 225 sporcusu ve toplam lisanslı 48 bin 146 sporcu sayısı ve zengin spor tesisi ağı ile Türkiye’nin en önde gelen illerinden biri olan Erzurum’a devletin ve hükümetin yatırımları da sürüyor. 85 adet spor tesisinin arasında 10 tane sentetik çim futbol sahasına sahip olan Erzurum, 7 yeni sentetik çim futbol sahasına daha kavuşacak. Bu yatırımlar için Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Fuat Taşkesenligil ile Spor Toto Teşkilatı Başkanı Mehmet Kasapoğlu tarafından Ankara’da protokol imzalandı. Böylece Erzurum’un ilçelerine ikisi FIFA Kriterlerine uygun aydınlatmalı sentetik çim yüzeyli futbol sahasının yanı sıra toplam 7 adet daha sentetik futbol sahası yapılacak.

İlk olarak Erzurum Büyükşehir Belediyesi Yüksek İrtifa Kamp Merkezinde bulunan sahaları inceleyen seyahat acenteleri temsilcileri, sahalar ve soyunma odaları hakkında bilgi aldı. Erzurum Buz Pateni pisti, Curling buz pisti ile 25’inci Dünya Üniversiteler Kış Oyunları için Erzurum’un Palandöken İlçesi Kiremitliktepe’de yaptırılan ve geçtiğimiz yıl toprak kayması sonucu pisti çöken atlama kulelerindeki inşaat çalışmalarında da incelemelerde bulundu. Seyahat acenteleri yetkilileri, spor tesislerinin yanı sıra, kente gelen futbol takımlarının gidebileceği başta tarihi mekanlar olmak üzere cazibe merkezleri hakkında da yerinde bilgi aldı.

SEKMEN: "ERZURUM, SADECE KIŞIN DEĞİL, YAZIN DA SPORUN MERKEZİ OLACAK"

Aynı günün akşamında Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak ve Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen ile bir araya gelen Seyahat Acenteleri temsilcileri, görüş alışverişinde bulundu.

Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, son yıllarda sporda önemli tesislerin kazanıldığını, gerek kış sporlarında gerek diğer spor dallarında, sahip olduğu palandöken, konaklı kayak merkezlerinin Avrupa’nın sayılı kayak merkezlerinden biri olduğunu söyledi.

Bu imkanlar çerçevesinde kış sporlarına ilaveten kentin sahip olduğu iklim sebebiyle yüksek irtifalı kamp merkeziyle de yaz aylarında da önemli bir ivme kazandığını söyleyen Sekmen, "Şehrimizin kışın olduğu gibi yazın da gerek spor kamp merkezi gerekse yayla turizmine ev sahipliği yapabilecek kapasiteye sahip. Erzurum’u yayla turizmine açmak istiyoruz. Erzurum için sizlerle birlikte yapacağımız çok iş var gerek batıdan gerekse Ortadoğu’dan birçok turisti buraya getirebiliriz, Ortadoğu’dan Bursa’ya, Yalova’ya, Trabzon’a, Sakarya’ya gelen turistler var ama şöyle terlemeden yeşili bol temiz bir havada yapabilecekleri maalesef böyle bir ortam yok. Bunun için burayı tanıtabilirsek buraya hayran kalır tekrar tekrar gelme gereği duyar, hatta burada ev sahibi olurlar. Şimdi Trobzon’da, Antalya’da aşırı derecede nem var, burada kaç derece sıcak olursa olsun terlemeniz mümkün değil. Etrafımızda tarihi eserler mevcut, şehrimizde Selçuklular’dan Osmanlılar’dan kalma tesisler var. Gürcistan’ın en önemli kutsal mabedlerinden ikisi Erzurum’da. Onların hacı olmasını sağlayan mabetler kiliseler var, bunlar gün yüzüne çıkartılırsa inanç turizmiyle bile binlerce insanı burada ağırlamamız mümkün olur" ifadelerini kullandı.

ALTIPARMAK: "ELİMİZDEKİ KALİTELİ MALZEMEYLE PASTAYI BÜYÜTECEĞİZ"

Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak ise, Erzurum için tok satıcı benzetmesi yaparak, "Elinizdeki malzeme kaliteliyse pazarlama konusunda çok fazla çaba sarf etmenize gerek kalmaz" dedi.

Erzurum’un kayak merkezleriyle spor merkezleriyle müthiş bir potansiyeli olduğuna dikkat çeken Altıparmak, Erzurum’un belki çok gelişmiş bir şehir olmamasına rağmen korunmuş bir şehir olduğunun altını çizdi. Korunmuş şehirlerin özellikle yeni turizm algısında önemli bir pazarlama faktörü olduğunu kaydeden Altıparmak, "Tam bir yoğrulacak şehir. Sizler de bu işin erbabı olarak destek vererek, Türk turizmine katkı sağlanacaktır. Bu, pastanın büyütülmesidir. Daha önce görev yaptığım Antalya’da da böyleydi, küçük pastaya saldırıyorduk, pastayı büyütmek yerine. Herkes birbirini elindekini almaya çalışıyordu. Burada pastayı büyütme imkanımız var, kışın kış sporlarıyla bilinen bir yer oldu. Tanıtımlarımız da kurumsal tanıtıma geçtik. Enformasyon bürosu, Turizm Altyapı Birliği kuruldu, tek elden tanıtım yapılıyor. THY bu işe büyük katkı sağlıyor. Ortak akılla fuarlarda, havalimanlarında önemli tanıtımlar yapıyoruz ama yatak kapasitemizin artırılması gerekiyor. Yaza girdiğimiz zaman otellerin dolup dolmayacağı endişesi vardı. Ama son iki yıldır yüksek irtifa kamp merkezlerimiz hemen hemen bütün federasyonların yaz kamplarının merkezi oldu. Futbol takımları da aynı şekilde Erzurum’u tercih etti. Belirli bir ivme katedildi ama yeterli değil zira bize rakip olabilecek yerleri çok iyi biliyorum oraya giden takımları da biliyorum hepsinin çok ciddi sıkıntıları var ama buraya her gelen istisnasız ’seneye yerimizi hazırlayın’ diyorlar. Aynı şekilde buz pateninde ,yüzmede kayakta kamp için gelenler mutlaka yeniden burayı tercih ediyor. Burası şehrin merkezi, 5 dakikada dağ otellerinden şehre iniyorsunuz. Dünyanın farklı yerlerindeki kayak merkezlerine gitmek için bir defa uçakla üç dört saat gidiyorsunuz, 2-3 saat araçla gidiyorsunuz. Türkiye içinde Uludağ’ından Erciyes’inden her birine uçaktan indikten sonra en az bir saatlik karayolu kullanmak durumundasınız. Ama burada uçaktan iniyor 10 dakika sonra otele geliyor, 10 dakika sonra da kayak merkezine inebiliyorsunuz" diye konuştu.

Vali Altıparmak, Erzurum’da çık sayıda tabya olduğunu ve bu tabyalardan bazılarını, dünyada örnekleri olduğu şekliyle müze oteli olarak dizayn edebileceklerini, aslına hiç dokunmadan burada da sporcu ağırlayabileceklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA