TFF Süper Kupa'nın Golleri Yabancılardan

Galatasaray ile Bursasspor arasında yarın Ankara'da oynanacak TFF Süper Kupa maçı öncesi, kupa tarihinde gollerin büyük çoğŸunluğŸunu takımların yabancı futbolcuları attı.

Kupada geride kalan 8 maçta atılan 18 golden 14'ünü yabancılar kaydetti.

BeşŸiktaşŸ 2006 yılında Almanya'daki maçta GalatasarayBrezilya asıllı futbolcusu Mert Nobre'nin golüyle 1-0 yendi.

Fenerbahçe 2007 yılında yine Almanya'da yapılan maçta BeşŸiktaşŸ'ı Sırp Mateja Kezman ve Brezilyalı Deivid de Souza'nın golleriyle 2-1 yendi, BeşŸiktaşŸ'ın tek golü Brezilyalı Bobo'dan geldi.

Galatasaray 2008'de Kayserispor'u Almanya'da 2-1 mağŸlup etti, gollerini Avustralyalı Harry Kewell ve Kongolu Shabani Nonda attı. Kayserispor'un tek golünün sahibi Mehmet Topuz, aynı zamanda organizasyon tarihinde gol atan ilk Türk oyuncu olarak kayıtlara geçti.

2009 yılında Fenerbahçe, ezeli rakibi BeşŸiktaşŸ'ı İstanbul'da 2-0 yendi, golleri Brezilyalı Alex de Souza filelere gönderdi.

2010 yılında Trabzonspor, İstanbul'da Bursaspor'u 3-0 mağŸlup etti, bordo-mavili takımın 3 golünü de Kolombiyalı Teofilo Gutierrez kaydetti.

Kupa, şŸike soruşŸturmasının başŸladığŸı 2011 yılında düzenlenmezken, 2012 yılında Erzurum'da Galatasaray, Fenerbahçe'yi 3-2 yendi. Galatasaray'a kupayı getiren golleri Umut Bulut (2) ve Selçuk İnan (penaltıdan) attı, Fenerbahçe'nin golleri yabancıları Brezilyalı Alex de Souza ve Hollandalı Dirk Kuyt'tan geldi.

2013'te Kayseri'deki Galatasaray-Fenerbahçe maçı normal süre golsüz sonuçlanırken, uzatma bölümünde FildişŸi Sahilli Didier Drogba, attığŸı golle "Cim Bom"a kupayı kazandırmışŸtı. Geçen sezon Manisa'da oynanan karşŸılaşŸma ise normal süresi ve uzatma dakikaları 0-0 eşŸitlikle sona ermişŸ, kazananı seri penaltı atışŸları belirlemişŸti.

- şžampiyonlar 5, kupa sahipleri 3 kez kazandı

Bir önceki sezonun Süper Lig şŸampiyonu ile Türkiye Kupası sahibini karşŸı karşŸıya getiren TFF Süper Kupa'yı, düzenlendiğŸi 8 yılda 5 kez lig şŸampiyonları, 2 kez de kupa sahipleri kazandı. Bir kez ise sezonu çifte kupayla kapatan takım, Süper Kupa'yı Türkiye Kupası finalistine kaptırdı.

2006'da maçta kupa şŸampiyonu BeşŸiktaşŸ, lig şŸampiyonu Galatasaray'ı 1-0 yendi.

2007'de lig şŸampiyonu Fenerbahçe, kupa sahibi BeşŸiktaşŸ'ı 2-1'le geçti.

2008 finalinde lig şŸampiyonu Galatasaray, kupa sahibi Kayserispor'u 2-1 yenerek kupanın sahibi oldu.

2010 finalinde Türkiye Kupası sahibi Trabzonspor, lig şŸampiyonu Bursaspor'u 3-0 mağŸlup etti.

2012 ve 2013'te ise lig şŸampiyonu Galatasaray, kupa sahibi Fenerbahçe'yi 3-2 ve 1-0'lık skorlarla yendi.

Geçen sene şŸampiyon Fenerbahçe ile kupa şŸampiyonu Galatasaray ile karşŸı karşŸıya geldi. Normal süresi ve uzatmaları 0-0 biten maç seri penaltılara giderken, lig şŸampiyonu Fenerbahçe, sezona Süper Kupa ile başŸladı.

Ayrıca 2009'da, önceki sezonun hem lig hem de kupa şŸampiyonu olan BeşŸiktaşŸ, önceki sezonun kupa finalisti Fenerbahçe ile karşŸılaşŸtı ve maçı Fenerbahçe 2-0 kazandı.

Kaynak: AA