Görme Engelliler Hedefi 12'Den Vurdu

Dart Federasyonu’nun milli sporcuları ile görme engelliler arasında dart turnuvası düzenlendi. Tüm milli sporcular gözlerini siyah bant ile kapatarak atış yaptı ve görme engellilerde sese odaklı atışlar yaparak ’engel tanımıyoruz’ mesajını verdi.

Türkiye’nin İlk Görme Engelli Bürokratı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Müşaviri Kenan Önalan, Başkent Görme Engelliler Spor Kulübü Sporcuları ile Türkiye Bocce, Bowling ve Dart Federasyonu’ndan milli sporcuların katılımıyla gerçekleşen turnuvada görme engelliler, “toplumda biz de varız” mesajını verdiler.

“KARANLIK DÜNYAYI AYDINLATMAKTA BİZİM ELİMİZDE”

Dart hakemi Necmi Cebe, kimsenin eksik ve özürlü olmadığına dikkat çekerek şunları söyledi:

“Hayata karanlık değil, gönül gözüyle bakmak gerekiyor. Bir şeyleri istemek gerekiyor. Bu noktada herkesin destek olması gerekiyor. Bütün eksikleri yaşayarak öğreniyorsunuz. O eksikliği gördüm ama karanlık dünyayı aydınlatmakta bizim elimizde. Bunun için de elimizden gelen her türlü desteği ve çabayı da sağlayacağız.”

“5 DAKİKALIK GÖZ KAPATMAYLA KÖR OLUNMAZ”

Türk Dili ve Edebiyat Öğretmeni olan görme engelli Mustafa Musa Beydoğan ise böyle turnuvalarda kendilerini dünyaya bir paydaş olarak gördüklerine belirterek şöyle devam etti:

“Bu dünyada fiziksel yetersizlik insanların paydaş olmasına engel asla değildir. Bu çalışmalar bir empati çalışması değildir. Çünkü 5 dakikalık göz kapatmayla kör olunmaz. İnsanları algılamak empati çalışmalarıyla değil, o insan gibi düşünmeye yönelmek ile olur. Siz karşınızdaki insanların bu toplumda hangi konularda yetersiz olduğunu hissediyorsanız ve yetersizlikleri yeterli hale getiriyorsanız asıl engeller o zaman kalkacaktır. Dartı sadece belli normlarda insanların oynayamayacağını aslında burada gösteriyoruz. Normlar kişiden kişiye değişir. Bizim asıl toplum normlarımız insanların kol kola gezebildikleri, biz siz diye ayırt etmedikleri hep birlikte biz diyebildikleri zaman Türkiye’de engeller ortadan kalkacaktır. Türkiye’de görme engelliler konusunda dart kolu yokmuş. Bu vesile olacak ve biz Türkiye’de görme engellilerle birlikte bir dart takımı oluşturabileceğiz.”

“BU BİR ARADA YAŞAMANIN SEMBOLÜDÜR”

Türkiye’nin İlk Görme Engelli Bürokratı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Müşaviri Kenan Önalan da turnuva da çok keyifli anlar yaşadıklarını ve gözü görenlerin empati yaptıklarını söyledi.

Kısa vadeli empatilere karşı olduğuna dikkat çeken Önalan, “Çünkü gözü görenler gözlerini kapattıkları zaman bir umutsuzluk, görmemenin getirmiş olduğu, karanlığın getirdiği bir negatif enerji var. Biz de gözü gören arkadaşları çalıştırdık. Gözü kapalı nasıl atacaklarını çalıştırdık. Aslında burada hayatın her noktasında çözüm var mesajını vermiş oluyoruz. Burada gözü gören arkadaşlar bize çözüm aradılar ve çözüm bularak gösteriyorlar” ifadelerini kullandı.

İlk defa dart oynadığını ve çok keyif aldığını kaydeden Önalan, konuşmasına şöyle devam etti:

“Zaten bizim amacımız birlikte gülebilmek, birlikte spor yapmak ve birlikte yaşamak. İşte bu spor bizi birlikte yaşamada bir basamak daha ileri götürdü. Engelsizler de engelliler de bir arada yaşamadığı için sıkıntılar yaşıyoruz. Bu bir arada yaşamanın sembolüdür.”

“GÖRMEMEK ÇOK ZOR BİR DURUM”

Dart antrenörü ve hakemi Erkut Kötülek ise, “Görme engellilere gören gözümüzle tarif ettik ama onlar bize başka bir gönül gözüyle başka bir yer tarif ettiler. Bizi çok mutlu ettiler. Her türlü destek için federasyon için elimizden ne geliyorsa yardım yapmaya hazırız. Görmemek çok zor bir durum. Kısa süreli de olsa bu bantlarla görerek çok rahat yaptığımız bir işin ne kadar zor olduğunu fark ettik. Ama böyle bir durumda da engelli arkadaşlarla bütün engellerin toplum tarafından kaldırılması gerekliliğine inanıyorum. Bugün bir kere daha inancım arttı. Bütün engellilere toplum olarak yardımcı olmalıyız. Her türlü engelin çözümü vardır. Görmenin önemli olduğu bir spor dalında bile görme engellilerin aktif olarak bu işi yapabildiğini fark ettim” diye konuştu.

Kaynak: İHA