Bundesliga'da Santra Zamanı

Almanya Birinci Futbol Ligi (Bundesliga) 2015-16 sezonu, son 3 yılın şŸampiyonu Bayern Münih ile Hamburg arasında oynanacak maçla yarın başŸlayacak.

Bundesliga'da sezonun açılışŸ karşŸılaşŸmasında Bayern Münih, geçen yıl play-out sonucu ligde kalmayı başŸaran ve bu sayede kurulduğŸu 1887 yılından bu yana hiçbir zaman alt lige düşŸmeme özelliğŸini koruyan Hamburg'u ağŸırlayacak. Allianz Arena'daki maç, yarın TSİ 21.30'da oynanacak. Ligin ilk haftasında 15 AğŸustos Cumartesi 6, 16 AğŸustos Pazar günü de 2 karşŸılaşŸma daha yapılacak.

Topa sahip olma ve pasa dayalı oyun anlayışŸıyla 2'si İspanyol teknik direktör Pep Guardiola yönetiminde, 3 sezondur şŸampiyon olan Bayern, ligi bu yıl da ilk sırada tamamlayarak peşŸ peşŸe 4 şŸampiyonluk kazanan ilk takım olmak istiyor.

Bavyera ekibi, Bastian Schweinsteiger'in Manchester United'a gitmesiyle orta sahada oluşŸan boşŸluğŸu, Juventus'tan Arturo Vidal ile doldurdu. şžilili futbolcunun transferi için kasasından 37 milyon avro çıkan Bayern, sakatlığŸı süren Fransız kanat oyuncusu Ribery'ye alternatif olarak da 30 milyon avro karşŸılığŸında Shakhtar'ın Brezilyalı oyuncusu Douglas Costa'yı renklerine bağŸladı.

Zirve yarışŸında Bayern Münih'i en fazla zorlaması beklenen geçen yılın 2'ncisi ve Almanya Kupası şŸampiyonu Wolfsburg, Almanya Süper Kupası'nda Bayern'i penaltılar sonucunda 5-4 yenerek sezona moralli başŸladı.

VerdiğŸi 21 gol pasıyla "2014-15 sezonunun Avrupa liglerinde en fazla asist yapan oyuncusu" Belçikalı Kevin De Bruyne de dahil şŸimdilik kadrosunu koruyan Wolfsburg, Borussia Mönchengladbach'ın Alman milli oyuncusu Max Kruse'yi de kadrosuna katarak daha tehlikeli bir takım haline geldi.

Ligi 3. sırada bitirerek UEFA şžampiyonlar Ligi'ne gruplardan katılma hakkı elde eden geçen sezonunun flaşŸ ekibi Borussia Mönchengladbach, golcü Kruse'nin boşŸluğŸunu doldurmak için 10 milyon avroya Bayer Leverkusen'den Josip Drmic'i transfer etti. Ayrıca Chelsea'de top koşŸturan Eden Hazard'ın kardeşŸi Thorgan'ı da alan Mönchengladbach, 22 yaşŸındaki Belçikalı oyuncunun hücuma boyut kazandırmasını umuyor.

Milli futbolcular Hakan LJalhanoğŸlu ve ǖmer Toprak'ın forma giydiğŸi Bayer Leverkusen, kadrosuna yeni kattığŸı forvet oyuncusu Admir Mehmedi, savunma oyuncuları Jonathan Tah ve Kyriakos Papadopoulos ile üst sıraları zorlamak istiyor.

2010-11 ve 2011-12 sezonlarında Bundesliga'yı zirvede tamamlayan Borussia Dortmund, 7. sırayı aldığŸı geçen sezonun ardından dirilme peşŸinde. Yeniden rekabetçi ve kazanan bir takım olmak isteyen Dortmund'da gözler, 7 yıllık teknik direktörlük görevinden 2014-15 sezonu sonunda ayrılan Jürgen Klopp'un yerine gelen Thomas Tuchel'e çevrilecek.

Bayer Leverkusen'den Gonzalo Castro'yu renklerine bağŸlayan Dortmund ekibinin nasıl bir performans sergileyeceğŸi, kadrosunda Nuri şžahin ve İlkay GündoğŸan'ı barındırdığŸı için Türkiye'deki futbolseverler tarafından da merak ediliyor.

-Birçok Türk ve Türk asıllı futbolcu oynuyor

Bundesliga kulüpleri kadrolarında bulunan Türk ya da Türk asıllı oyuncularla dikkati çekiyor. Bu futbolcular ve forma giydikleri kulüpler şŸöyle:

Borussia Dortmund: Nuri şžahin, İlkay GündoğŸan

Bayer Leverkusen: ǖmer Toprak, Hakan LJalhanoğŸlu

Bayern Münih: Sinan Kurt

Hannover 96: Mevlüt Erdinç, Ceyhun Gülselam, Kenan Karaman

Schalke 04: Kaan Ayhan

Augsburg: Halil Altıntop, Arif Ekin

Hamburg: Kerem Demirbay, Batuhan AltıntaşŸ

Hertha Berlin: Tolga CiğŸerci

Mainz: Suat Serdar, Yunus Mallı

Werder Bremen: Levin ǖztunalı, Levent Ayçiçek, ǖzkan Yıldırım

Ingolstadt: Ramazan ǖzcan

Darmstadt 98: Aytaç Sulu

-Avrupa'nın en değŸerli liglerinden

Bundesliga, futbolcuların piyasa değŸerleri bakımından Avrupa futbolunun en değŸerli ligleri arasında yer alıyor.

Alman internet sitesi Transfermarkt'ın verilerine göre, Almanya Birinci Ligi'nde mücadele eden 18 takımın toplam piyasa değŸeri 2,3 milyar avro. Bayern Münih, 568,1 milyon avro kadro değŸeriyle Bundesliga'da açık arayla başŸı çekiyor. Bavyera ekibinin arkasında 302,1 milyon avro değŸerle Borussia Dortmund bulunuyor. Piyasa değŸerlerinde bu iki kulübü, 238,4 milyon avroyla Wolfsburg, 192,7 milyon avroyla Schalke 04 ve 180,15 milyon avroyla Bayer Leverkusen takip ediyor.

-Avrupa'nın "gençler" ligi

İspanya (La Liga), İngiltere (Premier Lig), İtalya (Serie A) ve Fransa'nın (Ligue 1) en üst futbol ligleriyle beraber Avrupa'nın en büyük 5 ligi arasında yer alan Bundesliga, 24,8 olan yaşŸ ortalamasıyla "Büyük 5'li" içindeki en genç lig olarak da göze çarpıyor. Bundesliga'yı, 25,3 ortalamayla Ligue 1, 26 ile La Liga, 26,3 ile Premier Lig ve 26,4 ile Serie A izliyor.

Altyapısından yetişŸtirdiğŸi oyuncularla son yıllarda hem kulüp hem de milli takım düzeyinde başŸarı yakalayan Alman futbolu, en üst liginde genç oyunculara fazlasıyla şŸans veriyor. Ligdeki hiçbir takımın yaşŸ ortalaması 27'ye ulaşŸmazken, en düşŸük yaşŸ ortalaması sıralamasında Bayer Leverkusen (23,9), Hannover 96 (24,2) ve Hoffenheim (24,3) başŸı çekiyor.

-Bayern Münih, şŸampiyonluk sayısında açık ara önde

Almanya Birinci Futbol Ligi tarihinde en fazla şŸampiyonluk yaşŸayan takım, 25 kez mutlu sona ulaşŸan Bayern Münih oldu.

Son yıllarda lige ağŸırlığŸını koyan Bavyera ekibini, sonuncusunu 1967-68 sezonunda kazandığŸı 9 şŸampiyonlukla Nürnberg takip ediyor. Bu iki takımın arkasında 8 şŸampiyonlukla Borussia Dortmund ve 7 şŸampiyonlukla Schalke 04 yer alıyor. Hamburg'un 6, Stuttgart ve Borussia Mönchengladbach'ın ise 5'er şŸampiyonluğŸu bulunuyor.

Kaynak: AA