IAAF'ın 'Doping' Soruşturması

Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu Genel Koordinatörü Prof. Dr. RüşŸtü Güner, atletizmin dışŸında özellikle bisiklet, halter, yüzme ve takım sporlarında da geçmişŸte alınan örneklerin yeniden analiz edildiğŸini söyledi.

Güner, Uluslararası Atletizm Federasyonunun (IAAF), 2005 ve 2007'de düzenlenen dünya şŸampiyonlarına katılan 28 sporcu hakkında soruşŸturma başŸlatmasıyla ilgili, AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Doping kontrol analiz yöntemlerinin büyük bir hızla gelişŸtiğŸini dile getiren Güner, "Bu yıl, 2007 yılında alınan doping kontrol örnekleri yeniden analiz ediliyor. Gelecek yıl ise özellikle 2008 Pekin Olimpiyatları'nda alınan doping kontrol örneklerinin yeni gelişŸtirilen yöntemlerle yeniden analiz edileceğŸini sanıyoruz. O dönemde saptanamayan bir çok maddenin, sporcular tarafından kullanılmışŸ olması durumunda geriye doğŸru işŸlem yapılacaktır" diye konuşŸtu.

şžon günlerde uluslararası atletizm camiasında, bir çok branşŸta madalya sahiplerinin el değŸişŸtireceğŸinin konuşŸulduğŸunu anlatan Güner, "Bisiklet, yüzme ve halter gibi spor dallarında da madalya almışŸ bir çok sporcunun, bu nedenle madalyalarının geri alınmasının söz konusu olabileceğŸi tartışŸılıyor" ifadelerini kullandı.

-"Yöntemler çok gelişŸti"

Güner, özellikle stanozolol ve turinabol gibi anabolik steroidlerin analizinde yöntemlerin çok gelişŸtiğŸini belirterek, şŸöyle devam etti:

"Bu maddeler, genellikle kuvvet ve sürat gerektiren branşŸlarda sporcular tarafından kötüye kullanılıyor ancak son zamanlarda dayanıklılık sporcularının da bu maddeleri kullandığŸını görüyoruz. Eskiden, bu iki madde, doping kontrol örnek alımından 15-20 gün önce kullanıldığŸında tespit edilebiliyordu. Bu süre 1,5 yıla kadar uzadı. Yani sporcu, bu maddeleri doping kontrolünden 1,5 yıl önce kullanmışŸ olsa bile yeni gelişŸtirilen yöntemlerle kolaylıkla tespit edilebiliyor."

Sporcuların, son zamanlarda saptanmalarının zor olduğŸunu düşŸündükleri bazı hormonlara yöneldiklerine ilişŸkin duyumlar aldıklarını dile getiren RüşŸtü Güner, hormonların doping kontrol örneklerinde saptanabilmesine yönelik yürütülen projelerde büyük yol alındığŸını, yakın zamanda bu hormonların da geriye dönük analizlerde çok kolaylıkla tespit edilebileceğŸini vurguladı.

Doping maddelerini kullanmayı düşŸünen sporcuların hiçbir zaman garantide olmadıklarını bilmeleri gerektiğŸine dikkati çeken Güner, "Sporcular, bu hormonlar nasılsa tespit edilemiyor diye düşŸünüyorlar ama bu düşŸünce çok yanlışŸ. Doping kontrol örneklerinin alındıktan 10 yıl sonra bile yeni yöntemlerle analiz edilebileceğŸi hiç unutulmamalı" diye konuşŸtu.

Kaynak: AA