Rio'nun Provası Kötü Geçti

Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yapılan 1. Avrupa Oyunları'nda (Bakü 2015) Türk sporcuların gösterdiği performans, beklentilerin uzağında kaldı.

Brezilya'da düzenlenecek 2016 Rio Yaz Olimpiyatları'nın provası olarak görülen Avrupa Oyunları'nda Türkiye'nin 29 madalyayla 14. sırada yer alması, milli sporcular adına olumsuz sinyaller verdi.

Türkiye'nin olimpiyat tarihinde toplamda 88 madalyası olmasına rağmen, Avrupa Oyunları'na ev sahipliği yapan ve olimpiyatlarda bugüne kadar 26 kez podyuma sporcu çıkaran Azerbaycan'ın çok gerisinde yer aldı.

-Azerbaycan fark attı

Azerbaycan, 21 altın, 15 gümüş ve 20 bronzla Avrupa Oyunları'nda 56 madalyayla Rusya'nın ardından 2. olurken, milli sporcular ise 6 altın, 4 gümüş ve 19 bronz madalyayla yetindi.

Londra'da düzenlenen 2012 Olimpiyat Oyunları'nda 1 altın ve 1 gümüş madalyayla Türkiye'nin kazandığı 5 madalyanın 2'sine isimlerini yazdıran tekvandocular, Avrupa Oyunları'nı sadece bir madalyayla kapatabildi.

Kadınlar 67 kiloda Nur Tatar, üçüncü olarak tekvandoya oyunlardaki tek madalyasını kazandırdı. Erkekler 68 kiloda olimpiyat ve dünya şampiyonu Servet Tazegül, oyunları madalyasız kapattı.

-Güreş umutları canlı tuttu

Güreş ve olimpik branş olmayan karate, oyunlarda elde ettiği madalyalarla en başarılı branşlar olarak dikkati çekti.

2012 Olimpiyatlarında 120 kiloda Rıza Kayaalp ile altın madalyaya uzanan Türkiye, güreşte Avrupa Oyunları'nı 2 altın, 1 gümüş ve 7 bronz olmak üzere 10 madalyayla noktaladı.

Olimpik branşlar arasında yer almayan karate ise 3 altın, 2 gümüş ve 4 bronzla oyunlarda 9 madalya topladı.

İlk kez bu sene düzenlenen Avrupa Oyunları'nda milli kadın voleybolcular, altın madalyaya ulaşarak başarılı performans sergileyen bir diğer branş oldu.

-"Türkiye, 2016 Rio Olimpiyatları'nda sıkıntı yaşar"

Avrupa Olimpiyat Komiteleri (EOC) İcra Kurulu Üyesi ve Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) Başkan Yardımcısı Hasan Arat, Türkiye'nin 2016 Yaz Olimpiyatları öncesinde iyi sinyaller vermediği görüşüne katılarak, "1. Avrupa Oyunları'ndaki performansa bakarak gidişatı görebiliyorsunuz. Türkiye, 2016 Rio Olimpiyatları'nda sıkıntı yaşar" dedi.

Karamsar tabloya rağmen milli sporcuların bazı yeni branşlarda kazandığı madalyaları umut verici bulduğunu da belirten Arat, "Olimpiyatlarda, güreş ve tekvandoda az sayıda olsa da madalya gelebilir. Takım sporlarında, kadınlar voleybol ve basketbol takımlarının mutlaka madalya şansları olur. Bakü 2015'te masa tenisi, artistik cimnastik ve badmintonda kazanılan bronz madalyalar da umut verici" ifadelerini kullandı.

-"Sporcular iyi hazırlanmıyor"

Milli sporcuların olimpiyatlar için gereken hazırlığı yapmadığını savunan Hasan Arat, şöyle konuştu:

"Avrupa Oyunları'ndaki hemen hemen her branşı izleyip rakip sporcuları gören biri olarak bizim Rio'ya iyi hazırlandığımız söylenemez. Azerbaycan 56 madalya alıyor, biz ise 29 madalyayla 14. oluyoruz. Yazık, çünkü dünyada spora en fazla bütçe ayıran ülkelerden biriyiz ama hedefe gidemiyoruz. Bunun sebebinin araştırılması lazım. Hiçbir şey için geç değil, şimdiden kalıcı bir strateji belirlemeliyiz. 8-10 yaşındaki çocuklara konsantre olup geleceği inşa edebiliriz."

Spor basınında futbol dışında kalan branşlara gereken önemin verilmediğine de değinen Arat, "Futbola aşırı konsantre bir medyanın da kendisini sorgulaması gerektiğini düşünüyorum. Neden hiçbir şekilde diğer sporlarla ilgilenilmiyor? Mesela oyunlar sırasında güreş müsabakalarındaki seyirci inanılmazdı. Hangi Türk güreşçi öyle bir seyirci önünde yarışıyor? Orada, her sporcunun el üstünde tutulduğunu gördük" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA