'Shakhtar Donetsk'in Diskalifiyesi Söz Konusu Değil'

Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu Genel Koordinatörü Prof. Dr. RüşŸtü Güner, Fenerbahçe'nin UEFA şžampiyonlar Ligi 3. ön eleme turundaki rakibi Shakhtar Donetsk'in, Brezilyalı futbolcusu Fred'in doping maddesi kullandığŸının tespit edilmesi durumunda, UEFA kuralları gereğŸi organizasyonlardan diskalifiye edilemeyeceğŸini söyledi.

Güner, Brezilya gazetesi Folha de S. Paulo'nun, 11 Haziran-4 Temmuz tarihlerinde oynanan Copa America'da, vücuttan sıvı atımını hızlandıran ve doping maddesinin tespitini zorlaşŸtıran "diüretik" kullandığŸını öne sürdüğŸü Shakhtar Donetskli futbolcu Fred ve takımına gelebilecek muhtemel bir ceza hakkında AA muhabirine değŸerlendirmelerde bulundu.

UEFA Dopingle Mücadele YönetmeliğŸi'ne atıfta bulunan Güner, "12 maddenin 2. fıkrasına göre, bir takımın diskalifiye edilebilmesi için 2'den fazla sporcunun dopingli çıkması gerekir. Bu durumda Fred ceza alsa bile Shakhtar Donetsk'in diskalifiye edilmesi söz konusu değŸil" dedi.

Güner, Fenerbahçe maçında oynayan Fred'e, neden tedbir uygulanmadığŸı konusunda ise şŸunları ifade etti.

"A numunesi pozitif çıkan bir sporcuya, bazı maddelerde tedbir konabilir. Bazılarında ise tercihi tedbir uygulanabilir. Yani B numunesi sonuçlanmadan önce oynayıp oynamama tercihi sporcuya bırakılır. Bu olayda da tercih sporcuya bırakılmışŸ olabilir. Sporcunun dopingli olduğŸuna karar verilirse cezası tedbir tarihinden itibaren başŸlar."

Shakhtar Donetsk Teknik Direktörü Mircea Lucescu, maçtan sonra düzenlenen basın toplantısında, Fenerbahçe karşŸısında görev verdiğŸi Fred'in durumuna ilişŸkin "Komplike bir şŸey yok. Fred'in oynamaması tavsiyesinde de bulunmuşŸlardı. Bu, gayri resmi bir tavsiyeydi. Bu bir testti. Onunla ilgili resmi bir karar mevcut. Muhtemelen doktorun sorumlu tutulması gerekiyor. 13 kilometre koşŸan bir futbolcunun herhangi bir ilaca ihtiyacı olduğŸunu düşŸünmüyorum. Umarım ikinci testi geçecektir" yorumunu yapmışŸtı.

Fenerbahçe Kulübü ise UEFA'ya bugün konuyla ilgili resmi başŸvuruda bulunacağŸını açıklamışŸtı.

Kaynak: AA