Tarihi Mostar Köprüsü'nde Atlama Yarışları Yapıldı

Bosna Hersek'in güneyindeki Mostar şŸehrinde, kente adını veren tarihi Mostar Köprüsü'nde 449. geleneksel atlama yarışŸları düzenlendi.

Mimar Sinan'ın talebesi Mimar Hayrettin tarafından 1566 yılında inşŸa edilen tarihi köprüde düzenlenen yarışŸlara 53 sporcu katıldı. ǜlkenin farklı şŸehirlerinden gelen vatandaşŸlar ve yabancı turistler de yarışŸmayı yakından takip etti.

Binlerce kişŸinin takip ettiğŸi yarışŸlar, "başŸ üstü" ve "ayak üstü" olmak üzere iki dalda yapıldı. BaşŸ üstü dalında birinciliğŸi elde eden Lorens Listo, dokuzuncu şŸampiyonluğŸunu kazandı. Kemal Fazliç 2'nci, Vedad BaşŸiç ise 3'üncü oldu.

Ayak üstü atlama disiplininde ise birinciliğŸi, bu yıl yarışŸlara ilk kez katılan Adis BoşŸkailo kazandı. İgor Kaziç 2'nci ve Admir Deliç 3'üncü sırayı aldı.

Bu yılki yarışŸlara katılan en genç isim 15 yaşŸındaki Ahmed Seydoviç oldu.

- Mostar Köprüsü'nden atlama geleneğŸi

Mimar Hayrettin tarafından 1566 yılında inşŸa edilen tarihi köprüde, yapıldığŸı yıldan itibaren aralıksız düzenlenen yarışŸmada, her yıl farklı ülkelerden onlarca sporcu mücadele ediyor.

Mostar'a adını veren ve asırlar boyunca Bosna'da hoşŸgörü ve kültürel çeşŸitliliğŸin sembolü olan tarihi köprü, Hırvat birliklerinin tank atışŸlarına dayanamayarak 9 Kasım 1993 tarihinde Neretva Nehri'nin sularına gömüldü.

Mostarlılar, köprünün yıkılmasına ve savaşŸ şŸartlarına rağŸmen köprüden atlama geleneğŸini sürdürdü. Türkiye'nin girişŸimleriyle aslına uygun olarak 2004 yılında yeniden inşŸa edilen Mostar Köprüsü'ndeki atlama yarışŸlarına Evliya LJelebi de Seyahatnamesi'nde yer veriyor.

Kaynak: AA