Trabzonspor'da Tribünler De Şiddete Karşı

Trabzon'da 3 bin 368 kişŸinin katıldığŸı ankette, bordo-mavili taraftarın büyük çoğŸunluğŸunun maçlarda takımları aleyhine verilen kararlarda küfür etme, sahaya yabancı madde atma, rakip taraftarlarla kavga etme gibi şŸiddet olaylarına karşŸı olduğŸu ortaya çıktı.

Bordo-mavili taraftarların yapısını ve ayırt edici özelliklerini ortaya çıkarmak için taraftarların yoğŸun olarak ziyaret ettiğŸi 3 internet sitesinde gerçekleşŸtirilen "Trabzonspor Taraftar Anketi" yapıldı. Buna göre, 3 bin 368 kişŸinin katıldığŸı ankette, katılımcılara yaşŸadığŸı şŸehir, eğŸitim seviyesi, doğŸum tarihi gibi kimlik özellikleri ve gittikleri maç sayısı, maçta Trabzonspor aleyhine verilen kararlarda takındıkları tutumu ortayı çıkaran soruların yanı sıra çeşŸitli konular çerçevesindeki tutum ve davranışŸlarına ilişŸkin 39 soru yöneltildi.

Ankette, katılımcılardan 15 yaşŸında olmasına rağŸmen birden çok çocuk sahibi olduğŸunu söyleyen ya da tüm gazeteleri okuduğŸunu ifade eden 54'ünün cevapları tutarsız sayıldığŸı için değŸerlendirmeye alınmadı. Kalan 3 bin 314 kişŸinin cevaplarından yola çıkılarak yapılan değŸerlendirmeye göre, katılımcıların yüzde 60'ı üniversite mezunu, yüzde 29'u öğŸrenci, yüzde 18'i ücretli, yüzde 15'i de memur.

Trabzonspor'dan sonra en fazla Barcelona'ya, ardından PTT 1. Lig ekibi 1461 Trabzon'a sempati duyan katılımcıların yüzde 33'ü Trabzonspor dışŸında kimin şŸampiyon olduğŸunun kendisi için bir öneminin olmadığŸını ifade etti. Ankette oy kullananların yüzde 32'si Fenerbahçe, BeşŸiktaşŸ ve Galatasaray'ın şŸampiyon olmasını istemezken, yüzde 20'sinin de taraftar gruplarının "şŸike" olaylarına karşŸı protesto gösterileri ve kampanyalar yapmasını onayladığŸı saptandı.

Katılımcıların yüzde 47'si, takımlarının sürekli başŸarıyı yakalayamamasının en önemli nedenini "şŸike" olarak görürken, diğŸer nedenleri de yönetimler ile bordo-mavili camianın bölünmüşŸ olması şŸeklinde yorumladı.

- Bordo-mavi aşŸkı babadan geçiyor

Katılımcıların yüzde 85'inin baba ve çocuğŸunun da Trabzonspor'u desteklediğŸi ortaya çıkan ankete göre, maçlara gidenlerin yüzde 52'si tribünde arkadaşŸ grubuyla birlikte olmayı tercih ediyor.

Ankete göre, katılımcılardan yüzde 94'ü Trabzonspor aleyhine verilen hakem kararında sahaya yabancı madde atmayı, yüzde 93'ü rakip taraftarlarla kavga etmeyi, yüzde 65'i küfür etmeyi onaylamazken, yüzde 34'ü Trabzonspor'un öncelikle sportif başŸarı ve şŸampiyonlukla ya da "paraya karşŸı emeğŸin savaşŸıyla", yüzde 25'i de ahlak ve adaletle anılmasını istiyor.

- "Gerçek Trabzonspor taraftarı şŸiddete karşŸıdır"

Trabzonspor Kulübü BaşŸkan Yardımcısı ve Basın Sözcüsü Yakup Arslan, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, ankette taraftarlarının şŸiddet olaylarına karşŸı olduğŸunun ortaya çıkmasına dikkati çekerek, "Trabzonspor taraftarı kendisine yakışŸanı yapmışŸ ve ankete özünü yansıtmışŸtır. Her ne kadar Türkiye'de zaman zaman küçük olaylar büyütülerek yansıtılıyorsa da gerçek Trabzonspor taraftarı bu" dedi.

Türkiye'de geçmişŸte büyük kulüplerin sahalarında insanların bıçaklandığŸını, yaralandığŸını, darbedildiğŸini hatta silahla vurulduğŸunu anlatan Arslan, "Trabzon'da maçlarda şŸu ana kadar silahla yaralanma olmamışŸtır ama taraftarlarımız taşŸ atmışŸlardır. Trabzon'da azınlık bir grup zaman zaman bu olayları provoke ediyor. Gerçek Trabzonspor taraftarı şŸiddet olaylarına karşŸıdır. LJünkü taraftarımız Türkiye'nin futbolu en iyi bilen, analiz eden ve izlerken futbolu yaşŸayan insanlardır" diye konuşŸtu.

Arslan, bordo-mavili taraftarların futbolu sevdiğŸini belirterek, "Maçlarımızda tezahüratlar çok fazla olmaz, çünkü taraftarımız maçı izlemekle meşŸguldür. Bizim taraftarımız yerine göre antrenör, futbolcu, yöneticidir ama gerçekten futbola hastadır ve şŸiddet olaylarıyla uğŸraşŸmak istemez" ifadesini kullandı.

DiğŸer takımların taraftarlarına haksızlık yapılmamasını isteyen Arslan, benzer anketin diğŸer takım taraftarları için yapılması halinde benzer sonuçların ortaya çıkabileceğŸine inandığŸına işŸaret ederek, şŸiddetin futbolun ruhuna yakışŸmadığŸını kaydetti.

Kaynak: AA