Avrupa Wushu Federasyonu'nun Başörtüsü Yasağı

Milli ralli pilotu Burcu LJetinkaya, Avrupa Wushu Federasyonu'nun "Tao branşŸına başŸörtülü sporcular katılamaz" kararını çok yanlışŸ bulduğŸunu ve üzüldüğŸünü belirtti.

LJetinkaya, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, kariyeri boyunca 5 kez Türkiye Bayanlar Ralli şžampiyonu olduğŸunu, çeşŸitli branşŸlarda birincilikler elde ettiğŸini hatırlatarak yaklaşŸık 2 yıl önce örtünme kararı aldığŸını söyledi.

YaptığŸı sporda güvenlik kuralları gereğŸi kask takmadan önce balaklava giyildiğŸini, bu açıdan başŸörtüsüyle ilgili de sorun yaşŸamadığŸını anlatan LJetinkaya, "BaşŸörtüsü konusunda geçmişŸte yaşŸanan sıkıntıları yakın arkadaşŸlarımdan da biliyorum. YaklaşŸık 2 yıl önce örtünme kararı aldığŸımdan beri Allah'a şŸükürler olsun bu konuyla ilgili ne işŸimde ne de yaptığŸım sporda hiçbir zorluk yaşŸamadım. ǖrtünme kararı aldıktan sonra Dubai Rallisi gibi uluslararası bir yarışŸa katıldım. Hiçbir zorlukla karşŸılaşŸmadım" dedi.

LJetinkaya, Avrupa Wushu Federasyonu tarafından verilen 'tao branşŸına başŸörtülü sporcular katılamaz' kararını çok yanlışŸ bulduğŸunu vurgulayarak şŸöyle konuşŸtu:

"Konuyu derin ve detaylı bilmiyorum. EğŸer ki ayrımcı sebeplerden dolayıysa, ki öyle gözüküyor, bu gerçekten çok yanlışŸ. Bosnalı ünlü basketçi Indira Kaljo'yla Katar'da sporun önemli isimlerinin bir araya geldiğŸi bir sempozyumda görüşŸtük. Kendisi FIBA'ya yaptığŸı başŸvurunun ardından başŸörtülü sporcuların basketbol maçlarına çıkabilmesinin önünü açtı. Bir tarafta bu mücadeleler kazanılıyor, öbür tarafta ise kaybediliyor. Artık, başŸörtüsünün konu olmaktan çıkması lazım. Dünyada o kadar önemli konular var ki başŸörtülüymüşŸ, başŸörtüsüzmüşŸ, kıyafeti öyleymişŸ, böyleymişŸ. Kadınların kıyafetiyle uğŸraşŸtığŸımız kadar dünyanın zorluklarıyla uğŸraşŸmamız lazım. İnsanlar birbirlerini öldürüyorlar, açlıktan ölüyorlar, evsiz barksız kalıyorlar. Bu mevzular varken bunları konuşŸuyor olmak, bunların mevzu oluyor olması açıkçası beni çok üzüyor."

- Yeni Türkiye

Uluslararası Vuslat DerneğŸince 1-3 Mayıs'ta Abant'ta düzenlenen Ufuktaki Yeni Türkiye Sempozyumu'na katıldığŸını aktaran LJetinkaya, bu tür toplantılarda çok ciddi bir fikir alışŸverişŸi imkanı doğŸduğŸunu dile getirdi.

Yeni Türkiye kavramının konuşŸulduğŸunu aktaran LJetinkaya, "Ecdadımızda olduğŸu gibi içindeki farklılıkları aynı çatı altında barındırabilen, birbirine saygıdan kusur etmeyen ama aynı zamanda da geleneksel ve önemli değŸerlerine sahip çıkan bir toplum olmamız gerektiğŸini düşŸünüyorum" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA