Futbolda Kadın Eli

Çanakkale'deki bir futbol okulunda, biri yabancı uyruklu 2 kadın antrenör ve kadın sağlıkçı, çocukların gelişim göstermesi için çaba gösteriyor.

Daha önce çok sayıda 2 ve 3. lig ekiplerinde forma giyen Umut Açık tarafından oluşturulan ve kentte yaklaşık 3 yıl önce faaliyete başlayan futbol okulunda 75 çocuk spor eğitimi alıyor.

Açık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmişte 15 yıl profesyonel futbol oynadığını, şimdi ise bilgi, tecrübe ve birikimlerini ekibiyle çocuklara aktarmaya çalıştığını söyledi.

Türkiye ve Avrupa'daki normal futbol okullarından farklı bir şey yapmak istediklerini bu yüzden kadın antrenör ve sağlıkçıyı tercih ettiklerini aktaran Açık şöyle konuştu: "Amacımız sadece çocuklara futbol öğretmek değil. Bunun biraz daha dışına çıkalım dedim. 24 saatimizi tamamen bunun için harcıyoruz. Yakın bir tarihte yabancı bir kadın antrenörümüzle çalışmaya başladık. Beden Eğitimi Bölümü'nde eğitim gören bu arkadaşlarımızın akademik bilgilerini tecrübemizle birleştirip, çocukların geleceği için iyi şeyler yapmaya çalışıyoruz."

Çek Cumhuriyeti'nden Erasmus Programı kapsamında, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi'ne (ÇOMÜ) gelen ve Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nda öğrenimini sürdüren antrenör Zuzanna Skalicka ise Türkiye'de yaklaşık 2 aydır bulunduğunu bildirdi.

Çanakkale'de 4 ay kalacağını anlatan Skalicka, "Atletizm, artistik jimnastik, tenis, rüzgar sörfü dersleri alıyorum. Ülkemde de bu alanda eğitim görüyorum. Çocukluğumdan beri sporla iç içeyim. Bundan dolayı sporu çok seviyorum ve hayatım spor. Burada kendimi öğretmenden çok tiyatrocu ve aktör gibi hissediyorum. Çünkü çocuklar İngilizcemi anlamaya çalışırken biraz zorlanıyor ve ben de antrenmanı onlara bir aktör gibi sürekli göstermek zorunda kalıyorum" dedi.

Diğer antrenör Gökçe Yüksek, ÇOMÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Antrenörlük Eğitimi bölümü son sınıf öğrencisi olduğuna işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"Uzmanlık alanım futbol. Küçüklüğümden bu yana babamın da etkisiyle futbolu çok sevdim. Üniversitede de yatkınlığım fazla, eğilimim bu yöndeydi. Futbol oynamadım. Teorik anlamda futbolda bilgi sahibi olduğumu düşünüyorum. O yüzden bilgilerimi aktarmak için buradayım. Çocuklar beni hiç zorlamıyor. Hepsiyle çok iyi anlaşıyorum. İleri de illa ki bayan futbol takımından antrenörlük yapmak istemiyorum. Bayan ya da erkek takımı olabilir. Onlara fayda sağlayabileyim, benim için o yeterli."

Sağlık görevlisi Buse Çalışkan, ÇOMÜ Sağlık Yüksekokulu öğrencisi olduğunu dile getirerek, "Çanakkale'de ailemle yaşıyorum. Futbol okulu açıldığından beri görev yapıyorum. Çocukları sevdiğim için burada başladım. Zaten mesleğimizin amacı, insanlara yardım etmek. Sevdiğimiz için yapıyoruz bunu. Çocukların antrenman sırasında en küçük sakatlıklarında bile onların yanındayım. Onlara sağlık eğitimi dahi veriyoruz. 6 ayda bir onları tam teşekküllü bir hastaneye götürüyoruz, kontrol ettiriyoruz" diye konuştu.

Çocuğu futbol okuluna katılan velilerden Yahsem Korkmaz, futbol okulunu sevdiklerini ifade ederek, şunları söyledi:

"Umut hocanın çalışmalarının tamamını destekliyoruz. Elimizden gelen her türlü desteği veriyoruz. Hocamızın hayallerini beraber gerçekleştireceğiz. Onun büyük bir hayali var. Ben de elimden gelini yapıyorum. Bir süre önce Kepez Belediye Başkanı Ömer Faruk Mutan ile görüştük. Kepez Belediyesi sınırları içinde kendi sahası, kendi tesisleri olan bir projesi var. Bunun için elimden geleni yapacağım. İnşallah onu da önümüzdeki yıl gerçekleştirmeye çalışacağız. Çocuklar artık kendi sahalarında antrenman yapacak."

Diğer veli İlyas Yılmaz ise yaklaşık 2 yıldır futbol akademisine geldiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Çocuğumuz güvenilir bir kuruma teslim ettiğimiz için memnunuz. Çünkü veliler için en önemli şey çocuğunu güvenilir birilerine teslim etmek. Akademi çocuklarımız için fiziksel, ruhsal, bilimsel gelişimlerini sağlayabilmesi için birçok aktivite planlıyor. Bundan da bir veli olarak mutluyum. Çocuğum buraya severek, koşarak geliyor."

Kaynak: AA