Berber Çıraklığından Başpehlivanlığa Uzanan Başarı

Berberde çırak olarak çalışŸırken, televizyonda izlediğŸi güreşŸe ilgi duyan Fatih Atlı, 16 yaşŸında başŸladığŸı sporda kısa sürede önemli başŸarılar elde ederek Edirne'de yapılan 653. Tarihi Kırkpınar YağŸlı GüreşŸleri'nde başŸpehlivanlığŸı kazandı.

Ladik ilçesinde bir berber dükkanında çalışŸırken televizyondan Kırkpınar YağŸlı GüreşŸlerini seyreden Atlı, yarışŸlarda Ahmet TaşŸçı'nın kazandığŸı başŸarı ve kendisine gösterilen ilgiden etkilenerek güreşŸ sporuna ilgi duymaya başŸladı.

Ahmet TaşŸçı ile Vedat Ergün'ün 1999 yılında final güreşŸlerini izlerken TaşŸçı'nın karşŸılaşŸmadan sonra omuzlara alınması ve altın kemeri takmasının kendisini çok etkilediğŸini anlatan Atlı, AA muhabirine, bundan sonra içinde güreşŸ yapma isteğŸi doğŸduğŸunu anlattı.

Bu spora başŸladıktan sonra her zaman altın kemer kazanmayı hedeflediğŸini belirten Atlı, "LJünkü ben güreşŸi altın kemerle tanıdım. O yükselme boyları ve diğŸer boylar benim için sadece basamak olarak Bayram Ertan hocam öğŸretti. 2000 yılının kışŸ ayında güreşŸe başŸladım. LJok kısa sürede çok yol kat etmeyi başŸardım. LJok hırslıydım, çok azimliydim, gözümün önünde hep o kemer vardı" diye konuşŸtu.

Atlı, güreşŸe başŸladıktan kısa bir süre sonra artık berberlikle güreşŸi bir arada yürütmenin zorlaşŸtığŸını anlatarak, "Artık ikisi arasında bir tercih yapmam gerekti. Antrenmandan geldikten sonra berber salonunda çalışŸmak çok zor geliyordu. Fakat ailemin de geçimi benim sırtımdaydı. GüreşŸi de bırakamıyordum, berber salonunu da bırakamıyordum. O dönem yanımda olan insanlar vardı. Sürekli beni güreşŸ adına motive ettiler ve tercihimi güreşŸten yana yaptım" ifadelerini kullandı.

Tarsus Belediyesi'ne 2003 yılında transfer olduğŸunu bir yıl Tarsus Belediyesi'nin güreşŸçisi olarak çalışŸtıktan sonra yeniden Ladik'e döndüğŸünü kaydeden Atlı, iyi bir hazırlık sonrası 2005 yılında Kırkpınar'da büyük ortada birinci olmayı başŸardığŸını söyledi.

Atlı, bundan sonra hayatının değŸişŸtiğŸini vurgulayarak, şŸöyle devam etti:

"Büyük ortada birinci olduğŸum zaman benim için her şŸey değŸişŸti. Artık güreşŸte gerçekten başŸarılı olacağŸıma, gerçekten bu işŸten ekmek yiyeceğŸime, bu şŸekilde hayatımı devam ettireceğŸime ve aileme bakacağŸıma inandım. 2006 yılında ise tekrar çok iyi hazırlandım başŸ altında birinci oldum ve artık başŸa çıktım. Benim için artık hedefime bir adım kalmışŸtı. 2007 yılından 2014 yılına kadar sürekli başŸpehlivan olarak güreşŸtim. LJeşŸitli yerlerde dereceler yaptım. 2011 yılında üçüncü oldum. Fakat bir şŸekilde kemere uzanamadım. Ama bu beni hiçbir zaman yıldırmadı. LJünkü asıl hedefim kemer olduğŸu için bu beni hiçbir zaman yıldırmadı."

- "Berberden ayrıldıktan sonrada ekonomik krize düşŸtüm"

Sürekli çalışŸmayla ve yeni araşŸtırmalar yaparak deneme yanılma yöntemiyle yeni programlar arayarak kendini gelişŸtirmeye çalışŸtığŸını ifade eden Atlı, "şžükürler olsun ki 2014 yılında altın kemeri almak bana nasip oldu" dedi.

GüreşŸin, sporcu için maddi imkanlar gerektirdiğŸini dile getiren Atlı, maddi imkansızlıklarla büyüdüğŸü için güreşŸte birtakım aksaklıklar yaşŸadığŸını anlattı.

Atlı, bu sebeple istediğŸi gibi dinlenip gerektiğŸi gibi beslenemediğŸini vurgulayarak, şŸöyle devam etti:

"Hele berberle güreşŸ bir arada hiç gitmiyordu. Fakat berberlikten ayrıldıktan sonra da ekonomik krize düşŸtüm. Ailemin geçimi de benim sırtımdaydı. Berberlikten ayrıldıktan sonra güreşŸin tamamen içine girdim. Artık başŸarısızlık gibi bir şŸeyin söz konusu bile olmadığŸını anladım. LJünkü kesinlikle başŸarmam gerekiyordu. Geri dönüşŸ yoktu. Geri döndüğŸüm zaman kendi yüzümü de bana inanan insanların da yüzünü düşŸürecektim. Bu artık bir süre sonra kendi savaşŸından çıkıyor sana güvenen sana inanarak destek veren insanların savaşŸına dönüyor."

- "Bu işŸin en büyük iksiri inanmak"

Derece yaptıkça maddi sıkıntılardan kurtulduğŸunu belirten Atlı, "GüreşŸ başŸa çıktıktan sonra daha kolay fakat başŸ boyuna yükselene kadar inanın sporcular çok büyük sıkıntılar çekiyor. Beni en çok kamçılayan olaylardan birisi bu başŸarı açlığŸı ve maddi imkansızlıklar oldu" dedi.

BaşŸarılı olmak isteyen sporculara önerilerde bulunan Atlı, "YağŸlı güreşŸ bana göre spor dallarının en ağŸırı. Yeni başŸlayacak arkadaşŸlarıma veya şŸu anda yapan arkadaşŸlarıma diyorum ki kesinlikle bunu, yapmak için yapmayın. Gerçekten bir hedef koysunlar ve hedefleri doğŸrultusunda hiçbir şŸeyden şŸaşŸmasınlar. Hiçbir zorluk onları yıldırmasın. LJünkü Allah çalışŸana veriyor. Bu işŸin en büyük iksiri inanmak. İnandığŸın zaman inandığŸın davada her şŸeyi yapmak insana kolay geliyor. Bence herşŸeye inanarak başŸlasınlar" değŸerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA