Beşparmak Dağları Kaya Tırmanışçılarının Gözdesi

Kısa kaya tırmanışı sporu için en önemli alanlardan biri olarak gösterilen Muğla'nın Milas ilçesindeki Beşparmak Dağları tırmanışçıların ilgisini çekiyor.

Türkiye Dağcılık Federasyonu Spor Tırmanış Antrenörü ve milli sporcu Uğur Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bafa'daki Beşparmak Dağları'nın jeomorfolojik yapısıyla yerli ve yabancı sporcuların kamp alanı haline geldiğini söyledi.

Kendisi gibi milli sporcu olan eşi Evren Karadağ Yılmaz ile yılın belirli günlerini antrenman amacıyla burada geçirdiklerini dile getiren Yılmaz, Türkiye'de tırmanış sporuna ilginin her geçen gün artığını anlattı.
Yılmaz, tırmanışın kayaların yüksekliğinin fazla olmaması nedeniyle güvenilir kabul edildiğini ifade ederek, "Bu spor fazla ekipman gerektirmiyor. Özel tırmanış kıyafeti, ayakkabısı ve minder ile bu sporu yapabiliyorsunuz. Rotalarımız yüksek olmadığı için yaralanma riski çok düşük" diye konuştu.

Fransa, Güney Afrika, İsviçre, Kanada gibi ülkelerde bu sporla ilgili turnuvalara katıldığını belirten Yılmaz, "Beşparmak Dağları'nda şimdiye kadar tespit edilebilen 600 rota bulunuyor. Bu özeliği ve jeomorfolojik yapısı ile Beşparmak Dağları, bu sporun dünyada en iyi yapılabileceği alanların üst sıralarında yer alıyor" ifadelerini kullandı.
Yılmaz, Türkiye'de yarışmalara katılan yaklaşık 100 sporcu bulunduğunu, pasifler de dahil edildiğinde bu sayının 500'ü bulduğunu ifade etti.


-"Bir kadın olarak bu sporu yapmak ayrı bir keyif veriyor"
Evren Karadağ Yılmaz ise 2006 yılında milli takıma seçilen ilk kadın sporcu olduğunu söyledi.

Her tırmanışın sporcuya deneyim kattığına dikkati çeken Yılmaz, şöyle konuştu:
"Bu spor, zorlu bir disiplin. Parmaklarınızla kayalara tutunup yer çekimine meydan okuyorsunuz ve bunu ipsiz, özgür bir şekilde yapıyorsunuz. Bir kadın olarak bu sporu yapmak ayrı bir keyif veriyor. Bafa'da başladığımız kampımız oldukça verimli geçiyor. Deneyimimize deneyim katan tırmanışlar yapıyoruz. Umarım bu kamp, gerçekleştirmeyi hedeflediğimiz uluslararası projelere yansır."

-"Tırmanış Alpler bölgesinde ata sporu sayılıyor"
Türkiye Dağcılık Federasyonu Spor Tırmanış Kurulu Başkanı Faik Can Özen de Beşparmak Dağları'nın tırmanış sporcularının önemli antrenman sahalarından biri olduğunu anlattı.
Kısa kaya tırmanışında dünyada istenilen durumda olmadıklarının altını çizen Özen, "Nasıl bizim ata sporumuz güreşse tırmanış da Alpler bölgesinde ata sporu sayılıyor" dedi.

Türkiye'de bu spor için gerekli tırmanış duvarlarının yalnızca üniversitelerde bulunduğuna dikkati çeken Özen, "Gençlerimiz kas yapısı tamamlandıktan sonra tırmanış duvarlarıyla karşılaştığından şu an istenilen seviyede değiliz. Talebimiz, çok maliyetli olmayan bu duvarların il ve ilçelerde kurulması" diye konuştu.

Kısa kaya tırmanışı, 2 ile 7 metre yüksekliğinde değişen kayalarda herhangi bir güvenlik önlemi olmadan, yalnızca kas gücüyle yapılan spor olarak biliniyor.

Kaynak: AA