Fırıncılık Dünya Şampiyonası'na Doğru

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Fırıncılık Dünya Şampiyonası ön elemelerine ilişkin, "Hem kültürümüzde bulunan hem de coğrafyamızda yetiştirilen ve geliştirilen bu kıymetli ürün buğdayın ve türevlerinin dünya sahnesinde de hak ettiği yerde bilinmesi, tanınması önemli" dedi.

Fırıncılık Dünya Şampiyonası ön elemeleri "Louis Lesaffre Cup'ın Afrika-Akdeniz Bölgesi Seçimleri" 9-16 Nisan 2015 tarihlerinde İstanbul'da gerçekleştirilecek.
Etkinliğe yönelik düzenlenen basın toplantısında konuşan Eker, Türkiye'nin buğdayın anavatanı olduğunu belirtti.

Eker, ekmek ile ilgili kalitenin artırılmasına dönük birtakım tedbirler aldıklarını hatırlatarak, ekmekteki tuzu azalttıklarını, kepek miktarını artırdıklarını ve katkı maddelerinin kullanımına son verdiklerini belirtti.

Bakan Eker, 2013 yılında 22 milyon ton civarında buğday üretildiğini ve bunun Cumhuriyet tarihinin rekoru olduğunu dile getirerek, "Geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle bunda bir miktar azalma meydana geldi" dedi.

Dünyanın en çok buğday unu ihraç eden ülkesinin Türkiye olduğuna dikkat çeken Eker, yaklaşık 10 yıldır Türkiye'nin bu pozisyonunu koruduğunu söyledi.

Yapılacak ön elemelere işaret eden Eker, "Hem kültürümüzde bulunan hem de coğrafyamızda yetiştirilen ve geliştirilen bu kıymetli ürün buğdayın ve türevlerinin dünya sahnesinde de hak ettiği yerde bilinmesi, tanınması önemli. Bu ay içerisinde İstanbul'da bölge elemeleri yapılacak. Coğrafyamızdaki bölgelerin takımları katılacak. İnşallah Türkiye birinci çıkacak. 2016 yılında Paris'te yapılacak dünya kupasına da katılacaklar" diye konuştu.

- "Herkesin uzmanlık sahasında konuşması daha doğru"
Ekmek tüketilmemesi konusunda basında yer alan yorumların sorulması üzerine Eker, bu görüşlere katılmadığını ifade etti.

Ekmeğin değerli bir besin kaynağı olduğunu ve bundan herkesin ihtiyacı kadar alması gerektiğini belirten Eker, şöyle konuştu:
"Hiçbir şey ihtiyaçtan fazla alınmamalı, işin hikmeti sırrı burada. Sağlıklı olduğu, hijyenik olduğu sürece ihtiyacımız kadar ekmek tüketmeliyiz. Bu konuda televizyonlarda çok sık konuşuluyor. Herkesin kendi sahasını konuşması daha doğrudur. Bakıyorum, bazen çok gülünç şeyler de söyleniyor. Hiç buğday ile ilişkisi, bilgisi olmayan insanlar buğday hakkında konuşuyor. Herkesin uzmanlık sahasında konuşması daha doğru. Mesela buğdayda hibrit yok, hibrit buğdaydan bahsediliyor. Bu tabii ki çok vahim bir şey. Böyle bir şey yok. Hibrit olmadığı halde buğdayın hibrit olarak tanımlanması çok yanlış, keza buğdayın kromozom sayıları ile ilgili yanlış bilgiler veriliyor. Bakanlığın enstitülerine müracaat edilse bu bilgiler öğrenilebilir."
Büyüme rakamlarında tarım sektörünün daraldığının hatırlatılması üzerine de Eker, "Bunun iki sebebi var, bunlardan birisi baz yılı etkisi. 2013 yılında Cumhuriyet tarihinin rekoru kırılınca ona nispetle yüzde 10'luk bir daralma örneğin hububatta, buğdayda etkiledi. Meyve sebzede kuraklık ve don nedeniyle yüzde 1,9 daralma meydana geldi. Ama bu sene inşallah iklimle, şu ana kadarki gelişmelerle çok daha iyi noktalara gelir" diye konuştu.

Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı da daha önceden Türkiye olarak grup birinciliklerinin olduğunu belirterek, bu sene de birinciliği hedeflediklerini söyledi.

- Türkiye pide, açma ve karalahana ekmeği ile yarışacak
Türkiye Fırıncılar Milli Takımı Şefi Gülten Yağmur da yarışmada 3 kategori olduğunu belirterek, baget ve dünya ekmeklerinde 10 çeşit, Viennesse grubunda da 8 çeşit ürün yapmaları gerektiğini, artistik parça grubunda da tarihi öneme sahip bir olayın sembolü olan "kadının seçme ve seçilme hakkını kazanması" ile elde ettiği özgürlüğü simgeleyen bir ürün yapmak istediklerini bildirdi.
Yağmur, yarışmada, Türkiye'ye özgü olan pide, açma ve yaprağıyla pişen karalahana ekmeğini tanıtmayı uygun bulduklarını söyledi.

Kaynak: AA