Avrupa Futbolunun 'Yıldızları'

Spor Toto Süper Lig'de takımların formalarına 5 şŸampiyonlukta bir eklenen yıldızlar için Avrupa liglerinde farklı başŸarı ölçütleri belirleniyor.

Takımların başŸarı sembolü olarak görülen ve Türkiye'nin yanı sıra İtalya ve Almanya gibi ülkelerde de lig şŸampiyonluklarını ifade eden forma yıldızları, Fransa ve İngiltere'deki bazı kulüplerde Avrupa kupası zaferlerini temsil ediyor. Buna karşŸın İngiltere'de Manchester City ve Türkiye'de Medicana Sivasspor'un logosunda bulunan 3 yıldız ise herhangi bir şŸampiyonluğŸu ifade etmiyor.
Avrupa futbolunda bu sezon, Spor Toto Süper Lig'deki gibi iki takımın formasına yeni bir yıldız eklemek için şŸampiyonluk kovaladığŸı herhangi bir lig bulunmuyor. Süper Lig'de 19'ar şŸampiyonluğŸa sahip Galatasaray ve Fenerbahçe, 20. şŸampiyonluğŸa ulaşŸarak formalarına 4. yıldızı ilişŸtirip Türk futbolunda bir ilki gerçekleşŸtirmenin hesaplarını yapıyor.

-Almanya'da Bayern Münih'in üstünlüğŸü var
Almanya Birinci Futbol Ligi'nin (Bundesliga) kuruluşŸ tarihi 1963'ten itibaren 23 şŸampiyonluğŸu bulunan Bayern Münih, 4 yıldızla bu alanda başŸı çekiyor.
Sırasıyla 3, 5, 10 ve 20 şŸampiyonluk elde edildikten sonra yıldız takma hakkı kazanılan Almanya'da, Bavyera ekibini 2'şŸer yıldızlı Borussia Mönchengladbach ve Borussia Dortmund ile birer yıldızlı Stuttgart, Werder Bremen ve Hamburg izliyor.

-Milan ve Inter'in 3. yıldız özlemi
İtalya Birinci Futbol Ligi'nde (Serie A) 30 şŸampiyonluğŸa sahip Juventus, 3 yıldızla rakiplerinin önünde yer alıyor.
"LJizme" futbolunda her 10 şŸampiyonlukta bir verilen yıldızlardan 18'er şŸampiyonluğŸa sahip Inter ve Milan'da birer adet bulunuyor. Serie A'da 9 şŸampiyonluğŸu bulunan Genoa ve 8 şŸampiyonluğŸa sahip Torino ilk yıldızlarına yakın takımlar olarak göze çarpıyor.

-Fransa'daki uygulama farklı
Fransa Birinci Futbol Ligi'ndeki (Ligue 1) yıldız uygulaması diğŸer liglere göre değŸişŸiklik gösteriyor.
Ligue 1'de 10 şŸampiyonluğŸa sahip tek takım Saint-Etienne, logosunda bir yıldız bulunduruyor. Kulüp tarihinde 8 şŸampiyonluğŸu bulunan Nantes, logosunda her şŸampiyonluk için bir olmak üzere 8 yıldız bulunduruyor. Olympique Marsilya ise 1993'teki UEFA şžampiyonlar Ligi zaferini temsilen bir yıldız takıyor.

-İngiltere'de yaygın değŸil
İngiltere Premier Lig takımlarından yalnızca Aston Villa, logosunda yıldıza yer veriyor.
Aston Villa'nın logosunda kullandığŸı yıldız, lig şŸampiyonluklarının aksine kulübün 1982'de kazandığŸı Avrupa kupası zaferini temsil ediyor. Alt liglerden Bury'nin sahip olduğŸu 2 yıldız, takımın 1900 ve 1903'te kazandığŸı Federasyon Kupası şŸampiyonluklarını ifade ediyor.
Huddersfield Town'ın 3 yıldızı, İngiltere'nin en üst düzey liginde 1924, 1925, 1926 yıllarında olmak üzere tarihte ilk kez arka arkaya 3 şŸampiyonluk yaşŸayan takım olma unvanını anlatıyor.
1962'de lig, 1978'de Federasyon Kupası, 1981'de UEFA Kupası'nı kazanan Ipswich Town'ın, bu şŸampiyonlukları temsilen logosunda 3 yıldız bulunuyor.
Nottingham Forest'ın sahip olduğŸu 2 yıldız ise 1979 ve 1980 yıllarında art arda kazandığŸı 2 Avrupa şžampiyon Kulüpler Kupası'nı niteliyor.

-Shakhtar Donetsk ilk yıldızını takabilir
Ukrayna Premier Lig'de 9 şŸampiyonluğŸu bulunan Shakhtar Donetsk, bu sene şŸampiyon olması durumunda ilk yıldızını takmaya hak kazanacak.
Dinamo Kiev ise logosunda, Ukrayna Premier Lig'de 13, Sovyetler BirliğŸi zamanında 13 olmak üzere elde ettiğŸi 26 şŸampiyonluk sayesinde, ülke futbolunda her 10 şŸampiyonluğŸa verilen yıldızlardan 2 adet bulunduruyor.
 

Kaynak: AA