Gençlik ve Spor Bakanı Kılıç Açıklaması

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) futbol federasyonunun yaptığı açıklamalar nedeniyle ortaya çıkan sorunun çok kısa zamanda çözüleceğini söyledi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada Kılıç'ın, bugün medya organlarının Ankara temsilcileri ile kahvaltıda bir araya geldiği ve gündeme ilişkin değerlendirmeler yaptığı bildirildi.

KKTC'de yaşananlarla ilgili olarak Bakan Kılıç, "KKTC Başbakan Yardımcısı Serdar Bey dün buradaydı. Federasyonun yaptığı açıklamalar Serdar beyi çok üzmüş. Bunu da açık açık söyledi.

İnanıyorum ki KKTC'deki iş çok yakın zaman da çözülür. Zaten çözüldü aslında" diye konuştu.

"Tabi orada FIFA kuralları var, uluslar arası diplomasinin kuralları var" diyen Kılıç, şöyle devam etti:
"Spor tarafında olan arkadaşlarımız bilir. Onlara uymak durumundasınız. Ama onun bilgisi dahilinde, onun kuralları çerçevesinde ne yapabiliriz, ne edebiliriz, bu zaten çalışıldı, federasyon bir adım attı. Bizim zaten şu anda yurtdışında irtibat ofisimiz olarak da KKTC'de ilk kurduğumuz ofis hayata geçiyor. O çalışmalarla beraber çok daha rahat bu işleri götüreceğiz. Neyse çözülüyor iş, öyle görülüyor. Serdar bey mutlu bir şekilde ayrıldı. Ondan dolayı da inanıyorum ki çok yakın zaman da bu iş çözülür. Zaten çözüldü aslında."
- Kulüpler Birliği Vakfı'nın açıklaması
Kulüpler Birliği Vakfı'nın dün İstanbul'da yapılan toplantısı sonrasındaki açıklamaları da değerlendiren Akif Çağatay Kılıç, "Başarılı olmuş modelleri inceleyebiliyor ve uygulayabiliyorsak bir sıkıntı olmadığını düşünüyorum" ifadesini kullandı.
Avrupa'da birçok ülkede bu tip bir yapının olduğunu belirten Kılıç, "Yani daha önce de incelemiştim, bakmıştım bazı şeylere. Kulüplerin de kendi aralarında böyle bir çalışması olduğunu, talebi olduğunu biliyorum. Dolayısıyla hani başarılı olmuş modelleri inceleyebiliyor ve uygulayabiliyorsak bir sıkıntı olmadığını düşünüyorum. Zaten Göksel Bey de dün yaptığı açıklamada dile getirdi; önce bize gelecekler, konuşacağız, sonra Başbakanımıza ve Cumhurbaşkanımıza konuyu genel anlamda anlatacağız. Çünkü çok ciddi bir değişim söz konusu" dedi.

Yeni yapıyla finansman anlamında yayın gelirlerinin değerlendirilmesi gerektiğine dikkati çeken Kılıç, şunları söyledi:
"Ama sadece o da değil, genel anlamdaki bazı finansman değişiklikleri de içeren konu olduğu için. bunların genel anlamda bir değerlendirilmesi gerekir. Çünkü zaten hep şunu söylemiştim. 2014'te dünya şampiyonu olan Almanya 2004'te bu çalışmaya başlamış. Bu 10 senede ne yapmış incelememiz gerekiyor. Ben açıkçası detaylar üzerinde çalışılıp, ondan sonra kendi aralarındaki birliktelikle sonuca vardıracaklarını düşünüyorum. Ama şunu da biliyorum. İngiltere'deki modelde de bu var. Tamamen ayrı bir yapı kurup, bütün gelirlerin orada toplanması ve ondan sonra dağıtılması. Burada şu soru geliyor akla; 'ligden düşme olursa ne oluyor?' Onu otomatiğe bağlamışlar, her hangi bir şekilde birinci ligden, ikinci lige düşme durumu olursa otomatik olarak ikinci ligden, birinci lige gelen takım hiçbir işleme gerek kalmaksızın o sistemin içerisine dahil oluyor. Düşen takım da sistemin dışına çıkıyor. Tahmin ediyorum ki bizim kulüplerimiz ve federasyonumuz bu noktada bir çalışma yapacak. Hayırlısı olsun yürüyen bir süreç."
Kulüpler Birliği Vakfı yöneticilerinin kendisiyle konuyla ilgili görüşmeleri olduğunu dile getiren Kılıç, "Zaten toplantılara katılmaktaki niyetimiz de oydu. Hatırlarsanız ben Kulüpler Birliği toplantılarından sonra yaptığım açıklamalarda toplantıya katılımın sadece ve sadece benim onların ne yaptıklarını görmem açısından değil, hem aynı zamanda birbirimizi tanıma, hem de bana da söylemek istedikleri veya benden talep edecekleri konularda görüş alış verişinde bulunmaktı. Çünkü sonuçta siyasi ve hukuki olarak yapılması gerekenler yani kanun anlamında gereken değişiklikler olursa birinci ağızdan bize söylemeleriydi" değerlendirmesinde bulundu.
- Hakan Fidan tartışması
Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, milletvekilliği adaylığından çekilen ve yeniden MİT'e geri dönen Hakan Fidan olayını da değerlendirerek, "Cumhurbaşkanımızın bu konudaki açıklamaları belli. Başbakanımız da dün itibari ile Hakan Fidan beyi tekrar MİT Müsteşarlığı'na atadı. Bence bu konu bitmiştir" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA