'Nereye Koşuyoruz?' Forumu

Türkiye Atletizm Eğitim ve Yardımlaşma Vakfı'nın (TAV) düzenlediği "Nereye koşuyoruz?" başlıklı forumda, atletizmdeki sorunlar ve yapılması gerekenler ele alındı.

Kadir Has Üniversitesi Cibali Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen forumda Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar, TAV Başkanı Ali Ergenç, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Genel Sekreteri Neşe Gündoğan, kulüp temsilcileri ve yetkililer hazır bulundu.
Organizasyonun açılış konuşmasını yapan TAV Başkanı Eli Ergenç, uzun zamandır böyle bir toplantı yapıp, bir araya gelemediklerini kaydederek, şu ifadeleri kullandı:
"Bu branşın istenilen yerlere gelebilmesi için umarım katkılarımız olur. Atletizmde 2-3 büyük kulübümüz var, yurt dışından transferler yapıp, sonra da bu sporcuları Türk vatandaşlığına geçiriyorlar. Türk vatandaşı olarak yarışmalara katılıyorlar, ciddi dereceler yaparak Türkiye rekorları kırıyorlar. Ama benim kendi sporcumun o dereceyi koşma imkanı yok. Kural olarak bunun kaldırılmasını öneriyorum. Yabancı getirmek istiyorlarsa getirsinler ama yabancı kalsın. Onların derecelerini Türkiye rekoru olarak görmek, buradaki sporcunun önünü kapatmak olarak geliyor bana."

- Çintimar: "Olimpiyat kadrosunun yüzde 35'i atlet"

Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Fatih Çintimar konuşmasında, atletizme önce kendilerinin bakış açısının değişmesi gerektiğini savundu.
"Atletizmi anlatırken, iki tane koşan adam figürüyle tarif etmememiz gerekiyor" ifadelerini kullanan Çintimar, şunları söyledi:
"Atletizm Milli Takımı dediğinizde, branşlarıyla, yaş kategorileriyle 942 kişiden oluşuyor. Kendimizi anlatamadığımız sürece, yolda koşan birkaç kişi olarak kaldığımız sürece sorunları çözemeyiz. Büyüklerimizle bu konuları paylaştığımızda, atletizmi hiç bu kadar büyük çaplı düşünmediklerini söylüyorlar. Özellikle 942 kişilik milli takım, hiçbir branşta yok. Olimpiyat kadrosunun yüzde 35'i atlet. Bunun büyüklüğünü kabullenmeliyiz. Önce biz kendimize 'biz' olarak bakıp, sonra başkalarının bizleri üvey evlat olarak görmesine müsaade etmeyeceğiz."
Çintimar, Türkiye'nin 2020 Olimpiyat Oyunları'nda devşirme sporcuya ihtiyacı kalmayacağını söyleyerek, şu ifadeleri kullandı:
"Sporcu devşirilmesini gerektiren durumun ortadan kaldırılması için ciddi çaba sarf ediyoruz. Şu anda 200 çocuğumuz kamp yapıyor ve bunları 2020 Olimpiyatları için yaptığımız seçmelerde belirledik. Devşirme konusunda tamamen federasyona yükleniliyor ama bu sporcular, kulüpler ve menajerler vasıtasıyla geliyorlar. Türk vatandaşı olup, Türk kimliğini çıkardıktan sonra da bizim takıma almama hakkımız yok. Kanunen bir şey yapamıyoruz. Biz inanıyoruz ki kendi sporcularımız da o dereceleri koşabilir."
Forum kapsamında özellikle İstanbul'daki tesisleşme, altyapı, insan kaynağı, yönetim ve iletişim sorunları ele alınırken, çözüm önerileri tartışıldı.

Kaynak: AA