Şampiyon Atlara Kış Kampı

Türkiye'nin çeşŸitli kentlerinde düzenlenen yarışŸlarda dereceye giren atlar, AğŸrı'nın Patnos ilçesinde dayanıklılıklarının artırılması ve kondisyonlarının yükseltilmesi için karlı ortamda kampa alındı.

Türkiye Jokey Kulübü (TJK) tarafından ülkenin dört bir yanında düzenlenen at yarışŸlarında Patnos ilçesinden yaklaşŸık yüz at yer alıyor.
İlçede bulunan yarışŸ atları 3 ay süreyle Süphan DağŸı eteklerinde kar üzerinde düzenli olarak antrenman yapıyor.
YarışŸ atı yetişŸtiriciliğŸi yapan Burak Sökmez, AA muhabirine yaptığŸı açıklamada, yarışŸ atı beslemek ve yetişŸtirmenin rahmetli dedesinden kalma bir hobi olduğŸunu söyledi.

Dedesinin atları yetişŸtirip yarışŸlara götürdüğŸünü anlatan Sökmez, "Bizler ufaktık o zaman hoşŸumuza giderdi atı beslemek yemlemek ve dolaşŸtırmak. O zamandan bu güne kadar at sevdası ailemizde eksik olmadı" dedi.

- "Kar yüzü görmeyen atların sakatlanma riski çok fazla"
şžu anda altı Türkiye şŸampiyonu atlarının olduğŸunu belirten Sökmez, şŸunları kaydetti:
"FazılağŸa, TaşŸer, şžahismail, BurağŸım, KurucaşŸile ve LJelsi isimli atlarımın hepsi Türkiye şŸampiyonu. Atların şŸampiyon olmalarının tek nedeni kışŸın karda yapmışŸ oldukları idman ve ayaklarına kar ile yapılan şŸoklamadır. KışŸın 3 ay süren yoğŸun bir idman döneminin ardından atlarımızın Türkiye'nin her yerinde katıldıkları yarışŸlarda başŸarılı olduklarını gördüğŸümüzde vermişŸ olduğŸumuz emeğŸin ve alın terinin ne kadar önemli olduğŸunu daha iyi anlıyoruz. İstanbul, İzmir, Adapazarı, ElazığŸ, şžanlıurfa ve Diyarbakır gibi hipodromu olan illerde koşŸan atların hiçbiri kar yüzü görmüyor. Kar yüzü görmeyen atların sakatlanma riski çok fazla. Atlarımızın seyisi Bülent kardeşŸimiz her gün yaklaşŸık iki saat atlarımızı kar üstünde dolaşŸtırarak atların ayaklarına elleriyle karla masaj yapmaktadır. Atlar koşŸtuğŸu zaman en çok ayakları ısınıyor. Isınan ayaklara kar ile yapılan şŸoklama sayesinde atların çim veya kum pistte sakatlanmaları olanaksız ve ayak tendomlarına da iyi geliyor."
Atların seyisi Bülent Narçin ise yaklaşŸık on yıldır seyislik yaptığŸını dile getirerek, atların beslenme ve bakımlarına çok özen gösterdiklerini söyledi.

At yetişŸtiricilerine tavsiyelerde bulunan Narçin, "Atlar, karda özellikle kuru ayazın olduğŸu zamanlarda en az iki ay antrenman yaptıkları takdirde başŸarılı olurlar" diye konuşŸtu.
 

Kaynak: AA