'Balık Gölü'Nde Rekor Denemesi Öncesi Son Keşif

Dünya Serbest Dalış Şampiyonu milli sporcu Şahika Ercümen, Ağrı'daki 2 bin 241 rakımlı 34 bin 700 metrekare alana sahip Balık Gölü'nde yapacağı dünya rekoru denemesi öncesi keşif dalışı gerçekleştirecek.

Milli sporcu Ercümen, su altı fotoğrafçısı ve görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan ve dalış eğitmeni Murat Kulakaç ile hem bayanlar hem erkeklerde buz altı dalışta dünya rekoru kırmayı hedefliyor.
Ercümen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dalış gerçekleştirecekleri gölün çok özel olduğunu belirtti.

Balık Gölü'nün ekolojik alanda o yükseklikte canlı barındıran en büyük göl olduğunu söyleyen Ercümen, "Böyle özel bir günde dalış yapmak ve o gölün tanıtımına katkı sağlamak istiyoruz" dedi.

Türkiye'nin en yüksek gölü Balık Gölü'nde dünya rekoruna imza atmak istediklerini vurgulayan Ercümen, şöyle devam etti:
"Ağrı'da ve Doğu şehirlerimizde kış gelince hayat duruyor neredeyse aslında kışın da birçok sporun yapılabileceğini göstermek istiyoruz. Bu yapacağımız dalış bir deneme dalışı ve şartlar uygun olursa Ağrı'da böyle farklı bir rekora imza atmak istiyoruz. 2011 yılında buz altında en uzun mesafeyi giderek hem bayan hem erkekleri geçip Guinness Rekorlar Kitabı'na girdik. O günden beri bu rekor kırılmadı. Biz hep biri çıksa da bu rekoru kırsa diye bekledik. İsveçli, Alman birçok dalgıç bu rekoru denemesine rağmen rekor kırılmadı. 4 sene oldu, biz deneyeceğiz, inşallah tekrar buz altında en uzun mesafe rekorunu kırarak, Guinness Rekorlar Kitabı'na Ağrı ilimizi tekrar yazdırabiliriz. Keşif dalışının ardından en kısa sürede, bir ay içinde rekor dalışı yapmamız lazım."
Su altı fotoğrafçısı ve görüntü yönetmeni Tahsin Ceylan ise milli sporcumuz Şahika Ercümen'le dünya buz altı rekoru düşündüklerini söyledi.

Daha önce keşif için geldiklerinde gölün buz tutmadığını anımsatan Ceylan, "Gölün yüzeyinde kalın bir buz tabakasının olduğu bilgisi geldi. Buzu kırıp suya dalarak gölün ekosistemini, fizibilite durumunu ve rekora uygun olup olmadığına bakacağız. Uygun olursa da rekor denemesi yapmayı düşünüyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA