Yunan Futbolcular, Sözden Ötesini İstiyor

Yunan spor gazetecileri, ülke futbolundaki dar boğazdan en çok oyuncuların etkilendiğini savunarak, alınan grev kararını destekledi.

Euronews Yunanistan'ın spor editörü Yannis Karagiorgas, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çoğu futbolcunun herhangi bir güvencesi bulunmadığını belirterek, "Yunan futbolunu bekleyen en büyük tehlike, grev ilerler ve devam ederse, ülke futbolunun mezarlığa dönüşmesi olacaktır. Tüm bunlardan sonra futbolcular oynamayacak mı? Sonra ne olacak? Futbolcuların greve gitmesinden daha kötü ne olabilir ki futbolda?" değerlendirmesinde bulundu.

Futbolcuların iki sene önce bir fon oluşturulması sözü aldığını ancak bunun gerçekleşmediğini aktaran Karagiorgas, "Yunan futbolu, ülkede devam eden ekonomik krizden çok etkilendi ancak en büyük kurbanları futbolcular oldu. Çok az kulüp iyi kontrat yapabilecek güçte. Şu sıralar düşük ücret alan çoğu futbolcu bile birkaç aydır maaşlarını alamıyor. Bu kararla Panathinaikos, Olympiakos ve AEK gibi büyük kulüplere baskı yapılması planlanıyor" ifadelerini kullandı.

Yunanistan Profesyonel Futbolcular Birliği'nin (PSAP) aldığı grev kararında geç kalındığını vurgulayan Karagiorgas, "Futbolcular çok daha önce reaksiyon göstermeliydi. Sadece maaş değil aynı zamanda şiddet konusunda da tepki vermeliydi. Herhangi bir eylem olmayınca da Yunan futbolu dibe çöktü. Yayın hakları en kötü seviyede, kimse maçlara gitmiyor" şeklinde konuştu.

- Ioannidis: "Futbolcuların amacı alacaklarını garanti altına almak"

Futbolculara alacakları ile ilgili verilen sözün tutulması gerektiğini belirten Yunanistan haber ajansı ANA-MPA'nın spor editörü Ioannis Alexandros Ioannidis ise bunun için talep edilen garanti gelir havuzunun oluşturulmasının şart olduğunu dile getirdi.

Son 10 senede aralarında AEK, Aris, Iraklis, Olympiakos Volou, Panserraikos, OFI, Kavala, Niki Volou, Paniliakos gibi takımların da bulunduğu birçok kulübün iflas ettiğini vurgulayan Ioannidis, "Bu takımlar 3. ve 4. kümeye düşürüldü ve futbolculara olan borçları ödenmedi. Bu nedenle de futbolcular, kulüpler iflas etse bile en azından alacaklarını garanti altına almak istiyor" diye konuştu.

Ioannidis, futboldaki bu sıkıntının Yunanistan’daki ekonomik kriz ve ülke futboluna yapılan yatırımların azlığı nedeniyle sonlanmasının zor olduğunu da sözlerine ekledi.

PSAP, 2 yıldır verilen sözlerin tutulmaması ve futbolcuların alacaklarının ödenmemesi nedeniyle greve gideceklerini açıklamıştı. Ülkede devam eden ekonomik kriz, Yunan futbolunu durma noktasına getirmiş, futbolcular alacaklarını garanti altına alana kadar 15 Aralık’tan itibaren greve gideceklerini belirtmişti. Grevin 15-17 Aralık'ta oynanacak kupa 3. tur mücadelelerinde başlaması ve 19-21 Aralık'taki birinci ve ikinci lig maçlarıyla devam etmesi bekleniyor.

Kaynak: AA