Kadın Endurocular Rakip Arıyor

Muğla'nın Bodrum ilçesinde düzenlenen Türkiye Enduro Şampiyonası'nın 6. ayağında yarışan 4 kadın sporcu, hemcinslerinin motor sporlarında daha fazla yer almasını istiyor.

Türkiye Motosiklet Federasyonu (TMF) ile Bodrum Halikarnas Motor Sporları Kulübü tarafından özel hazırlanan parkurda düzenlenen yarışmaya, kadın sporcular da katıldı.

Yarışmaya Bodrum'dan iştirak eden Kübra Umay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yoğun bir antrenman temposunun ardından mücadelelere katıldığını anlatarak, "Yarışlarda biraz heyecan yapıyorum. Amacım kendimi denemek" dedi.

Motor sporlarının Türkiye'de çok iyi yere geldiğini kaydeden Gökçen Tan ise bu yıl üçüncü kez yarıştığını belirtti. Kadınların bu yarışmalara katılmasını beklediklerini vurgulayan Tan, şunları söyledi:

"Bu yarışların 4 kişi arasında devam etmesi, motivasyonumuzu düşürüyor. Bizden sonraki nesillere de örnek oluştururuz diye düşünüyorum. Motor sporları erkek sporu olarak biliniyor. Çünkü genetik ve kas yapıları bizden daha iyi olduğu için engellerden kolaylıkla atlayabiliyorlar. Biz de onlardan aşağıda kalmamaya çalışıyoruz. Gazı verdik mi zorlu parkurlardan geçiyoruz."

Bodrum yarışlarını çok sevdiğini aktaran Fatma Özdil de 25 yıldır enduro sporuyla uğraştığını belirtti. Bol bol antrenman yaptıklarını dile getiren Özdil, "Benim için önemli bir yarış. Alacağım puan Türkiye şampiyonluğumu etkileyecek. Elimden geleni yapacağım. Bütün arkadaşlarıma da başarılar diliyorum. Geçen sene Türkiye üçüncüsüydüm. Bu sene kendimi biraz daha geliştirdim" şeklinde konuştu.

Bir diğer kadın sporcu Nilgün Bayırlı ise iki yıldır yarışlara katıldığını kaydetti. Türkiye'de çok başarılı sporcular olduğunu düşündüğünü anlatan Bayırlı, "Kenan Sofuoğlu'nun bu konu üzerinde çalışmaları olduğunu biliyorum. Yeni nesilleri yetiştirip eğitiyor. İleride daha iyi olacağımıza inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Bayırlı, en büyük amaçlarının kadın sporcularla yurt dışında yarışmak olduğunu aktararak, "Biz erkek egemenliğinin üstün olduğu sporu yapıyoruz. Zor ama imkansız değil. İstersek her şeyi yapabiliriz diye düşünüyorum. Sadece cesaret etmeniz yeterli" diye görüşlerini aktardı.

- Şefkatlioğlu: "Hedefimiz başarılı sporcular yetiştirmek"

TMF Yönetim Kurulu Üyesi Faysal Şefkatlioğlu, hedeflerinin başarılı sporcular yetiştirmek olduğunu ifade etti.

Devletin motor sporlarına çok büyük destekte bulunduğunu söyleyen ve bu yıl milli motosikletçi Kenan Sofuoğlu'nun, Dünya Supersport Şampiyonası'nda dördüncü kez mutlu sona ulaştığını hatırlatan Şefkatlioğlu, "Toprak Razgatlıoğlu da Avrupa şampiyonu oldu. Küçük sporcularımız Avrupa'da iyi dereceler aldılar" şeklinde görüş bildirdi.

Dünyadaki federasyonlar içinde en iyilerinden birisinin TMF olduğuna dikkati çeken Şefkatlioğlu, "Hedefimiz gençlere iyi örnek olacak, Avrupa'da ve dünyada başarılı sporcular yetiştirmek" diye konuştu.

- "Yılmadan, düşe kalka devam ediyorlar"

Son yıllarda enduro sporuna kadın sporcuların da ilgisinin artmaya başladığını anlatan Şefkatlioğlu, şunları kaydetti:

"Bu yarışta da 4 kadın yarışmacı var. Onlar için de çok zor bir yarış olacak ama yine de cesaret edebiliyorlar. Zor etapları geçiyorlar. Antrenmanlarda izlediğimiz kadarıyla yılmadan, düşe kalka devam ettiler. Bundan sonra ilgilerin artacağını düşünüyoruz."

Kadın sporcuların sayısının artmasını beklediklerini dile getiren Şefkatlioğlu, "Kadın sporcular bizim için çok önemli. Çünkü yarışlara artı bir renk katıyor. Kadınlarımız bize bunun erkek yarışı olmadığını gösteriyor" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA