'Yeni Suriye'nin Futbolcuları Türkiye'de Yetişecek

ERDAL TÜRKOĞLU - Hatay'ın Yayladağı ilçesinde kalan Bayırbucak Türkmenleri, açtıkları futbol okuluyla, "yeni Suriye"nin profesyonel futbolcularını yetiştirmeyi amaçlıyor.

İç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan Suriyeliler, paramparça olan hayatlarını, yarım kalan hayalleri Türkiye'de devam ettirmeye çalışıyor.

Ülkelerine dönecekleri günü iple çeken Suriyeli misafirler, vatanlarına, eğitim, spor, sağlık gibi birçok alanda kendini geliştirmiş olarak gitmeyi planlıyor.

Türkiye ve sınır ötesindeki Suriyelilere yardım için kurulan Suriye Türkleri Derneğince, "yeni Suriye"nin futbolcularını yetiştirmek amacıyla geçtiğimiz Ekim ayında futbol okulu kuruldu. Suriye'nin eski futbolcuları tarafından yaş gruplarına göre eğitilenlerden aktif bir futbol takımı da oluşturacak.

Futbol okulu ve Bayıbucak futbol takımının koordinatörü Suriye Türkleri Derneği Genel Sekreteri Ahmed Vezir, AA muhabirine, uzayan iç savaşın, milyonlarca Suriyelinin hayatını olumsuz etkilediğini kaydetti.

Gelecekleri adına hiçbir şey yapamamanın insanları körelttiğini vurgulayan Vezir, "Suriye'deki savaş son yüzyılın en büyük savaşıdır. Şu an, öğretmenlerimiz, doktorlarımız, sanatçılarımız, ustalarımız her türlü meslek sahibi insanlar, ya göçtü ya da hayatını kaybetti. Suriye savaşı bittiği anda, kuvvetli bir şekilde ülkemizde hayata başlayabilmeliyiz. Her alanda donanımlı olarak ülkemize dönmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Bu düşüncelerle ilk, orta ve lise okullarıyla, çeşitli meslek ve sağlık alanında okullar açtıklarının altını çizen Vezir, futbol okulunun da "yeni Suriye" için hazırlanan projelerinden biri olduğunu söyledi.

- "Türk takımlarının desteğini istiyoruz"

Okullarında 9-16 yaş arası 80 sporcunun kayıtlı olduğunu belirten Vezir, şöyle devam etti:

"Çocuklarımızı, sabahın erken saatlerinde antrenmana alıyoruz. Haftada 3 kez çocuklara çeşitli eğitimler veriyoruz. Hem çocukları, hem de aileleri bu durumdan oldukça memnun. Hedefimiz büyük. İç savaş öncesi ülkemizde profesyonel futbol oynayan gençler ve hocalar eğitimleri veriyor. Bu 80 kişilik gruptan yetenekli olanları seçip, bir de takım kuracağız.

Biz Suriye'deyken, Türkiye'nin hem milli maçlarını hem de Türk takımlarının Avrupa maçlarını hiç kaçırmazdık. Dualarımız hep onlarlaydı. Tüm halkın sokaklarda galibiyetleri kutladığı olmuştur. Şimdi de biz Türkiye'nin dualarını istiyoruz. Bizim o takımları sevdiğimiz gibi, onların da bizi sevmesini, desteklemesini istiyoruz. Onların bizlere ziyaretlerini bekliyoruz. Avrupa maçlarında Türk takımlarının bizim çocuklarımızın elinden tutup sahaya çıkmalarını istiyoruz."

Vezir, şimdinin gençleri ve çocuklarının gelecekte Suriye'nin yöneticileri olacağını aktararak, spor yapan gençlerin hayatın her alanında başarılı olacağını, bu gençlerle "yeni Suriye"nin futbolcularını yetiştireceklerini ifade etti.

- Arda Turan gibi olmak istiyor

Futbol eğitimi alan sporculardan 10 yaşındaki Rıdvan Bal, futbolu çok sevdiğini söyleyerek, "Kurs çok güzel. Kendimi geliştirip Arda Turan gibi bir futbolcu olmak istiyorum" dedi.

Suriye'nin 1. Lig takımlarından Teşrin kulübünün altyapısında oynadığını belirten 13 yaşındaki Kened Abu da 3 yıl önce Türkiye'ye kaçtıklarını ve çok sevdiği futbolu yarım bırakmak zorunda kaldığını anlattı.

Türkiye'de futbol eğitimi alacağını hayal bile etmediğini ifade eden Abu, "Ülkemizde yarım kalan futbol hayalimi burada gerçekleştirmek istiyorum. Böyle bir imkanı bulacağım aklımın ucundan bile geçmezdi. Kursun açılmasında emeği geçen herkese, tüm hayırseverlere teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Kaynak: AA