Atletizm dünyasındaki yolsuzluk skandalı

Türk atlet Aslı Çakır Alptekin'e, doping iddiaları ile ilgili rüşvet vermesi için şantaj yapıldığı ileri sürüldü.

Uluslararası Atletizm Federasyonu Birliği'nin (IAAF) eski başkanı Lamine Diack ve oğlu Pape Massata'nın da aralarında yer aldığı çete üyelerinin, Türk atlet Aslı Çakır Alptekin'e şantaj yaptığı savunuldu.

Fransa basınından Lyon Capitale gazetesi ve Mediapart haber sitesinde yer alan haberlere göre, başkanlık görevini bırakmasının ardından yolsuzlukla suçlanan Lamine Diack ve oğlu Pape Massata'nın da içinde bulunduğu çete üyelerinin, doping yaptığı gerekçesiyle 8 yıl ceza alan milli atlet Aslı Çakır Alptekin'e şantaj yaparak, rüşvet talep ettiği öne sürüldü.

Haberlerde, Pape Massata Diack'ın, o dönemde ortaya çıkan doping iddiasının üstünü kapatmak amacıyla Londra Olimpiyatları'nda 1500 metrede altın madalya kazanan Türk atletten 2012 yılı kasım ayında 500 bin dolar istediği ifade edildi.

Federasyon içinde 2011 yılında yapılanan çete aracığıyla doping yaptığından şüphe duyulan 5 Rus atlete daha şantaj yapıldığı, Liliya Shobukhova isimli sporcunun kendisinden istenen 569 bin doları üç taksitte vermiş olabileceği belirtildi.

Fransız polisi, IAAF eski başkanı Lamine Diack'ı hafta içinde dopinge bağlı yolsuzluk yaptığı iddiasıyla gözaltına almış ve daha sonra kefaletle serbest bırakmıştı. Dünya Dopingle Mücadele Ajansı'ndan gelen bilgilerin doğrultusunda kara para akladığı iddiasıyla da suçlanan Diack hakkında Fransa'da soruşturma başlatılmıştı.

1999 yılından geçen ağustos ayına kadar IAAF'ta başkanlık görevini yapan Diack'ın, IAAF'nin pazarlama bölümünün yöneticisi oğlu Pape Massata, Rusya'daki doping skandallarının üstünü kapatarak yolsuzluk yaptığı gerekçesiyle görevinden istifaya zorlanmıştı. IAAF'nin mali işlerinden sorumlu aynı zamanda da Rusya Atletizm Federasyonu Başkanı Valentin Balakhnishev ise yine skandalın ortaya çıkmasının ardından görevinden istifa etmek zorunda kalmıştı.

Kaynak: AA