Milli Takım Teknik Direktöründen Sistem Eleştirisi

HALİL İBRAHİM AVŞAR - A Milli Erkek Hentbol Takımı Teknik Direktörü Adnan Öztürk, Türk sporunda kalıcı başarının yakalanması için sistem değişikliğinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk sporunda elde edilen başarıların tesadüfi olduğunu savundu.

Türkiye'de bilimden uzak çalışıldığını iddia eden Öztürk, "Sadece hentbol için söylemiyorum, bu tüm branşlar için geçerli. Başarıların hepsi tesadüfi. Onun için Türkiye'de sistem değişmediği sürece kalıcı başarının yakalanmasının mümkünatı yok" dedi.

Voleyboldaki başarıda geniş sporcu havuzunun büyük önem taşıdığını vurgulayan Öztürk, "Türkiye'de her 5 kız çocuğundan 4'ü voleybol oynuyor. Sadece voleybolda başarılı olmamızın tek nedeni bu. Çok geniş havuz var. Ayrıca Türkiye'de her doğan çocuk futbol oynuyor. Ancak biz Almanya'da yetişmiş oyuncularla bir yere gelmeye çalışıyoruz. A Milli Futbol Takımı'nda kendi altyapımızdan yetişmiş kaç oyuncu var?" diye konuştu.

- "Oyuncuların seçiminde hata yapılmış"

Hentbolda kalıcı başarılar yakalanması için neler yapılması gerektiğini anlatan Adnan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Uzun, hareketli çocuk bizim işimize yarar. Seçerken de hentbola uygun olacak; vücut yapısı, kol uzunluğu... Zamanında bizim oyuncularımızın seçiminde büyük hata yapılmış. Bunların hepsi bilim aslında. Dünyada hentbol büyük bir değişim gösterdi. Bizim en büyük sıkıntımız, çocuklarımızın çok küçük yaştan itibaren gerekli antrenman gelişimini sağlayamamaları. Avrupa'da okullar ve kulüplerde, öncelikle 12-13 yaşındaki çocuklara fiziksel gelişim içerisinde almaları gereken özellikler kazandırılıyor. Sonra teknik ve taktik eğitim veriliyor. Bunu başarabilirsek ancak onlarla yarışabiliriz."

- "Bir yerden başlamak lazım"

Adnan Öztürk, Avrupa'da haftalık 6-8 saat arasında beden eğitimi dersi verildiğine işaret etti.

Dersin içeriğinin ise tamamen çocukların oyun ve hareket becerisini kapsadığını aktaran Öztürk, "Ama biz de beden dersleri haftada 2 saat. Onu da kim doğru yapıyor, kim yanlış yapıyor? Bilmiyoruz" dedi.

Türkiye'nin önemli bir genç nüfusa sahip olduğunun altını çizen Öztürk, şöyle konuştu:

"Bizim ülkemiz çok büyük bir ülke. Çok büyük bir nüfusu var. Çok fazla da okulumuz mevcut. Onların hepsine spor salonu yapmak güç ama bir yerden başlamak gerekiyor. Bu biraz da imkan, materyal da devreye girmesi gerekiyor. Bunların hepsi birleştiği zaman 72 milyondan çok iyi sporcu çıkartırız. Yoksa iyi jenerasyonlar yakaladığımızda, tesadüf başarılar elde etmeye devam ederiz."

- "İşimiz zor"

2017 Erkekler Dünya Hentbol Şampiyonası Elemeleri'nde Çek Cumhuriyeti ve Belçika ile aynı grupta yer aldıklarını hatırlatan Öztürk, "Elimizdeki oyuncular çok iyi niyetli ama gerçekçi olmak gerekiyor. İşimiz zor" ifadelerini kullandı.

Her şeye rağmen zoru başarmak için uğraşacaklarını dile getiren Öztürk, şunları kaydetti:

"Çek Cumhuriyeti ekol bir takım. Bütün Dünya ve Avrupa Şampiyonalarında yer alıyorlar. Dünya klasmanında kendisine yer edinmiş, kaliteli oyunculardan oluşan bir ekip. Bizden daha üst seviyedeler. Belçika ise bizim ayarımızda. Belçika'yı içeride ve dışarıda yenmek, işimizi burada oynayacağımız Çek Cumhuriyeti maçına bırakmak istiyoruz. Gruptan çıkamasak bile, dünya ekolünde yer alan takımlarla mücadele etmek, ilerleyen dönemler için yatırım anlamına geliyor."

Kaynak: AA