'İzmir Derbisi Dönüm Noktası Olacak'

ALİ KORKMAZ - Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ahmet Talimciler, PTT 1. Lig'de 8 Kasım Pazar günü Karşıyaka ile Göztepe arasında yapılacak maçta tribünlerin yarı yarıya iki takım taraftarına da açılmasının, Türk futbolunda bir dönüm noktası olacağını ifade etti.

Doç. Dr. Talimciler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Göztepe Kulübü Başkanı Mehmet Sepil'in, Karşıyaka Kulübü Başkanı Ali Erten'in davetiyle Pınar Karşıyaka'nın THY Avrupa Ligi'ndeki Barcelona Lassa maçına gittiğini hatırlatarak, bu hamlenin iki kulüp arasında dostluk rüzgarı estirdiğini kaydetti.

Kulüp başkanlarının attığı bu adımın önemini vurgulayan Talimciler, "Her iki kulüp başkanı da iki kulüp arasında yaşanılanların yerine, başka bir şeyin geçmesinin farkında. Bunu hayata geçirmeye çalışıyorlar. Bunu yaparken de ortaya atmış oldukları derbinin yarı yarıya izlenmesi talebi için İl Spor Güvenlik Kurulu'ndan çıkan karar bir dönüm noktası olacak. 1980'li yılların başında tribünlerdeki dağılım yarı yarıyaydı. Yaklaşık 30 sene sonra normale dönmüş olacak. Bu açıdan da her iki başkan tarafından atılan adımı çok önemsiyorum" şeklinde konuştu.

İki takımın forma sponsorunun aynı olduğunu anımsatan Talimciler, bunun için çekilen reklam filminin de çok güzel olduğunu belirterek, "İzmir'in iki yakası bir araya geldi" dedi.

Karşıyaka ile Göztepe arasındaki rekabetin hem İzmir hem de Türk futbolu açısından önemli bir olduğunu kaydeden Talimciler, şöyle konuştu:

"İzmir'in ve Türkiye'nin bu rekabete ihtiyacı var. Türkiye'nin başka türlü bir rekabeti görmeye ihtiyacı var. Fenerbahçe ile Galatasaray arasında gerek futbol gerek basketbol maçlarında ortaya çıkan tablolar belli. Normalleşmeye ihtiyacımız var. Karşıyaka ile Göztepe başkanlarının yaptığı hamleyi eleştiren çok insan var ama bizim artık normalleşmemiz gerekiyor. Maçta küfürleşmeler filan olacaktır ama bütün bunlara rağmen başka bir futbol iklimine ihtiyacımız var. Aynı şehrin kavgalı çocuklarının değişmesi için bu müsabaka ilk adım olacaktır."

- Tribünlerin seyirci kapasitesi

Karşılaşmanın yapılacağı 49 bin 921 kapasiteli İzmir Atatürk Stadı'nın açık tribünü 17 bin 422, kapalı tribünü ise 10 bin 403 seyirci alabiliyor. İçelli Mahallesi tarafındaki kale arkası tribünü 11 bin 310, sanayi tarafındaki kale arkası ise 10 bin 786 seyirci kapasitesine sahip.

İzmir'de son dönemde iki takım arasında oynanan müsabakalarda rakip takıma belli bir sayıda bilet satışı yapılıyor ve genellikle misafir takım seyircisi maçı kale arkasından takip ediyordu.

Passolig'in verilerine göre Göztepe'de 10 bin 860 taraftarın, Karşıyaka'da ise 8 bin 55 taraftarın Passolig kartı bulunuyor.

Profesyonel liglerde ilk olarak, Milli Lig'in kurulduğu yıl 8 Mart 1959'da Alsancak Stadı'nda karşılaşan iki ekibin mücadelesini 5 bin 346 seyirci takip etmişti.

16 Mayıs 1981'de Atatürk Stadı'nda oynanan Göztepe-Karşıyaka maçını 80 bin kişinin izlemesi uluslararası spor basınında da yankı bulmuş, golsüz eşitlikle tamamlanan mücadele, "İkinci ligde seyirci rekoru kırılan müsabaka" olarak anılmıştı.

Kaynak: AA