Uluslararası Yeni Buluşlar Fuarı'ndan Çifte Ödül

İstanbul Aydın Üniversitesi Almanya’nın Nürnberg kentinde düzenlenen Yeni Buluşlar Fuarı’nda (İENA 2015) bir özel ödül ve bir gümüş madalya kazandı.

Almanya’nın Nürnberg kentinde her yıl düzenlenen ‘Uluslararası Yeni Buluşlar Fuarı’nda (İENA 2015) Türkiye’ye 2 ayrı ödül verildi.

İki gün süren fuara, İstanbul Buluş Fuarı İSİF’16’yı temsilen İstanbul Aydın Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nde görevli İranlı araştırmacılar Arash Khalilimoghadam ile Hamzeh Mirzael katıldı.

İstanbul Aydın Üniversitesi “Yüksek gerilimli hatları temizleyici robot” ve “Tıbbi Görüntüleme Tekniklerinde Kullanılacak Yüksek Frekanslı X-Işın Jeneratör Tasarımı ve Prototip Üretilmesi” ile özel ödül ve gümüş madalya kazandı.

Ödül alan projenin mimarlarından Arash Khalilimoghadam, üniversite yönetiminin büyük desteğini aldıklarını vurgulayarak, “Öğretim Görevlisi olarak bulunduğum İstanbul Aydın Üniversitesi’nde, Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın, yaptığımız projelere her türlü desteği vererek Türkiye adına başarı sağlamımızın önünü açtı. İstanbul Aydın Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zafer Utlu ise çalışmalara danışmanlık yaparak bizlere büyük destek sağladı. Başarıyı böylesi bir ekip ruhuyla elde ettiğimizi özellikle belirtmek istiyorum” dedi.

Arash Khalilimoghadam, projelerinin amaçlarını ise şöyle anlattı: “Elektrik kesintileri oluştuğu zaman müdahalenin zaman almasından ötürü elektrik iletim ve dağıtım hatlarında periyodik bakım onarım çalışmalarının elektrik kesintilerine neden olduğu bilinmektedir. Bu sakıncaları ortadan kaldırmak adına ‘Yüksek Gerilimli Hatları Temizleyici Robot’ projesini ürettik. ‘Tıbbi Görüntüleme Tekniklerinde Kullanılacak Yüksek Frekanslı X-Işın Jeneratör’ tasarım ve prototipi üretirken; hastanelerde kullanılan tıbbi görüntüleme cihazlarının şehir şebekesinin 50 Hz frekanslı elektrik enerjisi ile çalıştığını, frekans değişikliklerinin görüntülemenin niteliğinde sorunlara yol açtığını ve bu sorunları ortadan kaldırmak için şehir şebekesinde frekans değişikliklerine karşı bir çözüm önerisi geliştirmenin etkili olduğunu göstermek istedik.”

Kaynak: İHA