Bilardo Federasyonundan 'Seçmeli Ders' Girişimi

Türkiye Bilardo Federasyonu Başkanı Ersan Ercan, bilardonun okullarda "seçmeli ders" olarak okutulması için Milli Eğitim Bakanlığı nezdinde girişimde bulunduklarını söyledi.

Ercan, Türkiye 3 Bant Bilardo Şampiyonası'nın 3. etap müsabakaları için geldiği Kayseri'de, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçmiş yıllarda daha çok kıraathanelerde ve insanların ailesiyle gidemeyeceği mekanlarda oynanan bilardoyu elit bir spor haline getirmek için mücadele ettiklerini ve bu konuda önemli mesafe katettiklerini belirtti.

Yapılan çalışmalar ve uluslararası yarışmalarda alınan başarılı sonuçların ardından bilardoyu artık kıraathanelerden kurtardıklarını aktaran Ercan, bundan sonraki aşamada bilardo sporunu okullarla tanıştırmak istediklerini bildirdi.

Ercan, özellikle liselerde 2016 yılından itibaren bilardonun "seçmeli ders" olarak okutulması yönünde girişimde bulunduklarını ve Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileriyle görüşmelerinin devam ettiğini dile getirdi.

Okullara bilardo masası temin ettiklerini ve antrenör desteğinde bulunduklarını anlatan Ercan, okullardan bu konuda ciddi talepler geldiğini ifade etti.

Bu talepler dikkate alınarak bilardonun 2016-2017 eğitim öğretim döneminde seçmeli ders olarak okutulmasını beklediklerini dile getiren Ercan, şunları kaydetti:

"Bilardonun okullarda ders olarak okutulmaya başlamasıyla okulların spor salonlarına bilardo masaları konulacak ve profesyonel antrenörler eşliğinde öğrencilere bilardo eğitimi verilecek. Bu sayede bilgisayar ve teknoloji bağımlısı haline gelen gençlerimizi spora, sosyalliğe yönlendirmiş olacağız. Gençlerin asosyal yetişmesinin de önüne geçmiş olacağız. Üniversitelerde ders olarak okutulmasıyla ilgili çalışmalarımız da meyvesini verdi, şu anda birkaç üniversitede branş olarak okutuluyor. İlerleyen yıllarda bunun tüm üniversiteleri kapsaması için de çalışmalarımıza devam ediyoruz."

Bilardoyu, "insanların hem beyin ve akıl koordinasyonunu gerçekleştiren hem de bedensel faaliyetlerini organize eden, oynayan kişiyi sürekli yeni şeyler düşünmeye, yorum ve kurgu yapmaya yönlendiren zeka oyunu" şeklinde tanımlayan Ercan, bilardonun özellikle gençlerin gelişimi açısından okullarda ders olarak okutulmasının çok faydalı olacağını düşündüklerini söyledi.

Ercan, son yıllarda Türkiye'de hızlı bir şekilde gelişim gösteren bilardonun, bir dönem sadece kıraathanelerde oynanırken artık daha elit yerlerde ailelerle oynayabildiğini, ailelerin artık çocuklarını bilardoya yöneltiyor olmalarını görmekten de mutluluk duyduklarını belirtti.

- "Milli takımlar bazında dünya şampiyonu olduk"

Türk bilardosunun dünyada çok saygın bir yer edindiğini ve gerek milli takım düzeyinde gerekse bireysel sporcular açısından dünyada ilk 3 içinde olduklarını dile getiren Ercan, şöyle devam etti:

"Bilardoda milli takımlar bazında dünya şampiyonu olduk, Avrupa Kulüpler Şampiyonası birincisiyiz. Yani şu anda futbolda Real Madrid, Barcelona, Bayern Münih gibi dünya devlerinin elde ettiği Avrupa Kulüpler Şampiyonu unvanını biz bilardoda yaşadık. Bu başarılar Türkiye'de bilardoya olan ilgiyi de artırıyor. Müsabakalarımız artık ulusal kanallarda canlı yayınlanıyor, gittiğimiz yerlerde çok büyük ilgi görüyoruz. Dünya şampiyonalarında ya birincilik ya ikincilik gibi başarılar elde ediyoruz. Milli takımlar bazında defalarca dünya şampiyonluğumuz var. Bu sene 16 tane uluslararası madalya kazandık. Dünyada da Türk bilardosu denilince saygı ve itibarımız var, rakiplerimizin çekindiği bir ülkeyiz. Bunlar bizim için çok büyük onur ve gurur kaynağı."

Ersan Ercan, bilardoda gençlerin önünde Semih Saygıner, Tayfun Taşdemir, Murat Naci Çoklu gibi herkesin beğenisini ve takdirini kazanan rol modeller bulunduğunu, bu unsurların da özellikle gençlerin bilardoyu sevmesi adına önemli faktörlerin başında geldiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: AA