Test Sayesinde Yeteneklerini Keşfediyorlar

Manisa Celal Bayar Üniversitesi (CBÜ) Tıp Fakültesi Psikometrik ve Psikomotor Ölçme ve Değerlendirme Merkezi sorumlusu Prof. Dr. Necip Kutlu, laboratuvarda yaptıkları testle birçok insanın kendi yeteneğini keşfetmesine yardımcı olduklarını söyledi.

CBÜ Tıp Fakültesi Psikometrik ve Psikomotor Ölçme ve Değerlendirme Merkezi ve Yunusemre Kent Konseyi Engelli Meclisi engellilere destek olmak amacıyla “Zihinsel ve fiziki engelli çocuğa sahip ebeveynlerin duygusal durumu ve kognitif fonksiyonlarının incelenmesi” projesini hayata geçirdi. Projeyle gönüllü ebeveynlerin içinde bulunduğu durum hakkında bilgilendirilmesi, fizyolojik açıdan dikkat, stres ve muhakeme altında tepkilerini kontrol etmesinin sağlanması amaçlanıyor.

Merkezin sorumlusu Prof. Dr. Necip Kutlu, merkezin 2011 yılında kurulduğunu ifade ederek, merkezin amacının insanların davranış şekillerini bilimsel olarak incelemek olduğunu belirtti.

Merkezin üniversite seviyelerinde kurulan ilk merkezlerden biri olduğunu kaydeden Kutlu, “Genellikle psikiyatri ve nöroloji hastaları geliyor. Ama sağlıklı insanlarda gelebiliyor. Görsel algı, dikkat nedir, bunu inceliyoruz. Şoför araç sürerken etrafındaki yayaları görebiliyor mu? Bir usta bir kabloyu bağlarken yanında hata yapıp yapmadığını görebiliyor mu? Bunları ölçüyoruz. Bunlar düzenli mi düzensiz mi bunu ölçüyoruz. Yani biz insanların alt yapısını ölçüyoruz. İki psikiyatri hocamız çalışıyor. İki psikolog var, asistanlarımız var. Gelen insanları hem psikolojik olarak, hem de davranış biçimleri olarak ölçebiliyoruz” dedi.

Engellilere hizmet için bu çalışmayı başlattıklarını vurgulayan Kutlu, “Anne babaların psikolojik durumu nasıl. Bunlarla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Engelli kardeşlerimize ister zihinsel olsun, ister bedensel olsun yardımcı olmak istiyoruz. Genel zekalarını ölçerek, ‘sen bu topluma aitsin, senin benden farkın yok’ imajını vermektir. Yani onlara değer verdiğimizi göstermeye çalışıyoruz. Manisalılara hizmet etmek istiyoruz. Sanayide çalışanlarını yeteneklerini ölçmek için çalışma yapıyoruz. Bunlara eğitim vermek gerekiyor” diye konuştu.

İLK ADIMI ATIYORUZ

Yapılan değerlendirmelerden sonra ihtiyaç olduğu takdirde gerekli yerlere yönlendirildiğini kaydeden Kutlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz laboratuvar sonuçlarına göre davranıyoruz. Yani ilk adımı atıyoruz. Evlatlarımız bizim en kıymetlimizdir. Dünyada en güzel yatırım insan beynine yapılan yatırımdır. Şimdi yatırırsanız 10 sene sonra meyvesini alırsınız. Sosyal insanlara, seçilmiş insanlara ihtiyaç var.”

Yapılan testlerden belli bir ücret alındığını ifade eden Kutlu, amaçlarının para kazanmak değil hizmet etmek olduğunu söyledi.



ÖNEMLİ BİR ADIM

Yunusemre Kent Konseyi Engelli Meclisinden Bedriye Pehlivan ise, engelli meclisi olarak gönüllü ebeveynler ile projeyi yürütenler arasında köprü vazifesi gördüklerini kaydederek, “Almaları gereken psikolojik desteğin araştırılmasında önemli bir adım olduğunu belirtmek istiyoruz. Bu nedenle, bütün engelli bireyi olan ebeveynleri, engelli eşlerini projeye gönüllü olmaya davet ediyoruz” dedi.

RIDVAN VE ALEX AYNI YETENEKTE

Merkezdeki testlerden biri olan tahmin etme hızını ölçen cihazın bugün dünyanın birçok ülkesinde spor kulüpleri tarafından kullanıldığını aktaran Kutlu, bu yeteneğin Türkiye’de Rıdvan Dilmen ve Alex De Souza da çok iyi olduğunu söyledi.

Bu testin sadece futbolda değil bilardo ve tenis gibi sporlarda da çok faydalı olduğunu kaydeden Kutlu, dünyanın birçok kulübünün bu testi sporcularına yaptırdığını ancak Türkiye’de böyle bir uygulamanın henüz olmadığını söyledi.

Amaçlarının yetişmiş insan ve herkese yeteneğine göre eğitim vermek olduğunu aktaran Kutlu, insanların yeteneklerini keşfetmelerine yardımcı olduklarını belirtti.

Kaynak: İHA