Bakan Kılıç Açıklaması 'Sporcuları Dopinge Yönlendirenler Radarımızda'

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Türkiye’nin dopingle ilgili büyük sıkıntılar yaşandığını belirterek, “Bu olumsuzluğun görünen yüzü sporcudur ama onun arkasında onu ona sevk eden birileri var. Onu oraya yönlendiren birileri var. Onlar da bizim radarımızda, onları da takip ediyoruz. Onlar da gereken cezaları alacaklar” dedi.

Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Samsun Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (ASKF) tarafından düzenlenen amatör sporcular, antrenörler ve yöneticilerle kahvaltıda bir araya geldi.

Atakum Yalı Cafe’de düzenlenen kahvaltıya Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç’ın yanı sıra eşi Eda Kılıç, Vali İbrahim Şahin, Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, Samsunspor Kulübü Başkanı Erkut Tutu, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Güven Özyurt, Samsun ASKF Başkanı Şener Aydın, TFF Samsun Bölge Müdürü İbrahim Güven, ilçe kaymakamları, amatör sporcular, antrenörler ve yöneticiler katıldı.

Kahvaltı sonrası açılış konuşmasını yapan Samsun ASKF Başkanı Şener Aydın, katılanlara teşekkür etti. Daha sonra kürsüye çıkan Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, “Gençlik ve Spor Bakanlığımız sadece bu hafta içerisinde Atakum ilçesinde dev yatırımları ilçemiz halkının hizmetine sundu. İnşallah önümüzdeki günlerde Samsun ve Atakum ilçemize bu hizmetlerin devam edeceği inancındayım. Biz de yerel anlamda Atakum Belediyesi olarak amatör spor kulüplerine yerel bazda ciddi destekler ve katkılar sunmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

"BESLENME KONUSUNDA FARKINDA OLMADAN HATALARA DÜŞÜYORLAR"

Sporcuların beslenme konusunda farkında olmadan bazı hatalara düştüğünü belirten Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, “Sporcu kardeşlerimize, sporla uğraşan kardeşlerimize çok erken yaşta spora daha başlarken beslenme konusunda, sağlık konusunda ve icra ettikleri spor dalında rakipleri konusunda çok iyi bilinçlendirmemiz ve eğitmemiz gerekiyor. Bir sporcunun, sporla uğraşan bir evladımızın antrenman yapmasıyla beraber aynı zamanda bedensel gelişimini de hazırlaması gerekir. Burada alacağı gıdanın ve vücuduna gireceği gıdanın çok büyük önemi var. Bunun nasıl yapılması, hangi gıdaların kullanılması gerektiği, hangi maddelerin ve gıdaların kullanılmaması gerektiği konularda da eğitim verilmesi gerekiyor. Çünkü geçmişte bazı sporcularımız farkında olmadan bazı hatalara düştüler. Farkında olmadan o hatalara düşmenin tek bir sebebi var. O da o kardeşimizin o konu hakkında bilgi edinmemiş olmasından veya bilginin ona verilmemiş olmasındandır. Ortaya konan bunca emek var. Ondan sonra küçücük bilinçsizce yapılan bir hata sonucunda bir sıkıntı çıkıyor. Onun için bunu ciddi anlamda eğitim ile iç içe yaparak ve eğiterek götürmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

“DOPİNGE SIFIR TOLERANS”

Dopinge sıfır tolerans politikalarının devam edeceğinin altını çizen Bakan Kılıç şöyle devam etti:

“Bununla ilgili olarak hiçbir şekilde bir müsemma gösteremeyiz, göstermeyeceğiz. Çünkü biz bazen ‘Türkiye doping ile ilgili büyük sıkıntılar yaşadı’ diye eleştiri alıyoruz. Evet, yaşadık ama biz bununla yüzleştik. Biz doping konusuyla yüzleştik. Bu işi halının altına süpürmedik. Biz bunu ‘nasıl oldu, ne oldu, bunu kim yaptı’ diye hepsini araştıracağız ve bunun önlemini alacağız. Bu çalışmaların sonucunda WADA Dünya Başkanı, geçen sene İstanbul’daki toplantıda yaptığı konuşmada, ‘Doping ile mücadele konusunda yol almak isteyen ülkeler Türkiye’nin mücadelesini kendine örnek alsın’ dedi.

Bu kolay bir şey olmadı. Bu olumsuzluk içerisinde çıkan bir olumlu sonuç oldu. Biz bu yolda müsamahasız yürümeye devam edeceğiz. Üzüldüğümüz şeyler olacak ama bugün üzülüp gelecekte sevinebilmek için bunları yapmamız gerekiyor. Çabalarımız sonucunda şu anda ciddi yol almış vaziyetteyiz. Burada antrenörlere, yöneticilere, sporculara büyük görev düşüyor. Bu anlamda hepinizin üzerinde büyük sorumluluk var. İyi eğitip verip, iyi yönlendirip bunu doğru yolda götürmemiz gerekir. Bu olumsuzluğun görünen yüzü sporcudur ama onun arkasında onu ona sevk eden birileri var. Onu oraya yönlendiren birileri var. Onlar da bizim radarımızda. Onları da takip ediyoruz. Onlar da gereken cezaları alacaklar. Bu anlamda hiç kimse sorumluluk üzerinden atmaya kalkmasın. Bunun da farkındayız.”

Türkiye geneli mahalle aralarına halı saha ve basketbol sahaları yaptıklarını ifade eden Bakan Kılıç sözlerini şöyle tamamladı:

“Türkiye’de son 6 ayda inşa ettiğimiz çok ciddi bir hamle var. Aynı alan içerisinde halı saha, basketbol sahaları yapıyoruz. Yani küçük bir spor kompleksi. Bunlar çok büyük paralara mal olmuyor. Bunları mahalle aralarında yapıyoruz. Basketbol sahasını aynı zamanda voleybol sahası olarak da kullanılabiliyor. Bunların sayısı şuanda 750’yi geçti. Bunlar şuanda Türkiye’nin her yerinde yapılıyor.”

Kaynak: İHA