Galatasaray, 7 Yıl Sonra Tekrar Benfica'ya Karşı

Galatasaray, UEFA Şampiyonlar Ligi C Grubu 3. maçında yarın karşılaşacağı Portekiz ekibi Benfica ile 7 yıl aradan sonra tekrar kozlarını paylaşacak.

Benfica ile ilk kez 2008-2009 sezonu UEFA Kupası gruplarında eşleşen sarı-kırmızılı ekip, o dönem tek maç üzerinden yapılan karşılaşmayı deplasmanda 2-0 kazanmayı başarmıştı.

Bir Portekiz ekibiyle ilk müsabakası olma özelliği taşıyan B Grubu ikinci hafta maçında, Estadio da Luz'da (Işık Stadı) 6 Kasım 2008'de rakibine konuk olan "Cim Bom", Emre Aşık ve Ümit Karan'ın golleriyle sonuca gitmişti.

İki takımın son karşılaşmasında forma giyen isimlerden, Galatasaray'da 2, Benfica'da ise 1 oyuncu bulunuyor. Sarı-kırmızılılarda, 7 yıl önce Benfica'ya karşı sahaya çıkan oyunculardan Sabri Sarıoğlu ve Hakan Balta hala kadroda yer alırken, Benfica'da o dönemden kalan tek oyuncu olarak Luisao dikkati çekiyor.

- Portekiz ekipleriyle 4. kez

Avrupa kupalarında bir Portekiz ekibiyle ilk maçını Benfica'ya karşı oynayan "Cim Bom", yine bu takıma karşı Portekiz temsilcileri önündeki 4. müsabakasına çıkacak.

Bugüne kadar Portekiz ekipleriyle 3 maç yapan sarı-kırmızılılar, 2 galibiyet ve 1 yenilgi aldı.

Galatasaray'ın, Benfica'nın ardından bir Portekiz temsilcisiyle ikinci eşleşmesi, UEFA Şampiyonlar Ligi 2012-2013 sezonu gruplarında Braga ile oldu.

Rakibine İstanbul'da 2-0 yenilerek sürpriz bir sonuç alan sarı-kırmızılı ekip, H Grubu'ndaki son maçında Braga'yı deplasmanda 2-1 mağlup etti ve adını ikinci tura yazdırmayı başardı. Braga karşısında Mossoro'nun golüyle yenik duruma düşmesine karşın, Burak Yılmaz ve Aydın Yılmaz'ın golleriyle sonuca giden Galatasaray, bu galibiyetle o sezon çeyrek finale kadar giden yolun kapısını araladı.

- Benfica, Türk takımlarına yabancı değil

Galatasaray'ın yarınki rakibi Benfica, bugüne kadar Türk takımlarıyla 5 kez eşleşip, 9 müsabaka oynadı.

Bu karşılaşmalarda 4 galibiyet, 2 beraberlik ve 2 yenilgi alan Portekiz ekibinin, deplasmanda hiç maç kazanamaması da dikkati çekti.

Benfica'nın Türk takımlarıyla ilk karşılaşması, 1975-76 sezonu Şampiyon Kulüpler Kupası ilk turunda Fenerbahçe'ye karşı oldu. Sarı-lacivertli ekibi evinde 7-0 yenen Benfica, deplasmanda 1-0 kaybetmesine karşın bir üst tura çıkan taraf oldu.

Portekiz ekibi, 1980-81 sezonu Kupa Galipleri Kupası ilk turunda Altay'la eşleşti. İzmir'de yapılan ilk maçı 0-0 berabere tamamlayan Benfica, evinde 4-0 kazanarak tura adını yazdırdı.

Türk takımlarına karşı Avrupa'daki üçüncü eşleşmesinde 2008-09 sezonu UEFA Kupası gruplarında Galatasaray'la karşı karşıya gelen Benfica, evinde yaptığı tek maçı 2-0 yitirip, iç sahada bir Türk temsilcisine ilk ve son kez yenildi.

Benfica, UEFA Şampiyonlar Ligi 2012-2013 sezonu 3. ön eleme turunda Trabzonspor'la eşleşti ve ilk maçın evinde 2-0 kazanıp, rövanşta 1-1 berabere kalarak, bu kulvarda yoluna devam etti.

Portekiz temsilcisinin bir Türk ekibiyle son karşılaşmaları ise 2012-2013 sezonu UEFA Avrupa Ligi yarı finalinde Fenerbahçe'yle oldu. İlk maçı İstanbul'da 1-0 kaybeden Benfica, rövanşı Lizbon'da 3-1 kazanıp, adını finale yazdıran taraf oldu. Benfica, finalde İngiliz ekibi Chelsea'ye 2-1 yenilerek, kupayı evine götürme hedefini gerçekleştiremedi.

- Eski takım arkadaşları bu kez rakip

Galatasaray ve Benfica'da daha önce aynı takımlarda forma giymiş oyuncular da dikkati çekiyor.

Sarı-kırmızılı ekibin tecrübeli kalecisi Fernando Muslera, Benfica'nın 32 yaşındaki tecrübeli savunma oyuncusu Eliseu ile 2009-10 sezonunda İtalyan ekibi Lazio'da birlikte forma giydi.

Galatasaray'ın bir diğer yıldız ismi Wesley Sneijder, Benfica kalecisi Julio Cesar'la 2009-2012 yılları arasında İtalya temsilcisi Inter'in kadrosunda yer aldı.

Rakipte en fazla eski takım arkadaşı bulunan isim ise Galatasaraylı Lionel Carole. Benfica'da 2011-2013 yılları arasında forma giyen Fransız oyuncu, Andre Almeida, Jardel ve Luisao ile aynı takımın parçası oldu.

Kaynak: AA