TİKA'dan Macaristan'a Spor Malzemesi Yardımı

TİKA, Budapeşte'nin UJpest güreş takımına destekte bulundu

TİKA, Macaristan'ın başkenti Budapeşte'nin köklü kulüplerinden Ujpest güreş takımına spor malzemesi desteğinde bulundu.

Ujpest güreş takımının ihtiyaç duyduğu spor malzemeleri, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından düzenlenen törenle kulübe teslim edildi.

Törende bir konuşma yapan Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Şakir Fakılı, Türklerin Macarları kardeşleri olarak kabul ettiklerini belirterek, ''Türkiye'de binlerce insan Macarların ve Türklerin Atilla'nın torunu olduğunu düşünürler. Bizler, sizlerle bir arada olmaktan büyük memnuniyet duymaktayız. Macarların ata sporumuz olan güreşe olan ilgileri bizleri de memnun ediyor. Macarlar bu alanda dünya çapında büyük sporcular yetiştiriyorlar. TİKA'nın bugün Macar kulübüne verdiği desteğin Macar sporcuların yetiştirilmelerine katkı sağlayacağına inanıyorum'' ifadelerini kullandı.

TİKA Budapeşte Program Koordinatörü Havva Pınar Özcan, Macarların profesyonel güreşçi yetiştirilmesi konusunda geçmişte Türklere destek verdiklerini söyleyerek, ''1910 yılında Türkiye'nin talebi üzerine Macar güreş eğitmeni Türkiye'ye gönderildi. Bu Macar eğitmen modern güreş tekniklerini Türk sporculara öğreterek onları olimpiyatlara hazırladı. Bu tarihten sonra olimpiyatlara katılan Türk güreşçileri büyük başarılar kazandılar'' dedi.

Macaristan Güreş Federasyonu Başkan Yardımcısı Peter Bocsa ise, hem Macarların hem de Türklerin dünya çapında güreşçilere sahip olduklarını belirterek, ''İki ülke birçok alanda iyi ilişkilere sahip. Bunlardan birisi de spor. Türk sporcular sık sık Macaristan'da, bizim sporcularımız da Türkiye'de müsabakalara katılıyorlar. Bugün TİKA'nın tarafımıza yaptığı güzel jest, iki ülkenin ne kadar kardeşçe ilişkilere sahip olduğunun bir göstergesidir'' diye konuştu.

Törene, KKTC'nin Budapeşte temsilcisi Büyükelçi Arif Altay ve Budapeşte Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Yakup Gül de katıldı.

Kaynak: AA