Masa Tenisi Milli Takımına 6 Yılda 14 Sporcu Kazandırdı

Bulgaristan'dan Türkiye'ye 1989 yılında gelen ve Yalova'ya yerleşŸen Masa Tenisi Bölge Antrenörü Bayram Ali Yıldız, 6 yılda milli takıma 14 sporcu kazandırdı.

Yalova Gençlik Hizmetleri ve Spor İl MüdürlüğŸü'nde görev yapan Milli Takım Bölge Antrenörü Bayram Ali Yıldız, 1989 yılında zorunlu göç nedeniyle Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç etti. Ailesiyle beraber Yalova'ya yerleşŸen Yıldız, lise çağŸında tanışŸtığŸı masa tenisinde bugün milli takım antrenörlüğŸüne kadar yükseldi. İstanbul ǜniversitesi Orman Endüstri MühendisliğŸi bölümü okuyan Yıldız, 2006 yılında masa tenisi antrenörü olmaya karar verdi. Sporcu taramalarının ardından Yıldız, ilk olarak 2008 yılında masa tenisi branşŸında milli takıma sporcu kazandırdı. 2008 ile 2014 yılları arasında Masa Tenisi Milli Takımı'na A takım, gençler, yıldızlar ve küçükler kategorisinde 14 sporcu yetişŸtiren genç antrenör, geçtiğŸimiz yıl da Yalova'yı, masa tenisinde altyapıdaki en başŸarılı iller arasında ilk sırayı almasını sağŸladı.
-"Her şŸeyi bırakıp geldik"-
Bulgaristan'dan Türkiye'ye gelirken hiçbir şŸey getirmediklerini belirten Yıldız, "1989 yılında Bulgaristan'dan zorunlu göçle Türkiye'ye geldik ve Yalova'ya yerleşŸtik. O dönemde zorunlu göç olduğŸu için her şŸeyi bırakıp geldik. GeldiğŸimizde tabi küçük yaşŸtaydık. Ancak lise çağŸına geçtiğŸimizde Yalova'da okulumuza bir hoca geldi ve masa tenisini tanıtmak istiyordu. Daha sonrasında öğŸrenci seçimi yapılacağŸını söylediler. Seçmelere katıldık ve seçildik ama seçilen grupta yaklaşŸık 30 kişŸiydik. Bu 30 kişŸi içerisinde de 8 kişŸi kaldık. O dönemde 4 kişŸi takıma alınıyordu, ben de takıma giremeyenlerdendim. Bir sonraki yıl takıma girdik. Sonrasında devam eden ve antrenör olan iki kişŸi kaldık. Bir ben, bir de İstanbul'dan bir arkadaşŸım. O dönemde Yalova dışŸındaki maçlara katıldığŸımızda galip gelen bir takım değŸildik, hatta bir set bile alsak seviniyorduk. DiğŸer takımlar bizimle hep maç yapmak isterdi. Onlar için zorlu takım değŸildik. Averaj takımı gibiydik" diye konuşŸtu.
-"Ailem karşŸı çıktı"-
Masa tenisiyle uğŸraşŸmasına ilk başŸlarda ailesinin karşŸı çıktığŸını kaydeden Yıldız, şŸunları söyledi: "Evde ailem, 'Sen niye sporla uğŸraşŸıyorsun, sporla ne işŸin olur. Kendi işŸini yapsana, mühendislik bölümü okumuşŸsun. Bu işŸten ne olacak. 4 sene sana boşŸuna mı emek verdik' diyordu ama benim masa tenisinde büyük hedeflerim vardı. İlk olarak okullarda taramalar yaptık. O dönem acemi antrenör olduğŸumuz için rastgele seçimler yaptık. Bunların içerisinden ilerleyen dönemlerde milli takıma kadar yükselen çocuklar oldu."
-"2006-2007 yıllarında dereceler gelmeye başŸladı"-
Seçilen sporcularla Türkiye dereceleri elde etmeye başŸladıklarını kaydeden Yıldız, SeçtiğŸimiz çocuklar içerisinden okullarda başŸarılar kazandık. 2006 ve 2007 yıllarında dereceler gelmeye başŸladı. 2008'de takıma girdiler. YavaşŸ yavaşŸ sayı artmaya başŸladı. Kadri Kocacenk hocamızın da başŸlamasıyla biraz daha rahatladık. En azından müsabakalara gittiğŸimizde salonun kapısı kapanmıyordu. Salonun kapısı, sürekli açık oluyordu çocuklara. Salonun kapısı kapalı olduğŸunda çalışŸmaya gelen çocuk, geri dönüyor ve o spora karşŸı soğŸuk kalıyordu. Biz bunu erken zamanda atlatmışŸ olduk" şŸeklinde konuşŸtu.
-"14 sporcuyu milli takıma kazandırdık"-
2008-2014 yılları arasında milli takıma 14 sporcu kazandırdıklarının altını çizen genç antrenör, açıklamasını şŸöyle sürdürdü: "Bedensel engelliler, zihinsel engelliler ve normallerde oynayan toplamda 2008 ile 2014 yılları arasında 14 sporcuyu milli takıma kazandırmışŸ olduk. Bir takımda 4 sporcunun oynadığŸı düşŸünülürse, yıldızlarda, gençlerden başŸlamak üzere ve A takım. Toplamda yıldız milli takımda erkeklerde ve bayanlarda 4'er sporcu yarışŸır. Bu rakam aslında bizim için iyi bir rakamdır. İleriki dönemlerde çok daha iyi şŸeyler olacak."
-"Yalova'da olimpiyata katılabilecek sporcu yetişŸtirebiliriz"-
Sporcuları lise çağŸına kadar güzel bir şŸekilde eğŸitmelerine rağŸmen, Yalova'da beden eğŸitimi fakültesinin olmamasından dolayı sıkıntı yaşŸadıklarını dile getiren Yıldız, "LJocukları lise çağŸına kadar gayet güzel bir şŸekilde getiriyoruz. GeçtiğŸimiz yıl ilk, ortaokullarda ve liselerde Türkiye şŸampiyonu olduk. Erkek takımlarda hep Türkiye şŸampiyonu olduk. Bu güzel bir başŸarı ama kolay değŸil. Sonrasında yaşŸadığŸımız sıkıntı şŸu; çocuklar üniversite çağŸına yani olimpik sporcu çağŸına geldiklerinde tercih yapmak zorunda kalıyorlar ve spordan kopuyorlar. Büyük şŸehirlerde sporla ilgili bölüm okuma şŸansları var ancak büyük şŸehirlerin büyüsüne kapılıp buradaki antrenman programı yok oralarda. Antrenmana sıkışŸtıran hoca olmadığŸı için çocuklar başŸıboşŸluk hissediyorlar. Yalova'da sporla ilgili bir bölüm olsa, yani beden eğŸitimi fakültesi olsa Yalova'da olimpiyata katılabilecek sporcu yetişŸtirebiliriz" açıklamasında bulundu.
-"En başŸarılı illerin başŸında geliyoruz"-
Türkiye genelinde en başŸarılı iller arasında ilk sırada yer aldıklarını söyleyen Yıldız, açıklamasını şŸöyle tamamladı: "Türkiye geneli sıralamaya bakıldığŸında altyapıda şŸuanda en başŸarılı illerin başŸında geliyoruz. Geçen yılki Türkiye şŸampiyonalarına bakıldığŸında okullarda birinciydik, kulüpler bazında da gençlerde Türkiye şŸampiyonuyduk. Küçüklerde de Türkiye şŸampiyonuyduk ve yıldızlarda Türkiye ikincisiydik Yalova Belediyespor olarak. Bizim burada şŸansımız şŸu; okul, kulüp ile Gençlik Hizmetleri ve Spor İl MüdürlüğŸü olarak ortak projelerle bu başŸarılar geliyor. Devam ettiğŸi sürece de güzel başŸarıların olacağŸını düşŸünüyorum. Pek iç çekişŸme yaşŸamıyoruz, bu anlamda da çok şŸanslıyız. Genelde büyük şŸehirlerle çekişŸiyoruz. Trilyonluk bütçelere sahip şŸehirler bunlar. Bunların içinde İstanbul zaten başŸlı başŸına bir ülke gibi. Bursa, İzmir, Ankara gibi büyük şŸehirler daha çok ön plana çıkıyor. Bunlar bizim rakibimiz olan şŸehirler. Bizim üst düzey sporcularımız var. Türkiye ve Avrupa genelinde başŸarılar kazanan sporcularımız var."
 

Kaynak: AA