Soma, Futbolla Kalkınacak

Bölgesel Amatör Ligi ekiplerinden Somaspor'un yönetim kurulu başkanı Sinan Vardar, "Destek devam ederse Soma en kısa zamanda hem ekonomik hem de sosyal gelişimini sağlayacaktır" dedi.


Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en çok can kaybı ile sonuçlanan iş ve madencilik kazası olarak kayıtlara geçen Soma faciasında 301 madencinin vefat etmesinin ardından Türkiye gündeminde yer bulan Soma'da, facianın ardından izlerin silinmesi için bir çok çalışma gerçekleştiriliyor. Başta devlet imkanları olmak üzere bir çok kurum ve kuruluş ilçedeki ekonomik ve sosyal hayatın canlandırılması için çeşitli faaliyetler sürdürüyor.

İlçede Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü ve Türkiye Futbol Federasyonu yaz döneminden itibaren Soma'da çocuk ve gençlere yönelik bir çok çalışma içine girdi. TFF Süper Kupa maçının Manisa'da oynatmaya karar veren TFF, bu müsabakadan önce Soma'da yaptırılacak TFF Futbol Okulu için protokol imzaladı.

İlçenin nüfusunun 2014 Ocak ayı verilerine 105 bin 391 olduğu Soma'da bu nüfusun 32 bin 75'ini 19 yaş altındakiler oluşturuyor.

Türkiye'de futbolun kentlere verdiği ivmeye bağlı olarak Soma'nın Bölgesel Amatör Ligi temsilcisi Somaspor da yapılanma sürecine girdi. Eski Beşiktaş yöneticisi Sinan Vardar'ın yönetim kurulu başkanlığına getirildiği Somaspor'un hedefi Süper Lig'e kadar yükselmek.

- Vardar: "Soma'yı bir futbolcu fabrikası haline getirmek için çalışacağız"

Somaspor Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Vardar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de futboldaki sistemin çok yanlış şekilde uygulandığını, bunun da milli takımlara ve kulüplere yansıdığını söyledi.

Kendisinin Beşiktaş'ta yöneticilik yaptığını bunun yanında 5 kulüpte başkanlık yaptığını hatırlatan Vardar, şöyle konuştu:

"Bu nedenle bir kulüp bulma konusunda bir arayış içerisindeyim. Soma'daki maden faciasının ardından Somaspor'la birlikte olma düşüncemiz doğdu. Maden faciasının ardından çok üzüldüm. Daha sonra buraya geldiğimde aradığım ortamı buldum. Buradaki yetkililer çok yakınlık gösterdiler. Allah izin verirse çok kısa zamanda burada önemli işler yapacağız. Soma'yı bir futbolcu fabrikası haline getirmek için çalışacağız. Sportif anlamda da Süper Lig'e kadar yükselmek istiyoruz."

Vardar, ilçede, 250 dönümlük arazide içinde çocuk yurtları, hatıra ormanı gibi sosyal alanların da olacağı sosyal bir projeyi hayata geçireceklerini söyledi.

Soma'daki maden faciasının ardından gerek bakanlığın gerek Spor Genel Müdürlüğü'nün ve Türkiye Futbol Federasyonu'nun ilçede çok ciddi yatırımlar yaptığını kaydeden Vardar, "Ondan dolayı çok mutluyum. Her talebimize olumlu cevap aldık. Destek devam ederse Soma en kısa zamanda hem ekonomik hem sosyal gelişimini sağlayacaktır" dedi.

Vardar, Bölgesel Amatör Ligi'ndeki ekibin başına geçeli 1,5 ay olduğunu, hazırlık maçlarında çok başarılı sonuçlar aldıklarını belirterek, "1,5 ay önce kadroda hiç futbolcu yoktu, geldiğimiz nokta 1,5 ayda oldu. 3 sene sonra ne olur kamuoyunun takdirine bırakıyorum" dedi.

- Somaspor sosyal komitesi

Sinan Vardar yönetimindeki Soma Spor Yönetim Kurulu ve Sosyal Komitesi'nde Gökhan Gür yönetim kurulu başkan vekili olarak görev yapıyor. Komitede İbrahim Üzülmez, Rıza Çalımbay, Suat Kaya ve Tümer Metin gibi eski futbolcuların da yer alıyor.

- Projeler

Somaspor futbol projesi dahilinde A takımı ve altyapı tesisleri, stat, futbol akademisi, aile atletizm parkı, otel, huzurevi, organik ürün parkı, aile yaşam merkezi, çocuk yuvası, madenciler anıt parkı ve hatıra ormanı, maden müzesi, Darkale Turizm Köyü, turizm okulu yapılması planlanıyor.

Türkiye Futbol Federasyonu tarafından İnşa edilecek A takımı ve altyapı tesislerinde müsabaka oynanabilmesi için tribünlü bir saha, ayrıca 2 antrenman sahası yapılacak. Soma'da ayrıca Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Spor Genel Müdürlüğü öncülüğünde, UEFA standartlarında 15 bin kişilik bir stat yapılacak.

Kaynak: AA