Robotların Sahadaki Mücadelesi Nefes Kesti

Almanya’da bulunan Bremen Üniversitesi B-Human takımı ile Boğaziçi Üniversitesi Cerberus robot futbol takımı Rahmi Koç Müzesi’nde karşı karşıya geldi.

Sahada top koşturan robotlar kıyasıya mücadele ederken, karşılaşmayı B-Human takımı 7-0 kazandı.
Almanya Büyükelçiliği işbirliği bünyesinde düzenlenen Bremen Üniversitesi B-Human takımı ile Boğaziçi Üniversitesi Cerberus robot futbol takımı, “2014 Türk-Alman Araştırma Eğitim ve İnovasyon Yılı” kapsamında Rahmi Koç Müzesi’nde futbol maçı yaptı. Bremen Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi futbol takımları arasında iki devrede gerçekleşen müsabakada robotlar, futbolcular gibi şut çekip, gol attı. Müsabakaya yoğun ilgi gösteren çocuklar, bol bol fotoğraf çekerek atılan gollere sevinç çığlıklarıyla karşılık verdi.

Nefes kesen mücadelenin ardından B-Human takımı maçı 7-0 kazandı.

“MAÇA ÇIKAN ROBOTLAR KARARLARI KENDİ VERİYOR”
Robotlar hakkında bilgi veren Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Bölümü Öğretim Görevlisi Levent Akın, “Bunlar KAO adı verilen insansız robotlar, üzerlerinde 20 civarında motor var. Bunları aslında yürüyen insan gibi düşünebiliriz. Bunlara çeşitli yazılımlar yüklenerek onların yürümesini hem de maç sırasında karar verecek yapay zeka programlanarak maça çıktıktan sonra bütün kararlarını kendileri özerk olarak veriyorlar. Kendi aralarında haberleşip top paylaşabiliyorlar. Bugünkü maç tamamen bir gösteri maçı. Türk-Alman Bilim Yılı dolayısıyla insanlarda böyle şeylerde oluyor hissini uyandırmak için yapılmış bir etkinliktir” dedi.

Müsabakayı izlemeye gelen minik seyirci Maya Duran ise, müsabakayı çok beğendiğini, ilk defa böyle robotlar gördüğünü ve ilk defa bir maç izlemeye geldiğini söyledi.

Kaynak: İHA