Demirel Açıklaması

2014 FIBA Kadınlar Dünya Şampiyonası’nın İstanbul’da Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi’nde gerçekleşen açılış töreninde konuşma yapan Türkiye Basketbol Federasyonu ve FIBA Avrupa Başkanı Turgay Demirel, "Kadın basketbolu olmadan Türk basketbolu da olmaz" dedi.


Türk Kadın basketbolunun son yıllarda kazandığı başarıları ‘Türk takım sporları açısından benzeri görülmemiş’ olarak tanımlayan Demirel, “Her dört yılda bir gerçekleşen FIBA Kadınlar Dünya Şampiyonası, Türkiye Basketbol Federasyonu için 20 yıl önce başlayan oldukça uzun ve özverili bir serüvenin sonucudur. TBF 90'lı yıllardan itibaren kadın basketbolunu iyileştirmek adına, her alanda görülmemiş stratejik yatırımlar yapmaya başladı.

Bu yatırımlar TBF’nin misyonunu yansıtmaktadır. Amacımız her zaman basketbolda lider bir ülke olmak. Bu, bizim için hem erkek, hem de kadın basketbolunda başarılı olmak anlamına geliyor ve amacımıza ulaştığımızı düşünüyorum. Kısaca söylemek gerekirse; kadın basketbolu olmadan Türk basketbolu da olamaz. Art arda aldığımız Avrupa şampiyonaları madalyaları ve 2012 Olimpiyatları’nda beşincilik, uluslararası arenada Türk takım sporları açısından benzeri görülmemiş başarılar olmuştur. Cumartesi gecesi Fransa’yla karşılaşacak kadın milli takımımız, bu ülkenin yetiştirdiği en başarılı sporculardan oluşmaktadır. Her biri, TBF ve bütün ülke için birer gurur kaynağı oldu ve bu şampiyonada da bizi tekrar gururlandıracaklarından eminim” dedi.

"BU ORGANİZASYON BİZİM İÇİN BİR ŞAMPİYONADAN DAHA FAZLA ANLAM TAŞIYOR"
TBF Başkanı Turgay Demirel, bu organizasyonun bir turnuvadan daha fazlası olduğunu dile getirdi. Demirel, amacın, bu şampiyonayla gençleri basketbola teşvik etmek ve onlara basketbolun başarı, takım ruhu, paylaşım ve liderlik gibi sahip olduğu değerleri kazandırmak olduğunu ifade ederek, "Madalya hedeflediğimiz bu organizasyon bizim için bir şampiyonadan daha fazla anlam taşıyor. TBF olarak, uluslararası turnuvalarda kazanılan madalyaların sporumuzu ne kadar ön plana çıkardığının ve gençlerimizi basketbola teşvik ettiğinin farkındayız. Bütün bunların yanı sıra, biliyoruz ki bu sadece bir başlangıç ve daha yapmamız gereken çok şey var. Bir yıl önce TBF, kadın basketbolunun ülkemizdeki durumuna ilişkin kapsamlı bir araştırma düzenledi.

Araştırma neticesinde bizi oldukça cesaretlendiren sonuçlara ulaştık. Türkiye’de basketbol, neredeyse tüm sporseverler tarafından sevilen ve takip edilen bir spor. Basketbolun, çocuklarını spora teşvik etmek isteyen aileler arasında en çok tercih edilen spor dallarından biri olduğu şüphesiz. Türk halkı başarı, takım ruhu, paylaşım ve liderlik gibi değerleri basketbol ile ilişkilendirmekte. Her kız çocuğu belki de bir Nevriye Yılmaz ya da Işıl Alben olamayacaktır; fakat basketbol sayesinde onlar gibi disiplinli ve kendinden emin birer lider olmayı öğrenebilirler” açıklamalarında bulundu.

Kaynak: İHA