Zirve Aşığı Kadın Dağcı

Gönül verdiği dağcılık sporunda bir yıl içerisinde yedi binlik iki zirve yaparak Türk dağcılık literatürüne girmeyi başaran kadın dağcı Hümeyra Yıkılmaz, azmiyle gençlere örnek oluyor.

Aydın Büyükşehir Belediyesi'nde Harita Kadastro Teknikeri olarak görev yapan Yıkılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 10 yıldır bu sporla uğraştığını söyledi.

Bu yıl İzmir Dağcılık ve Doğa Sporları İhtisas Kulübü (İDADİK) ile bağlantı kurup, temmuz ve ağustos döneminde Tacikistan'ın Pamir dağ silsilesindeki 7 bin 105 metrelik Korjenevskaya ile 7 bin 495 metrelik İsmail Samani dağlarının zirvesine tırmandığını belirten Yıkılmaz, bundan sonraki hedefinin Himalayalar'daki dağlardan birisi olduğunu aktardı.
Dağcılık sporu ile önemli kazanımlar elde ettiğini, bu deneyimi herkesin yaşamasını istediğini dile getiren Yıkılmaz, şunları kaydetti:
"Dağcılık, insanı hem fiziksel hem de ruhsal anlamda rehabilite eden bir spor. Kişilik olarak daha sabırlı, sakin ve mutlu olmamı sağladı. Ayrıca fiziksel olarak kendimi daha dayanıklı ve güçlü hissetmeme vesile oluyor. Toprakla, doğayla iç içe olmak, doğa şartlarına uyumlu hareket etmek, tüm bunları insana kazandırıyor. Dağcılık sporunun bana kazandırdığı ruhsal ve fiziksel kazanımları, başkalarının da elde etmesini istiyorum. Hedefimi hep yüksek tutarak gençlere örnek olmaya çalışıyorum."
-Gençlere çağrı
Belirli bir kulüp bünyesinde ve kurallarına uygun şekilde yapılması kaydıyla dağcılık sporunun çok zor olmadığına işaret eden Yıkılmaz, gençlerin kötü alışkanlıklardan kurtulması yönünde önemli katkılar sağlayacağına inandığını söyledi.

Türkiye'de sponsor destekleriyle dağcılık sporunun geliştirilebileceğini vurgulayan Yıkılmaz, şöyle devam etti:
"Gençlerimiz maalesef teknoloji çağının da etkisiyle bilgisayar başında çok durağan bir hayat sürüyor. Kimi zaman da kötü alışkanlıklara yönelebiliyorlar. Türkiye dağcılık sporunda diğer ülkelerden maalesef geride. Gittiğimiz dağlarda bazı ülkelerden 8-10 kişilik takımlar geliyor ancak genellikle bizden başka Türk olmuyor. Bunun eksikliğini hissediyorum. Gençlerimize temiz havada doğayla iç içe olacakları, doğa sevgisini aşılayan dağcılık sporunu öneriyorum. Ben bir kadın olarak bunu başardıysam, azim ve belirli bir çalışma planı dahilinde herkesin başarabileceğine inanıyorum. Önemli olan inanmak, iradeli davranmak ve belirli bir hedef doğrultusunda çalışmak."
-Tacikistan Dağcılık Federasyonu'ndan başarı sertifikası
İDADİK üyesi Kerem Ayhan ise Hümeyra Yıkılmaz'ın Türk dağcılık tarihi açısından çok önemli başarılara imza attığına değindi.
Ayhan, Yıkılmaz'ın bu yıl ekibiyle birlikte ortaya koyduğu başarıların, Türkiye Dağcılık Federasyonu internet sitesinden yayınlandığını, Tacikistan Dağcılık Federasyonu tarafından ise başarı sertifikası ile ödüllendirildiğini bildirdi.

Kaynak: AA