İskoçya'nın Bağımsızlığının Ada Sporuna Etkileri Tartışılıyor

İskoçya'da bağŸımsızlık referandumuna üç gün kala heyecan giderek artarken, referandumdan "evet" çıkması halinde İskoç sporunun ve sporcuların durumunun ne olacağŸı belirsizliğŸini koruyor.

18 Eylül PerşŸembe günü İskoçya'da yapılacak referandumda bağŸımsızlığŸa "evet" oyu çıkması durumunda İskoç sporunu bekleyen en büyük sınav, Brezilya'nın evsahipliğŸinde düzenlenecek 2016 Rio Olimpiyat Oyunları olacak. 2012 Londra Olimpiyatları'na Büyük Britanya takımının bünyesinde 55 sporcu gönderen İskoçya'nın Rio'da mücadele edip edemeyeceğŸi konusunda fikir ayrılıkları yaşŸanıyor.
Referandumdan "evet" çıkması halinde İskoçya ile İngiltere arasındaki müzakereler 2016 yılının mart ayına kadar devam edecek. Bazı uzmanlar ve önde gelen spor yöneticileri, İskoçya'nın mart ayından olimpiyatların düzenleneceğŸi ağŸustos ayına kadar olimpik ve paralimpik komitelerini yetişŸtiremeyeceğŸini savunuyor.
BirleşŸik Krallık takımının 2012 Londra Olimpiyatları'nda kazandığŸı 65 madalyadan 13'ünde imzası bulunan İskoç sporcuların önünde çeşŸitli seçenekler bulunuyor. Olimpik atletler, Rio Olimpiyatları'nda BirleşŸik Krallık takımını seçebilirler, İskoçya takımının yetişŸmemesi halinde Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) bayrağŸı altında mücadele edebilirler ya da olimpiyatlara katılmamayı tercih edebilirler.
IOC'nin İskoç başŸkan yardımcısı Craig Reedie, 2016 Rio Olimpiyatları öncesinde İskoçya'nın önce BirleşŸmişŸ Milletler üyesi olması gerektiğŸine inanıyor. Reedie, bağŸımsız olması durumunda İskoçya için 2020 Tokyo Olimpiyatları'nın daha gerçekçi bir hedef olduğŸunu ileri sürüyor.

-"Evet" kararı iki ülkeyi de etkileyecek
Uzmanlar, bağŸımsız olması halinde çok sayıda İskoç sporcunun İngiltere'deki tesislerden ve imkanlardan yararlandığŸını göz önünde bulundurarak İskoçya'nın bu durumdan olumsuz etkileneceğŸi kanısını taşŸırken, BirleşŸik Krallık'ın da uluslararası organizasyonlarda gücünün azalacağŸı yorumları yapılıyor.
İskoçya bölgesel hükümetinin başŸbakanı ve ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) lideri Alex Salmond, bağŸımsız İskoçya'nın uluslararası spor sahnesinde çok önemli bir rolü olacağŸını savunuyor. Salmond hükümeti, bağŸımsızlık öncesinde İngiltere ile yaklaşŸık 1,5 yıl sürecek müzakereler süresinde spor için bütçeden 350 milyon sterlinlik pay almaya çalışŸacağŸını açıkladı.

İskoç bölgesel hükümetinin spor bakanı Shona Robison da geçişŸin yumuşŸak olacağŸını, şŸu anda BirleşŸik Krallık'a vergi veren mükelleflerin İskoçya'ya verdiğŸi vergilerle spora önemli katkıda bulunacaklarını söyledi.


- Elit sporcular rengini belli etmiyor
Referandum tartışŸmalarında sık sık isimleri gündeme gelen dünyaca ünlü İskoç sporcular Andy Murray ve Chris Hoy, referanduma ihtiyatlı yaklaşŸıyor.
2012 Londra Olimpiyatları'nda tek erkeklerde altın, karışŸık çiftlerde gümüşŸ madalya kazanan, geçen yıl ise Wimbledon Tenis Turnuvası'nda Britanya'nın 77 yıllık şŸampiyonluk özlemine son veren İskoç tenisçi Andy Murray, referandumla ilgili yorum yapmaktan kaçınıyor.
İngiliz basınına "BağŸımsız İskoçya için oynamaya hazırım" yönündeki ifadeleri yansıyan Murray, 2013 yılında Wimbledon'da şŸampiyon olduğŸunda Alex Salmond'ın "kraliyet locası"nda İskoç bayrağŸı açmasının hatırlatılması üzerine Salmond'ın kendisini bu tartışŸmalara karışŸtırmamasını istemişŸti. 27 yaşŸındaki sporcu, Times gazetesine verdiğŸi demeçte de "İskoç olmaktan gurur duyuyorum. Britanyalı olmaktan da gurur duyuyorum. Bunlar çelişŸen şŸeyler değŸil" demişŸti.
Kariyerinde 6 olimpiyat altın madalyası bulunan ve Kraliçe 2. Elizabeth tarafından nişŸanla ödüllendirilen "Sir" unvanlı bisikletçi Chris Hoy da referandum öncesi taraf olmayan isimlerden. Edinburgh doğŸumlu 38 yaşŸındaki sporcu, birçok İskoç sporcunun İngiltere'de yaşŸadığŸını ve buradaki tesislerden faydalandığŸını, bağŸımsızlık halinde bu sporcuların ne yapacağŸının belirsizliğŸini koruduğŸunu ifade etti.


- İskoç futbolu kaldığŸı yerden devam edecek
FIFA ve UEFA nezdinde tanınan İskoçya'nın bağŸımsız olması halinde sıkıntı yaşŸamayacağŸı spor branşŸlarından biri futbol.
Tarihinde 8 kez Dünya Kupası finallerine katılan İskoçya, en son 1998 yılında Fransa'da mücadele etmişŸti. 2 kez Avrupa Futbol şžampiyonası finallerinde boy gösteren İskoçya Milli Takımı, 1992 yılında İsveç'te düzenlenen şŸampiyonada son 8 takım arasına girmeyi başŸarmışŸtı.
Referandum, İskoçya'daki futbol takımları ve futbol adamlarını da ikiye böldü. Manchester United'ın eski teknik direktörleri "Sir" unvanlı Alex Ferguson ile halefi David Moyes'in de aralarında yer aldığŸı bazı isimler açıktan "hayır" kampanyasına destek veriyor.
Ferguson, referandumla ilgili görüşŸünün sorulması üzerine, "Büyük Britanya'nın diğŸer bölgelerinde çalışŸıp yaşŸayan benim gibi 800 bin İskoç var ve kendilerini yabancı bir ülkede hissetmiyorlar" yorumunu yaptı. İskoç teknik adam Moyes ve Liverpool'un efsanelerinden Alan Hansen'ın yer aldığŸı toplam 16 eski İskoç sporcu da hayır kampanyasına destek verdiklerini açıkladı.

İskoçya'nın bağŸımsız olması halinde ülkenin iki önemli futbol takımı Celtic ve Rangers'ın İngiltere Premier Lig'de oynama beklentileri de gerçekleşŸmeyecek. Daha önce bu iki takımın Premier Lig'de oynaması yönündeki teklif Premier Lig yönetiminin önüne gelmişŸ ancak 14 kulübün başŸkanı onaylamadığŸı için kabul edilmemişŸti.
18 Eylül'de İskoç halkına, "İskoçya bağŸımsız bir ülke olmalı mı" sorusu yöneltilecek. "BağŸımsızlığŸa evet" sonucunu çıkması halinde varlıkların paylaşŸımı ile ilgili Londra ile Edinburgh yönetimleri arasında yürütülecek müzakerelerin ardından, İskoçya 24 Mart 2016'da BirleşŸik Krallık'tan resmen ayrılacak.
 

Kaynak: AA