Urla Bağbozumu Şenliği

Urla Belediyesi ve Urla Ziraat Odası tarafından her yıl ağustos ayında düzenlenen "Geleneksel Bağ Bozumu Şenliği" 14-17 Ağustosta yapılacak.

Bu yıl 22.'si düzenlenecek ve ürün, yemek ile yelken yarışmalarının yanısıra bir çok sanatçının konser vereceği şenliğin basın toplantısı üzüm bağları arasında yapıldı.
Toplantıda şenlikle ilgili bilgiler veren Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, "Geçmişteki ismiyle Vourla, yani Urla; iklimi ve toprağıyla bağcılığa oldukça elverişli bir ilçe. Fakat mübadele sonrasında ne yazık ki Urla'daki üzüm geçmişini kaybetmeye başlamış. Bizim amacımız, Urla'da unutulmuş bağcılık kültürünü yeniden canlandırmak. Yavaş yavaş azalan tarım ve hayvancılığı, bu şenlik kapsamında düzenlediğimiz ürün yarışmalarıyla desteklemek, anneannelerimizden öğrendiğimiz yöremize özgü yemekleri, yemek yarışmalarıyla güncel tutup, çocuklarımıza öğretmek. Bizim amacımız geçmişimize sahip çıkmak" dedi.

Ziraat Odası Başkanı Nurettin Kılınç ise "Çiftçinin emeğinin karşılığını aldığı, üzümün bala girdiği gün bugün. Urla'da ürünlerimizi, geleneklerimizi halka tanıtmak için yıllardır bu şenliği yapıyoruz" dedi.

12 Ağustos günü Bağbozumu Yelken Yarışları'yla start alacak Şenlik 14 Ağustosta Jandarma kavşağından Cumhuriyet Meydanı'na kortej yürüyüşü yapılacak. Ürün yarışmalarının yapılacağı ilk günkü program Büyükşehir Halk Oyunları gösterisi ve Klasik Türk Müziği konseri ile devam edecek.
Yemek yarışması ile başlayacak ikinci gün ise Urla'da yaşamış ve eserlerinde Urla'dan ilham almış ünlü yazar Necati Cumalı'nın Anı ve Kültür Evi'ndeki Şair Sina Akyol, Özgen seçkin ve Harika Külçür'ün şiir dinletisi ve kokteyl ile devam edecek. Akşam saatlerinde Blue In Green adlı gurubun Cumhuriyet Meydanı'ndaki konserinin ardından Zeynep Casalini sahne alacak.
Ali Rıza Mete Yelken Gençlik ve Spor Kulübü'nün Bağbozumu Yelken Yarışları'nın ödül töreninin yapılacağı üçüncü günde, Aslı Kement&So SoulBand ve Grubal Enfeksiyon konser verecek. Şenlik, 4. günde İskele'de yapılacak briç turnuvasının ardından Urla Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu'nun Özbek Köy Meydanı'nda vereceği konserle sona erecek.

Kaynak: AA