Kamerun'dan 'Kas Göçü' Artıyor

Kamerunlu sporcular, Avrupa ya da ABD'de düzenlenen uluslararası müsabakaları ülkeden kaçmak için fırsat olarak görüyor.

İskoçya'nın Glasgow kentinde temmuzda düzenlenen İngiliz Milletler Topluluğu Oyunları'nda mücadele eden 15 sporcudan 10'u ekonomik krizle boğuşan ülkesine dönmedi. 2012'deki Londra Olimpiyatları nedeniyle İngiltere'ye giden 7 sporcu da "ortadan kayboldu".
Son iki yılda yurt dışındaki karşılaşmaları ülkeden kaçmak için fırsat olarak gören sporcuların sayısı arttı, birçok Afrikalı sporcu yasa dışı göçmen potansiyeli taşır hale geldi. Örneğin, Londra Olimpiyatları'nda meşaleyi taşıyan Etiyopyalı Natnael Yemane, karşılaşmaların sona ermesinden sonra "kayboldu", Somalili bazı atletler de ülkesine dönmek yerine siyasi sığınma talebinde bulundu.
Uzmanlara göre, birçok Afrikalı sporcunun Batı'ya göç etme isteğinin altında ülkelerindeki sosyoekonomik gerilimler yatıyor.
Ancak Kamerun'dan "kas göçünün" asıl nedeni ülkedeki çalışma koşullarının kötü ve maaşların düşük olması, yani ekonomik nedenler.
Uzmanların bu tespiti sporcular tarafından da doğrulanıyor.
Kamerun Milli Halter Takımı Antrenörü Clement Mballa'ya göre, sporcular çalıştığı malzemelerin eski olduğundan şikayetçi. Mballa, "Halter barının ömrü 2 yıl. Ancak 14 yıldır barlarımız değişmedi" ifadesini kullandı.
Sporcuların yiyecek bile bulamadığına işaret eden Mballa, primlerin ödenmesi için sporcuların grev yapmak zorunda kaldığına dikkati çekti.
Glasgow'da 15 sporcusundan 10'unu kaybeden takım, bir süredir garajda antrenman yapıyor. Malzemelerin bir kısmı halter tutkunu garaj sahibine, bir kısmı Mballa'ya ait. Malzemelerin sadece üçte birini devlet, 2000 yılında sağlamış durumda.
Bayan sporculara ait özel barlar ise bulunmuyor. Erkeklerin kullandığı barlarla çalışmak zorunda olan kadın sporcular güçlük çekiyor.
Bayanlar Halter Milli Takımı'nın Kaptanı Mekegne Noumbissi Clementine, ülkeye en fazla madalyayı halterin kazandırdığını, devletin sporcularla daha fazla ilgilenmesi halinde çok daha iyisini yapabileceklerini belirtiyor.
Mballa'ya göre ise sporcuların ülkede kalmasının en basit yolunun onlara burs ve iş imkanı sağlamak, Batılı ülkelerin bu imkanları vermesi nedeniyle yasa dışı göç artıyor.
İngiltere'de 6 aydan sonra "yasa dışı göçmen" sporcular, bu ülkede oturma izni denetimlerinin çok sıkı olmamasından yararlanarak durumlarından şikayet etmiyor. 2012'deki olimpiyatlardan sonra boksörler Thomas Essomba ve Blaise Yepmou gibi bazı Kamerunlu sporcular ise sığınma hakkı elde etti.

Kaynak: AA