Zıpkınla Balık Avı Türkiye Şampiyonası Erdek'te Yapılacak

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen "Zıpkınla Balık Avı Türkiye Şampiyonası", 11-12 Temmuz'da Erdek ilçesinde gerçekleştirilecek.

Federasyonun Zıpkınla Balık Avı Teknik Kurul Başkanı Ahmet Cumhur Sakız, bir otelde düzenlenen basın toplantısında, 2014 yılı faaliyet programında yer alan şampiyonanın, 11-12 Temmuz'da Kapıdağ Yarımadası'nın İlhanlar ve Doğanlar mahalleleri sahil şeridinde yapılacağını bildirdi.
Bu sporun, federasyonu kurulduğundan, 1980'li yıllardan bu yana icra edildiğini dile getiren Sakız, şampiyonaya iki farklı bölgedeki elemelerde seçilen 16 takımın katılacağını söyledi.

Sakız, yarışmanın yaklaşık 7 kilometrelik sahil şeridinde ve 0-40 metre derinlik periyodunda gerçekleştirileceği bilgisini vererek, şunları kaydetti:
"Yarışmaya, 64 sporcunun bulunduğu 16 takım, antrenörler, kulüp yöneticileri, yedek sporcular, 30 hakem, federasyon teknik kurulu ve yöneticileriyle yaklaşık 120 kişi katılacaktır. Yarışmada puanlama sistemi, vurulan balıkların sayıları ve gramajına göre yapılacak olup 500 gramın üzerindeki balıklar puana tabi olacaktır. Gramaj altı balıkların vurulması durumunda ceza puanı uygulanacaktır. Her tür için vurulabilecek en çok balık sayısı belirlenerek kontrol sağlanacaktır."
Bu sporun, gündüzleri, dış kaynaklı herhangi bir hava olmadan yapıldığına değinen Sakız, diğer balık avlama sistemlerinden çok daha etik ve zararsız olduğunu vurguladı.
Seçici bir avlanma tercihi yapıldığından ekolojik sisteme kesinlikle zarar verilmediğini aktaran Sakız, "Yarışma sonunda ilk 8'e girecek sporcular, Milli Takım kampına davet edilerek yeniden elemelere alınacaktır. Seçilecek sporcular ise Milli Takım kampına alınarak ekim ayında Peru'da yapılacak Dünya Şampiyonası'nda bizi en iyi şekilde temsil edecek sporcular olmaları sağlanacaktır" diye konuştu.

Sakız, şampiyonaya destekleri için Erdek Kaymakamı İsmail Kaygısız ve Belediye Başkanı Hüseyin Sarı'ya teşekkür etti.

Kaynak: AA