'Futbolda Şike' Davası

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, "Futbolda şike" davası kapsamında haklarında verilen hükümler Yargıtay tarafından onanan ve infaz edilmesi beklenen Fenerbahçe Spor Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ile İlhan Ekşioğlu, Abdullah Başak ve Ahmet Çelebi bakımından CMK'nın 311. maddesi gereğince yargılamanın yenilenmesine karar verilmesini talep etti.

Yargıtay 5. Ceza Dairesi tarafından 85 sanıkla ilgili verilen kısmen onama ve kısmen bozma kararları ile yapılan itirazların reddedilmesinin ardından, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) kararıyla İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde işlem görmesi kararlaştırılan "Futbolda şike" davasına ilişkin, Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu bazı sanıkların "yeniden yargılama" ve "infazın durdurulması" talepleri bakımından yeni bir gelişme yaşandı.
Hakkında verilen 6 yıl 3 aylık hapis cezası Yargıtayca onanan Aziz Yıldırım başta olmak üzere, İlhan Ekşioğlu, Olgun Peker ve Abdullah Başak'ın, kendileriyle ilgili infazın geri bırakılması-durdurulmasına dair, çeşitli tarihlerde talepte bulundukları mahkeme, bu taleplerle ilgili görüşünü sunması için dilekçelerin ekli olduğu dosyayı mahkemenin duruşma savcısı olan Abdullah Mirza Coşkun'a yönlendirdi.

- Yeniden yargılanma talebinde bulunmayanlar için de infaz durdurma talebi

Mahkemenin taleplerle ilgili görüşünü sorduğu ve bu talepleri yaklaşık bir aylık süre boyunca değerlendiren Coşkun, dün yazdığı 10 sayfalık mütalaasında, "6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun" bakımından verilen mahkumiyetlerle, haklarındaki hüküm kesinleşen Aziz Yıldırım, Abdullah Başak, Ahmet Çelebi ve İlhan Ekşioğlu bakımından, hükümlü lehine yargılamanın yenilenmesi nedenlerinin yer aldığı CMK'nın 311. maddesi gereğince "yargılamanın yenilenmesi isteminin kabule değer görülmesi gerektiğini" ifade etti.

Savcı Coşkun, mütalaasında, CMK'nın 311 ve devamı maddeleri gereğince, infazın geri bırakılması-durdurulmasına dair talepte bulunan Aziz Yıldırım, İlhan Ekşioğlu, Olgun Peker ve Abdullah Başak ile talepte bulunmamasına rağmen Ahmet Çelebi ve Selim Kımıl bakımından, CMK'nın 312. maddesindeki, "yargılamanın yenilenmesi istemi hükmün infazını ertelemez. Ancak mahkeme, infazın geri bırakılmasına veya durdurulmasına karar verebilir" hükmü gereği infazın geri bırakılması-durdurulmasına karar verilmesini talep etti.
Dava dosyasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, savcılığın bu mütalaasıyla birlikte, "yargılamanın yenilenmesi" talebinde bulunan Aziz Yıldırım, Abdullah Başak, Ahmet Çelebi ve İlhan Ekşioğlu ile talepte bulunmayan ancak savcılığın resen "infazları durdurulsun" talebinde bulunduğu Ahmet Çelebi ve Selim Kımıl bakımından, "yargılamanın yenilenmesi" taleplerini değerlendirip, infazın durdurulması ya da devem etmesine yönelik bir karara varacak.

- Süreç

Dönemin Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 10| maddesiyle görevli İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Aziz Yıldırım, Olgun Peker, Serdal Adalı ve Tayfur Havutçu'nun da aralarında bulunduğu 85 sanık hakkındaki kararının temyiz incelemesini 17 Ocak'ta tamamlayan Yargıtay 5. Ceza Dairesi, Aziz Yıldırım ve Olgun Peker hakkında verilen hapis cezalarını onamıştı.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da karara yapılan itirazları yerinde görmeyerek, dosyayı posta yoluyla İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'ne göndermişti. Bu mahkemenin, dava dosyasına hangi mahkemenin bakması gerektiği yönünde talepte bulunduğu İstanbul Adalet Komisyonu Başkanlığı da talebi HSYK'ya iletmişti.
Yaptığı değerlendirme sonrası HSYK'nın verdiği, "tevzi yoluyla İstanbul Adliyesi'ndeki ağır ceza mahkemelerinden birine gönderilsin" kararı sonrası İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi'ne tevzi edilen dosyaya, Aziz Yıldırım ile birlikte Abdullah Başak, Ahmet Çelebi ve İlhan Ekşioğlu'nun avukatlarınca "yeniden yargılama" ve "infazın durdurulması" taleplerini içeren dilekçeler konulmuştu.
Mahkeme heyeti de bu taleplerle ilgili görüşünü sunması için dosyayı duruşma savcısı olan Abdullah Mirza Coşkun'a yönlendirmişti.

Kaynak: AA