Galatasaraylı Yöneticilerden Fenerbahçe'ye Tepki
Galatasaray Kulübü Yönetim Kurulu Üyesi Sedat Doğan, Beko Basketbol Ligi play-off final serisinde dün Fenerbahçe Ülker ile Galatasaray Liv Hospital arasında yapılan maçta yaşananlarla ilgili, "Ne olduysa seride durum 2-2'ye gelince oldu. Aynı 3-4 yıl önce Efes Pilsen-Fenerbahçe Ülker serisinde olduğu gibi yine aynı kişiler çıkıp ortamı gererek, seriyi başka bir noktaya taşımaya çalıştılar" dedi.
Sarı-kırmızılı kulübün yönetim kurulu üyeleri Sedat Doğan, Mehmet Karlı ve Mehmet Cibara maçta yaşananlarla ilgili Türk Telekom Arena'da basın toplantısı düzenledi.
Toplantı, dün akşamki Fenerbahçe Ülker-Galatasaray Liv Hospital maçında yaşanan küfürlü tezahüratlar, taraftar taşkınlıkları, tartışmalı hakem kararları, başantrenör Ergin Ataman'a yönelik edilen küfürler, atılan yabancı maddeler, yöneticilere localarda yer verilmemesi, maç öncesi Galatasara Liv Hospital yedek oyuncularının olduğu bölüme patlayıcı madde atılması ve Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi play-off final serisinde Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ile yönetici Mahmut Uslu'nun federasyon yetkilileriyle Galatasaray Odeabank takımına yönelik küfürlü sözlerinin olduğu bir görselin yayınıyla başladı.
Toplantıdan önce ayrıca, "şike davası"yla ilgili tapelerden, dün akşamki maçın hakemlerinden Engin Kennerman'la ilgili bazı bölümler ile Galatasaray Liv Hospital Başantrenörü Ergin Ataman'ın, sarı-lacivertli yönetici Mahmut Uslu'yu kendisine küfür etmekle suçladığı görüntüler de barkovizyonda paylaşıldı.
Söz konusu maçta vahim olaylar yaşandığını ve Türk sporu adına bunları değerlendirmek istediklerini dile getiren Sedat Doğan, maçın hakemlerinden Engin Kennerman'la ilgili, "Bizim açımızdan çok manidar. Geçen hafta malum kişiler bu maçın hakemlerine yönelik iki ismi baskı altına alabilmek için eleştirirlerken, bir hakemi dışarıda tuttular. Bu hakem dün, biz farkı 10 sayıya indirdiğimizde önce faulümüzü vermedi, sonra da başantrenörümüz Ergin Ataman'a teknik faul çalarak ön plana çıktı. Bu kişinin ilginç bir özelliği var. Şike davası soruşturma tapelerinde Fenerbahçeli yöneticilerle yaptığı konuşmalar var" diye konuştu.
Son maçta yaşananların, bir algı yönetimi operasyonunun sonuçları olduğunu savunan Doğan, "Yayıncı kuruluşa yapılan baskılar, kameralarının yerlerinin değiştirilmesi, akredite olmayanların giremeyeceği yerlerdeki bulunan kişiler, sahaya seyirci alınması, yöneticilerimize yapılan son derece yakışıksız davranışlar bunlardan bazıları. İl Spor Güvenlik Kurulu Toplantısı kararları uygulanmadı" değerlendirmesinde bulundu.
Maç öncesi yaşanan "yer krizi"nin ayrıntılarını anlatan Doğan, şunları kaydetti:
"İl Spor Güvenlik Kurulu Toplantısı neticesinde yöneticilerin nerede oturacağı belirlenmişti. İlk iki maçta da uygulandı. Ne olduysa seride durum 2-2'ye gelince oldu. 3-4 yıl önce Efes Pilsen-Fenerbahçe Ülker serisinde olduğu gibi yine aynı kişiler çıkıp, ortamı gererek, seriyi başka bir noktaya taşımaya çalıştılar. Çok ilginç şekilde Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) yetkilileri de buna çanak tutmuştur. Görevlerini yapmamışlardır. Dün protokolle ilgili bize tahsis edilen locaya gittiğimizde, oradan çıkmamız gerektiğini, başka bir locaya alınacağımızı söylediler. O loca da federasyona aitmiş ve yetkilileri gelip burada da maçı izleyemeyeceğimizi kaydettiler. 'Biz davet ettik ama üzerimizde baskı var. Çıkmanız gerekiyor. Seyirciler arasına oturacaksınız' dediler ama sonra o locada maçı Fenerbahçe taraftarlarının izlediğini gördük. Biz oturunca yanlış anlaşılır ama Fenerbahçe taraftarının oturması normal. Madem, 'Sizi biz seçtirdik. İndirmeyi de biliriz' diyorlar, bu şekilde oturmaları da normal ama TBF yetkilileri görevini yapmıyor. TBF Başkanı Turgay Demirel, siz görevinizi yapmıyorsunuz."
Maçta birçok hakem hatasının bulunduğunu iddia eden ve uyarı anonsları konusunun önem taşıdığını vurgulayan Doğan, "Bizim başantrenörümüze bu kadar küfür ediliyor. Aynı zamanda milli takımın da hocası. Siz bırakın Galatasaray Liv Hospital'ın hocası olmasını, Türk bayrağını temsil eden birine ağır küfürler edilirken, hiçbir önlem almıyorsunuz. Biz Galatasaray Kulübü olarak bu durumu kabullenmiyoruz. Büyük saldırılar olmuştur. Maçtan sonra da saldırılar olmuştur" ifadelerini kullandı.
- "Şiddeti körükleyenlerin artık devlet tarafından elemine edilmesi lazım"
Galatasaray'ın şiddete karşı bir kulüp olduğunun altını çizen Doğan, "Türkiye'de şiddeti körükleyen kişilerin artık devlet tarafından elimine edilmesi lazım. Ortamı bu noktalara getirenler kimse, bu insanları elimine etmek artık devletimizin görevidir. Bunu federasyonlar da tek başına yapamaz. Sporda şiddeti ortaya çıkaranlar, dara düştükleri her ortamda provokasyon yapan kişiler bellidir. Bu kişilerin devlet eliyle elimine edilmesi gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.
- "Fenerbahçe Ülker'in de salonu kapanmalı"
Sedat Doğan, serinin dördüncü maçında yaşananlar nedeniyle kendilerine verilen 2 maç seyircisiz oynama cezasına atıfta bulunarak, Fenerbahçe Ülker'in de salonunun kapatılması gerektiğini ileri sürdü.
"Bizim saha kapatma cezamız var. Eğer dünkü maçtan sonra karşı tarafın sahası da kapanmıyorsa, bize verilen cezanın hukuksuz olduğunu tüm kamuoyuyla paylaşacağız" ifadelerini kullanan Doğan, süreci takip edeceklerini vurguladı.
Doğan ayrıca, serinin kalan bölümünde Galatasaray Liv Hospital teknik heyeti ve oyuncularının sonuna kadar arkasında olduklarını belirterek, "Başaracaklarına canıgönülden inanıyoruz. Taraftarımızla son topa kadar mücadele edeceğiz. Şartlar ne olursa olsun, gerekirse federasyonu da yenmek dahil, hukuk çerçevesinde ne gerekiyorsa yapılacak" diye konuştu.
- Karlı: "Hukuk, eşit uygulandığı sürece hukuktur"
Galatasaray Kulübü'nün hukuk işlerinden sorumlu yönetim kurulu üyesi Mehmet Karlı da spor dünyasında yaşanan şiddetin giderek daha da ön plana çıktığını vurgulayarak, "Şiddetin tek ilacı vardır, o da hukuktur. Hukuk kuralları da objektif ve tarafsız olarak uygulanmalıdır" dedi.
TBF'den herhangi bir ayrıcalık talep etmediklerini aktaran Karlı, "TBF'den hukukun gereklerini uygulamasını bekliyoruz. Hukuk, eşit uygulandığı sürece hukuktur. Biz kulüp olarak bu final serisinde ilk cezamızı aldığımızda, TBF saha dışında yaşanan durumları bile dahil etti. Şimdi de kimse çıkıp, dünkü maçtan sonra yaşananların kendilerini bağlamayacağını söyleyemez" değerlendirmesinde bulundu.
Son maçın hakemlerinden Engin Kennerman'a yönelik sert ifadeler kullanan Karlı, "İsimleri tapelerde geçen kişiler, maçlara atanıyorlarsa, tapelerde konuştukları ve lehlerine karar verme vaadinde bulundukları takımın maçında görevlendiriliyorlarsa, federasyonun ataması durumunda dahi bu görevden aflarını istemeleri gerekir. Tarafsızlık her aşamada uygulanmalıdır. Suçlular cezasız kalmamalıdır. Yine haklarında açık bir şekilde hak mahrumiyeti verilmiş kişiler, hukuka kafa tutarcasına, 'istediğimi yaparım' dercesine hukuku ihlal ederlerse, bunun da cezasının olması lazım. Hiçbir hukuk devletinde verilen cezalara uyulmaması kabul edilemez" ifadelerini kullandı.
Galatasaray Liv Hospital Başantrenörü Ergin Ataman'a yönelik saldırılara da değinen Karlı, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu ülkenin milli takım antrenörü olan kişi, sahada onlarca polisin arasında, polis şapkası takarak sahadan çıkabiliyorsa, kafasına yabancı maddeler atılıyorsa ve bunun için de hiçbir önlem alınmıyorsa, görevli organların meşruiyeti tartışılır. Sizin yetkili organlarınız canınızı korumuyorsa, o toplumda anarşi hakim olacaktır. Kimsenin basketbol camiasını anarşiye sürükleme hakkı yoktur. Saatlerce koro halinde bu ülkenin mili takım antrenörüne ve sporcularına söylerken yüzümüzün kızaracağı ağır küfürler ediliyor, yöneticiler tarafından provokasyon yapılıyorsa, bu duruma ceza verilip verilmeyeceğini hala muğlak bırakan federasyon yöneticileri varoluş nedenlerini sorgulamak zorundadırlar. Bir kişi gelip sizi parmağını sallayarak azarlıyorsa, önlerinde eğilmeyin. Biz sizden sadece hukuk önünde eğilmenizi istiyoruz."
- Cibara: "Türk sporunun rayına girmesi lazım"
Sarı-kırmızılı yöneticilerden Mehmet Cibara ise şiddete, küfre ve salonlardaki teröre karşı olduklarını söyledi.
Konuya sportif başarı veya başarısızlık olarak bakmadıklarını dile getiren Cibara, tüm yetkili kurumlara aylar öncesinde gerekli kanunların uygulanması gerektiğini, aksi halde durumun daha kötüye gideceğini söylediklerini aktararak, "Maalesef geldiğimiz nokta tamamen hukuk kuralları dışında cereyan etmektedir. Daha da kötüye gitmektedir. Biz seride şampiyon olmak için elimizden geleni yapacağız ama Türk sporunun rayına girmesi lazım. Herkesten de gereken desteği bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Galatasaraylı yöneticiler, açıklamalarının ardından soru almazlarken, gerekmesi durumunda bir başka basın toplantısı daha planladıklarını kaydettiler.
Toplantı, dün akşamki Fenerbahçe Ülker-Galatasaray Liv Hospital maçında yaşanan küfürlü tezahüratlar, taraftar taşkınlıkları, tartışmalı hakem kararları, başantrenör Ergin Ataman'a yönelik edilen küfürler, atılan yabancı maddeler, yöneticilere localarda yer verilmemesi, maç öncesi Galatasara Liv Hospital yedek oyuncularının olduğu bölüme patlayıcı madde atılması ve Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi play-off final serisinde Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım ile yönetici Mahmut Uslu'nun federasyon yetkilileriyle Galatasaray Odeabank takımına yönelik küfürlü sözlerinin olduğu bir görselin yayınıyla başladı.
Toplantıdan önce ayrıca, "şike davası"yla ilgili tapelerden, dün akşamki maçın hakemlerinden Engin Kennerman'la ilgili bazı bölümler ile Galatasaray Liv Hospital Başantrenörü Ergin Ataman'ın, sarı-lacivertli yönetici Mahmut Uslu'yu kendisine küfür etmekle suçladığı görüntüler de barkovizyonda paylaşıldı.
Söz konusu maçta vahim olaylar yaşandığını ve Türk sporu adına bunları değerlendirmek istediklerini dile getiren Sedat Doğan, maçın hakemlerinden Engin Kennerman'la ilgili, "Bizim açımızdan çok manidar. Geçen hafta malum kişiler bu maçın hakemlerine yönelik iki ismi baskı altına alabilmek için eleştirirlerken, bir hakemi dışarıda tuttular. Bu hakem dün, biz farkı 10 sayıya indirdiğimizde önce faulümüzü vermedi, sonra da başantrenörümüz Ergin Ataman'a teknik faul çalarak ön plana çıktı. Bu kişinin ilginç bir özelliği var. Şike davası soruşturma tapelerinde Fenerbahçeli yöneticilerle yaptığı konuşmalar var" diye konuştu.
Son maçta yaşananların, bir algı yönetimi operasyonunun sonuçları olduğunu savunan Doğan, "Yayıncı kuruluşa yapılan baskılar, kameralarının yerlerinin değiştirilmesi, akredite olmayanların giremeyeceği yerlerdeki bulunan kişiler, sahaya seyirci alınması, yöneticilerimize yapılan son derece yakışıksız davranışlar bunlardan bazıları. İl Spor Güvenlik Kurulu Toplantısı kararları uygulanmadı" değerlendirmesinde bulundu.
Maç öncesi yaşanan "yer krizi"nin ayrıntılarını anlatan Doğan, şunları kaydetti:
"İl Spor Güvenlik Kurulu Toplantısı neticesinde yöneticilerin nerede oturacağı belirlenmişti. İlk iki maçta da uygulandı. Ne olduysa seride durum 2-2'ye gelince oldu. 3-4 yıl önce Efes Pilsen-Fenerbahçe Ülker serisinde olduğu gibi yine aynı kişiler çıkıp, ortamı gererek, seriyi başka bir noktaya taşımaya çalıştılar. Çok ilginç şekilde Türkiye Basketbol Federasyonu (TBF) yetkilileri de buna çanak tutmuştur. Görevlerini yapmamışlardır. Dün protokolle ilgili bize tahsis edilen locaya gittiğimizde, oradan çıkmamız gerektiğini, başka bir locaya alınacağımızı söylediler. O loca da federasyona aitmiş ve yetkilileri gelip burada da maçı izleyemeyeceğimizi kaydettiler. 'Biz davet ettik ama üzerimizde baskı var. Çıkmanız gerekiyor. Seyirciler arasına oturacaksınız' dediler ama sonra o locada maçı Fenerbahçe taraftarlarının izlediğini gördük. Biz oturunca yanlış anlaşılır ama Fenerbahçe taraftarının oturması normal. Madem, 'Sizi biz seçtirdik. İndirmeyi de biliriz' diyorlar, bu şekilde oturmaları da normal ama TBF yetkilileri görevini yapmıyor. TBF Başkanı Turgay Demirel, siz görevinizi yapmıyorsunuz."
Maçta birçok hakem hatasının bulunduğunu iddia eden ve uyarı anonsları konusunun önem taşıdığını vurgulayan Doğan, "Bizim başantrenörümüze bu kadar küfür ediliyor. Aynı zamanda milli takımın da hocası. Siz bırakın Galatasaray Liv Hospital'ın hocası olmasını, Türk bayrağını temsil eden birine ağır küfürler edilirken, hiçbir önlem almıyorsunuz. Biz Galatasaray Kulübü olarak bu durumu kabullenmiyoruz. Büyük saldırılar olmuştur. Maçtan sonra da saldırılar olmuştur" ifadelerini kullandı.
- "Şiddeti körükleyenlerin artık devlet tarafından elemine edilmesi lazım"
Galatasaray'ın şiddete karşı bir kulüp olduğunun altını çizen Doğan, "Türkiye'de şiddeti körükleyen kişilerin artık devlet tarafından elimine edilmesi lazım. Ortamı bu noktalara getirenler kimse, bu insanları elimine etmek artık devletimizin görevidir. Bunu federasyonlar da tek başına yapamaz. Sporda şiddeti ortaya çıkaranlar, dara düştükleri her ortamda provokasyon yapan kişiler bellidir. Bu kişilerin devlet eliyle elimine edilmesi gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.
- "Fenerbahçe Ülker'in de salonu kapanmalı"
Sedat Doğan, serinin dördüncü maçında yaşananlar nedeniyle kendilerine verilen 2 maç seyircisiz oynama cezasına atıfta bulunarak, Fenerbahçe Ülker'in de salonunun kapatılması gerektiğini ileri sürdü.
"Bizim saha kapatma cezamız var. Eğer dünkü maçtan sonra karşı tarafın sahası da kapanmıyorsa, bize verilen cezanın hukuksuz olduğunu tüm kamuoyuyla paylaşacağız" ifadelerini kullanan Doğan, süreci takip edeceklerini vurguladı.
Doğan ayrıca, serinin kalan bölümünde Galatasaray Liv Hospital teknik heyeti ve oyuncularının sonuna kadar arkasında olduklarını belirterek, "Başaracaklarına canıgönülden inanıyoruz. Taraftarımızla son topa kadar mücadele edeceğiz. Şartlar ne olursa olsun, gerekirse federasyonu da yenmek dahil, hukuk çerçevesinde ne gerekiyorsa yapılacak" diye konuştu.
- Karlı: "Hukuk, eşit uygulandığı sürece hukuktur"
Galatasaray Kulübü'nün hukuk işlerinden sorumlu yönetim kurulu üyesi Mehmet Karlı da spor dünyasında yaşanan şiddetin giderek daha da ön plana çıktığını vurgulayarak, "Şiddetin tek ilacı vardır, o da hukuktur. Hukuk kuralları da objektif ve tarafsız olarak uygulanmalıdır" dedi.
TBF'den herhangi bir ayrıcalık talep etmediklerini aktaran Karlı, "TBF'den hukukun gereklerini uygulamasını bekliyoruz. Hukuk, eşit uygulandığı sürece hukuktur. Biz kulüp olarak bu final serisinde ilk cezamızı aldığımızda, TBF saha dışında yaşanan durumları bile dahil etti. Şimdi de kimse çıkıp, dünkü maçtan sonra yaşananların kendilerini bağlamayacağını söyleyemez" değerlendirmesinde bulundu.
Son maçın hakemlerinden Engin Kennerman'a yönelik sert ifadeler kullanan Karlı, "İsimleri tapelerde geçen kişiler, maçlara atanıyorlarsa, tapelerde konuştukları ve lehlerine karar verme vaadinde bulundukları takımın maçında görevlendiriliyorlarsa, federasyonun ataması durumunda dahi bu görevden aflarını istemeleri gerekir. Tarafsızlık her aşamada uygulanmalıdır. Suçlular cezasız kalmamalıdır. Yine haklarında açık bir şekilde hak mahrumiyeti verilmiş kişiler, hukuka kafa tutarcasına, 'istediğimi yaparım' dercesine hukuku ihlal ederlerse, bunun da cezasının olması lazım. Hiçbir hukuk devletinde verilen cezalara uyulmaması kabul edilemez" ifadelerini kullandı.
Galatasaray Liv Hospital Başantrenörü Ergin Ataman'a yönelik saldırılara da değinen Karlı, sözlerine şöyle devam etti:
"Bu ülkenin milli takım antrenörü olan kişi, sahada onlarca polisin arasında, polis şapkası takarak sahadan çıkabiliyorsa, kafasına yabancı maddeler atılıyorsa ve bunun için de hiçbir önlem alınmıyorsa, görevli organların meşruiyeti tartışılır. Sizin yetkili organlarınız canınızı korumuyorsa, o toplumda anarşi hakim olacaktır. Kimsenin basketbol camiasını anarşiye sürükleme hakkı yoktur. Saatlerce koro halinde bu ülkenin mili takım antrenörüne ve sporcularına söylerken yüzümüzün kızaracağı ağır küfürler ediliyor, yöneticiler tarafından provokasyon yapılıyorsa, bu duruma ceza verilip verilmeyeceğini hala muğlak bırakan federasyon yöneticileri varoluş nedenlerini sorgulamak zorundadırlar. Bir kişi gelip sizi parmağını sallayarak azarlıyorsa, önlerinde eğilmeyin. Biz sizden sadece hukuk önünde eğilmenizi istiyoruz."
- Cibara: "Türk sporunun rayına girmesi lazım"
Sarı-kırmızılı yöneticilerden Mehmet Cibara ise şiddete, küfre ve salonlardaki teröre karşı olduklarını söyledi.
Konuya sportif başarı veya başarısızlık olarak bakmadıklarını dile getiren Cibara, tüm yetkili kurumlara aylar öncesinde gerekli kanunların uygulanması gerektiğini, aksi halde durumun daha kötüye gideceğini söylediklerini aktararak, "Maalesef geldiğimiz nokta tamamen hukuk kuralları dışında cereyan etmektedir. Daha da kötüye gitmektedir. Biz seride şampiyon olmak için elimizden geleni yapacağız ama Türk sporunun rayına girmesi lazım. Herkesten de gereken desteği bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
Galatasaraylı yöneticiler, açıklamalarının ardından soru almazlarken, gerekmesi durumunda bir başka basın toplantısı daha planladıklarını kaydettiler.
Kaynak: AA