İngiltere ve Hollanda, Fıfa Başkanı Blatter'ın Adaylığına Karşı

2022 Dünya Kupası'nın Katar'a verilmesiyle ilgili rüşvet iddialarının arkasında "ırkçılık" olduğunu savunan Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (FIFA) Başkanı Sepp Blatter'a İngiltere ve Hollanda futbol federasyonlarının başkanları tepki gösterdi.

64. FIFA Kongresi öncesinde Brezilya'nın Sao Paulo kentinde FIFA Başkanı Sepp Blatter ile düzenlenen toplantının ardından bazı Avrupa ülkelerinin federasyonları ve futbol adamları Blatter'a "rüşvetle ilgili iddiaların üzerine gitme ve gelecek yıl yeniden aday olmama" çağrısında bulundu.
İngiliz gazetelerinin son iki haftadır gündemde tuttuğu rüşvet iddialarının arkasında "ırkçılık ve ayrımcılık" olduğunu söyleyen Blatter'a tepki gösteren İngiltere Futbol Federasyonu Başkanı Greg Dyke, "Irkçılık yorumu kesinlikle kabul edilemez. İddiaların ırkçılıkla bir alakası yok, bu iddialar rüşvetle ilgili. Bunlar soruşturulmalı ve yanıtları aranmalı. Sayın Blatter, birçoğumuz bu iddialara verdiğiniz tepkilerden çok üzüldük. FIFA'nın aracılara saldırmayı durdurması ve mesajı algılaması gerekiyor" diye konuştu.

Hollanda Futbol Fedarasyonu Başkanı Michael van Praag da FIFA'nın imajının son birkaç yılda olanlardan dolayı zarar gördüğünü savundu.
Van Praag, yaptığı açıklamada, "Az sayıda insan FIFA'yı ciddiye alıyor, bunun sorumlusu Blatter. İnsanlar FIFA'yı usulsüzlük ve rüşvetle ilişkilendiriyor. Dolayısıyla yeniden aday olmayı planlamakla kendisi için iyi bir şey yapmıyor. Artık bu makam için iyi bir aday değil" ifadelerini kullandı.
İngiltere Futbol Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Manchester United'ın eski başkanı David Gill de Blatter'ın görevini bırakması gerektiğini kaydetti.

Blatter, gelecek yıl yapılacak seçimlerde yeniden aday olmak istediğini söylemişti.
78 yaşındaki Blatter, 2022 Dünya Kupası'nın Katar'a verilmesi için üyelere rüşvet dağıtıldığı iddialarıyla ilgili Brezilya'da bir açıklama yapmış ve "FIFA çok güçlü olduğu için kurumumuzu yok etmek istiyorlar ama bizi yıkamayacaklar. Katar hakkındaki iddiaların ardında 'ırkçılık ve ayrımcılık' var" değerlendirmesinde bulunmuştu.

Kaynak: AA