Stephen Hawking'in Dünya Kupası teoremi

İngiliz bilim adamı ve fizikçi Stephen Hawking, İngiltere'nin Dünya Kupası kazanma şansını matematiksel olarak hesapladı ve Brezilya'yı favori gösterdi.

Çağımızın fizik dehası Stephen Hawking, İngiltere Milli Takımı'nın 2014 Dünya Kupası kazanma şansını matematiksel olarak hesapladı. İklimden, oyuncuların saç rengine, forma rengine ve hakemlerin milliyetlerine kadar olan faktörleri hesaplarında formülize eden bilim adamı, Brezilya'nın Dünya Kupası'nı kazanmaya en yakın takım olduğunu belirtti.

İngiltere için en iyi formasyonun 4-3-3 olduğunu söyleyen Hawking, takımın kırmızı formayla sahaya çıkmasını ve penaltı kullanacak olan oyuncuların da sarı saçlı olması gerektiğini ifade etti. Öte yandan Hawking İngiltere'nin ilk maçını Amazon bölgesinde oynayacak olmasının iklim dolayısıyla şansını yüzde 59'a düşürdüğünü iddia etti.

Hawking kısa mesafedeki maçlar, yol yorgunluğu, hakemin milliyeti, forma rengi ve kültürel farklılıkları hesaba kattığında İngiltere'yi yüzde 22 daha şanslı görüyor. İngilizler'in kırmızı forma giymesi de takımı daha agresif, kendine güveni olan ve domine bir takım olarak görülmesini sağlıyor ve takımın şansına yüzde 20 etki ediyor.

Bunun yanında İngiltere, Avrupalı bir hakemle çıktığı maçlarda diğer milliyetteki hakemlere göre yüzde 63 kazanma oranı elde etti. Üst köşelere atılan penaltıların daha çok başarı kaydettiğini söyleyen fizik dehası, kel ve sarışın oyuncuların bunu daha iyi yaptığını tespit etti.

Ev sahibi ülkenin Dünya Kupası'nı kazanmada yüzde 30'dan fazla bir şans elde ettiği görüşünden hareket eden Hawking, Brezilya'yı favori gösterse de İngiltere'yi desteklediğini söyleyerek sözlerini noktaladı.

Hawking, "Bütün bilim, matematik ve rasyonel düşünceler uçup gider. Ben bir İngilizim ve Rio'daki final yolunda bizim çocukları destekleyeceğim" diye konuştu.